Νεα

Μία εταιρεία μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ενός ολόκληρου ποταμού. Το ντοκιμαντέρ «Πωλείται Ζωή» στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), παρουσιάζει, αύριο Σάββατο 18 Μαρτίου (ώρα 19:00), το ντοκιμαντέρ «Πωλείται Ζωή» (2009-2010, 61’) της σειράς ντοκιμαντέρ Εξάντας του Γιώργου Αυγερόπουλου, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.
Το «Πωλείται Ζωή» εξετάζει τη μεγαλύτερη αγορά νερού του κόσμου που έχει στηθεί στη Χιλή. Εκεί όπου οι υδάτινοι πόροι της χώρας δεν ανήκουν στο κράτος αλλά σε ιδιώτες και μία εταιρεία μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ενός ολόκληρου ποταμού και να κατέχει ποσότητα νερού ίση με την έκταση του Βελγίου. Εκεί όπου το νερό έχει μετατραπεί από δημόσιο αγαθό ζωής σε ιδιοκτησία, και ένα «δικαίωμα νερού» μπορεί να κοστίζει όσο ένα σπίτι.


Ακόμα και στην έρημο της Ατακάμα, που θεωρείται η ξηρότερη περιοχή του πλανήτη, οι μεταλλευτικές εταιρείες (μεγαλο -ιδιοκτήτες του μακρύτερου ποταμού της Χιλής, Ρίο Λόα) αντλούν τεράστιες ποσότητες και χρησιμοποιούν το πολύτιμο νερό για να ξεπλένουν μέταλλα, καταδικάζοντας χιλιάδες ιθαγενείς και χωριά αγροτών στην δίψα και τη φτώχεια.

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Επιτόπια έρευνα: Γιώργος Αυγερόπουλος
Συντονισμός, Επιμέλεια Έρευνας: Άγγελος Αθανασόπουλος. Έρευνα & Οργάνωση θέματος: Μανώλης Φυλακτίδης, Γεωργία Ανάγνου
Οργάνωση - Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος
Μοντάζ: Γιάννη Μπιλήρης, Άννα Πρόκου
Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης
Γραφικά: Σάκης Παλπάνας 
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Δεν υπάρχουν σχόλια