Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Η δουλειά γραφείου βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η καθιστική εργασία συνδέεται με αυξημένη περίμετρο της μέσης και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, υποστηρίζει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ.
To περπάτημα ή η καθημερινή ορθοστασία για τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα, αρκούν για να αποσοβήσουν τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου.


Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ William Tigbe εξέτασε 111 υγιείς ταχυδρομικούς υπαλλήλους για μία εβδομάδα- οι 55 από συτούς έκαναν δουλειά γραφείου και οι υπόλοιποι 56 έκαναν την ταχυδρομική διανομή. Εκείνοι που έκαναν τη δουλειά γραφείου είχαν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης (97 εκατοστά έναντι 94 εκ.) όσων κινούνταν και περίπου μία μονάδα διαφορά στον Δείκτη Μάζας Σώματός τους. Είχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου - 2.2% έναντι 1.6% σε βάθος δεκαετίας.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι η περίμετρος της μέσης αυξάνει κατά δύο εκατοστά, και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 0,2%, για κάθε επιπλέον ώρα πέραν του πενταώρου που κάθεται κάποιος.
Επιπλέον, η κακή χοληστερόλη (LDL) αυξάνεται και η καλή χοληστερόλη (HDL) μειώνεται με κάθε επιπλέον ώρα καθισιού.
'Όσο περισσότερος χρόνος δαπανάται σε καθιστή θέση, σχετίζεται με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, υψηλότερα τριγλυκερίδια και χαμηλότερα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, αλλά και μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων", σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Tigbe.
Εκείνοι που είχαν μηδενικούς παράγοντες κινδύνου ήταν όσοι έκαναν περισσότερα από 15.000 βήματα την ημέρα, αριθμός που ισοδυναμεί με περπάτημα 7-8 μιλίων. "Οι χρόνοι ορθοστασίας ή περπατήματος που προτείνονται στην έρευνα μας είναι πολύ δύσκολο να επιτευχούν, εκτός αν μπορούν να ενσωματωθούν στις επαγγελματικές ασχολίες των ανθρώπων".
Ο συνεργάτης ερευνητής, καθηγητής Mike Lean από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, δήλωσε: «Σε αυτή την έρευνα αποκομίσαμε σημαντικές πληροφορίες, σχετικά με την υγεία στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον, μελετώντας τα μοτίβα δραστηριότητας των ταχυδρομικών υπαλλήλων, ένα από τα τελευταία  ενεργά σωματικά επαγγέλματα που έχουν απομείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο».
"Η εξέλιξή μας δείχνει ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να καθόμαστε όλη την ημέρα. Eίμαστε υγιέστεροι αν ξοδεύουμε περίπου 7-8 ώρες την ημέρα όρθιοι, όπως έκαναν άλλοτε οι κυνηγοί», σημείωσαν οι ερευνητές. «Η έρευνά μας υποστηρίζει ακριβώς αυτό- ότι αν θέλει κάποιος να εξαλείψει τον κίνδυνό του να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο, καλά θα κάνει να σηκωθεί από την καρέκλα του»!

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: