Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Να μαγειρέψω ή να φάω απ’ έξω;

Πριν σηκώσετε το τηλέφωνο, διαβάστε τα παρακάτω: Οι άνθρωποι που μαγειρεύουν στο σπίτι πιο συχνά, αντί να τρώνε έξω, τείνουν να τρώνε πιο υγιεινά και ξοδεύεουν λιγότερα για τη διατροφή τους, αποκαλύπτει νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.


Η έλλειψη χρόνου συχνά αποτρέπει τους ανθρώπους από την προετοιμασία του δικού τους φαγητού, ιδίως αν δεν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι. Το εισόδημα και η εκπαίδευση δεν επηρέασε ο οποίος ήταν πιο πιθανό να τρώνε fast food.
"Με το μαγείρεμα πιο συχνά στο σπίτι, έχετε μια καλύτερη διατροφή χωρίς σημαντική αύξηση του κόστους, ενώ αν βγαίνετε έξω για φαγητό, η διατροφή σας θα είναι λιγότερο υγιεινή διατροφή και το κόστος υψηλότερο», δήλωσε ο Adam Drewnowski, διευθυντής του Κέντρου Δημόσιας Υγείας και Διατροφή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα γεύματα που μαγειρεύονται στο σπίτι συνδέονται με μεγαλύτερη συμμόρφωση με τους κανόνες της υγιεινής διατροφής. Στα νοικοκυριά όπου τα γεύματα μαγειρεύονταν στο σπίτι περίπου τρεις φορές την εβδομάδα ο Δείκτης μια βαθμολογία περίπου 67 στον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής. Εκείνοι που μαγείρευαν στο σπίτι περίπου έξι φορές την εβδομάδα είχαν μια βαθμολογία περίπου 74.
Ο Δείκτης Υγιεινής Διατροφής (Healthy Eating Index) αξιολογεί την ποιότητα της διατροφής. Αποτελείται από δέκα κατηγορίες, που περιλαμβάνουν πέντε ομάδες τροφίμων, τέσσερις ομάδες με θρεπτικά συστατικά και την κατηγορία της ποικιλίας στη διατροφή. To σκορ κάθε κατηγορίας του δείκτη κυμαίνεται από μηδέν έως δέκα, με συνολικό σκορ το 100.
«Οι διαφορές ήταν σημαντικές, ακόμη και με ένα σχετικά μικρό δείγμα της μελέτης», δήλωσε ο Drewnowski. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αισθάνεστε άσχημα αν δεν έχετε χρόνο να μαγειρεύετε στο σπίτι κάθε βράδυ. Οι περισσότεροι από τους Αμερικναούς πάσχουν από “ένδεια χρόνου”.
Έτσι, περίπου το ήμισυ του συνόλου των χρημάτων που ξοδεύονται για φαγητό στις Ηνωμένες Πολιτείες δαπανώνται έξω από το σπίτι, γεγονός που υποδηλώνει ότι το μαγείρεμα στο σπίτι δεν μπορεί να είναι εφικτό για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.
Η μελέτη ήλθε να διαλύσει και έναν πολύ καλά εδραιωμένο μύθο.
«Οι άνθρωποι έχουν την προκατάληψη ότι το χαμηλότερο εισόδημα οδηγεί σε κατανάλωση περισσότερου fast foods, αλλά αυτό δεν φάνηκε να αποδεικνύεται στη μελέτη μας», δήλωσε ο Drewnowski. Οι άνθρωποι που μαγείρευαν πιο συχνά στο σπίτι είχαν απλώς μεγαλύτερα νοικοκυριά με περισσότερα παιδιά.

ΠΗΓΗ: STOGIATRO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: