Νεα

Μανόλης Ανδρόνικος: Μια μορφή μέσα στον χρόνο

Ο  Μανόλης Ανδρόνικος ήταν καθηγητής Κλασικής αρχαιολογίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Έγινε γνωστός τόσο για την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων της Βεργίνας όσο και για τις εμβριθείς μελέτες του στην αρχαία ελληνική τέχνη.


Ο Μανόλης Ανδρόνικος γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1919, στην μικρασιατική Προύσα. Η οικογένεια του μετώκησε νωρίς στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχαιολογία, στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Κλασική Αρχαιολογία, στα Πανεπιστήμια της Βιέννης και της Οξφόρδης. Μέχρι την εκλογή του στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (1957), υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Την 8η Νοεμβρίου 1977, ανακάλυψε τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ στην Βεργίνα, τον οποίο απέδωσε στον βασιλέα Φίλιππο Β΄.

Από τις σημαντικότερες δημοσιεύσεις του Μανώλη Ανδρόνικου, αναφέρονται ενδεικτικά οι εξής: Ο Πλάτων και η Τέχνη (1952), Ελληνικά Επιτάφια Μνημεία (1961-1962), Horror vacui ή ο Καλλιτεχνικός Λόγος (1962), Totenkult (1968), Το ανάκτορο της Βεργίνας (1971) και Φίλιππος: Βασιλεύς Μακεδόνων (1980).

Για την εν γένει προσφορά του Μανόλη Ανδρόνικου στις επιστήμες και τις τέχνες, απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Φοίνικος (1992). Πέθανε στις 30 Μαρτίου 1992, στην Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ: istorikoiperipatoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια