Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Μεγαλώνοντας έναν υγιή σκύλο

Η ζωή με έναν σκύλο δεν είναι μόνο χάδια και παιχνίδι, έχει υποχρεώσεις. Όταν αναλαμβάνετε να μεγαλώσετε έναν σκύλο, θα πρέπει να φροντίζετε για την υγεία και την ευεξία του, όπως θα κάνατε και για έναν άνθρωπο. Είναι μια μεγάλη υποχρέωση, μία δέσμευση ζωής που ξεκινά από την εκπαίδευσή του και φτάνει ως τη διατροφή και τη διαφύλαξη της ψυχικής του ισορροπίας. Αν μάλιστα σκεφθούμε ότι οι σκύλοι ζουν λιγότερα χρόνια σε σχέση με τους ανθρώπους, θα πρέπει να φροντίσουμε κάθε μέρα της ζωής τους να αξίζει.
Μην αμελείτε την επίσκεψη στον γιατρό.

Μπορεί εσείς να μην είστε πολύ συνεπείς με τα ιατρικά σας ραντεβού, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραλείπετε να πηγαίνετε τον σκύλο σας στον γιατρό, μια φορά κάθε χρόνο, για έναν διεξοδικό έλεγχο, που θα περιλαμβάνει αιματολογικό έλεγχο, εμβόλια και έλεγχο των δοντιών.
Προστατεύστε το από τα παράσιτα.
Λέβετε μέτρα προστασίας ώστε ο σκύλος σας να μην αποικιστεί από ψύλλους, τσιμπούρια και άλλα παράσιτα, γιατί τα εντομοκτόνα που θα χριεαστεί να χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια, δεν είναι χωρίς παρενέργειες.
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.
Στοιχεία όπως η θέση των αυτιών και της ουράς του, η αναπνοή του σκύλου σας, το αν ξύνει ή γλείφει συχνά τις πατούσες του, είναι δείγματα ανησυχίας.
Φροντίστε για την ποιότητα της διατροφής του.
Προσέξτε στην ετικέτα, το ένα από δύο πρώτα συστατικά να μην είναι “σιτηρά” και η αναφορά στην περιεχόμενη πρωτεΐνη να είναι ονομαστική (π.χ. πέστροφα και όχι απλώς ψάρι).
Οι λιχουδιές πρέπει να μείνουν στο παιχνίδι.
Η τροφή είναι ένας τρόπος για να δείξετε στον σκύλο σας ότι τον αγαπάτε. Το να έχετε λοιπόν λιχουδιές και να του δίνετε κάθε φορά που θέλετε να τον επιβραβεύσετε είναι σημαντικό. Δεν έχει κανένα νόημα να πείτε σε έναν ιδιοκτήτη κατοικίδιου ότι πρέπει να σταματήσει να δίνει στον σκύλο του λιχουδιές. Αν ο σκύλος σας έχει θέματα βάρους, μπορείτε απλώς να μειώσετε την ποσότητα της λιχουδιάς που του δίνετε κάθε φορά.
Διατηρήστε το κατοικίδιό σας αδύνατο.
Αν θεωρείτε πως ο σκύλος σας είναι κοκκαλιάρικος, τότε μάλλον έχει το ιδανικό βάρος. Tα σκυλιά που έχουν υπερβάλλον βάρος έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στις αρθρώσεις τους, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας. Όταν χαϊδεύετε το ζώο σας, θα πρέπει να μπορείτε να αισθάνεστε με το χέρι σας ελαφρά τα πλευρά του. Αν τα πιέζετε και νιώθετε να υπάρχει λίπος, είναι ώρα για δίαιτα.
Φροντίστε για την καθημερινή του άσκηση.
Τα κουτάβια έχουν ανεξάντλητη ενέργεια που θα πρέπει να την εκτονώσουν. Ωστόσο, μην αρχίσετε να τρέχετε ή να κάνετε πεζοπορία, μέχρι το σκυλάκι σας να γίνει 1,5 ετών. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τραυματισμούς.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: