Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Η «Καθημερινή» προβάλει το Ναύπλιον, μέσω των εκδηλώσεων του καρναβαλιού και μιας συνέντευξης του Δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου


Η εφημερίδα «Καθημερινή» κατέγραψε τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο ως «Πρόσωπο του Τουρισμού» και φιλοξένησε μια πολύ καλή συνέντευξη μέσα από την οποία γίνεται μεγάλη προβολή του Δήμου. Από την συνέντευξη αυτή, αποκόπτουμε την ερώτηση και απάντηση σχετικά με το Καρναβάλι και την δημοσιεύουμε, θεωρώντας ότι καταγράφει την ύπαρξη στρατηγικής ως προς την οργάνωση του δρώμενου. Ως εκ τούτου μας δίνει μια αφετηρία κριτικής σκέψης ως προς το αποτέλεσμα και βεβαίως ως προς το τι πρέπει να γίνει επί πλέον.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πώς μεταμορφώνεται το Ναύπλιο τις Απόκριες; Και σε τι ξεχωρίζει από τις άλλες πόλεις;
ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ: «Από την Παλιά Πόλη μέχρι τα προάστια, από την Πρόνοια έως τη Μιδέα, την Ασίνη και την Τίρυνθα, κάθε πλατεία γίνεται σκηνή και φιλοξενεί καλλιτεχνικά δρώμενα. Στους πολυχώρους το πρόγραμμα περιλαμβάνει από κουκλοθέατρο μέχρι εργαστήριο κατασκευής μάσκας. Κάνοντας μια βόλτα στα γύρω χωριά, ο κόσμος θα έρθει σε επαφή με έθιμα ξεχασμένα στον χρόνο, που αναβιώνουν αυτές τις ημέρες, όπως αυτό της περιφοράς του αρβανίτικου γάμου, το βράδυ του Σαββάτου 25/2, στη Μιδέα.
Όπως σε κάθε πόλη της Ελλάδας, έτσι και εδώ η αυλαία πέφτει με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση των αρμάτων, την οποία ακολουθούν βεγγαλικά και ολονύχτιο γλέντι. Όμως έχουν κάτι ιδιαίτερο οι Απόκριες στο Ναύπλιο, κάτι μοναδικό, που μένει αξέχαστο στον επισκέπτη. Είναι το άρωμα Βενετίας που πλημμυρίζει την πόλη το βράδυ του Σαββάτου, όταν οι κάτοικοι φορούν εντυπωσιακές βενετσιάνικες στολές και χορεύουν στα πλακόστρωτα χορούς εποχής. Μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών δρόμου αναλαμβάνει να μυήσει μικρούς και μεγάλους στη μαγεία της Κομέντια ντελ’ Αρτε, ενώ ξαφνικά οι προβολείς στρέφονται στα μπαλκόνια των διατηρητέων κτιρίων και οι κάτοικοι απαγγέλλουν τους αυτοσχέδιους «Διαλόγους».


Αυτή τη νύχτα τη διαχωρίζουμε από το «Καρναβάλι», γιατί αποκαλύπτει το «Βενετσιάνικο Ναύπλιο», ένα δρώμενο που είχε ατονήσει επί μισό αιώνα και πριν από τέσσερα χρόνια αποφασίσαμε να το αναβιώσουμε. Δεν μπορούσε να λείπει από την πόλη, που έτσι κι αλλιώς έχει έντονα τα αποτυπώματα της ενετοκρατίας και φημίζεται για το καλύτερα διατηρημένο ενετικό ιστορικό κέντρο, τα υπέροχα ενετικά κάστρα και τις πλατείες με την ενετική αρχιτεκτονική. Παρατηρήστε το την επόμενη φορά που θα έρθετε: κάθε στενό δρομάκι σάς βγάζει σε μια μεγάλη πλατεία».


Δεν υπάρχουν σχόλια: