Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Ή ελληνική εθνεγερσία, από την Εθνικιστική οπτική

Για την Εθνεγερσία του 1821 έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί πολλά. Συνήθως με μαρξιστική οπτική (υποστηρίζει ότι επρόκειτο για ξεσηκωμό των κολλήγων κατά των κοτζαμπάσηδων) ή με φιλελεύθερη άποψη (υποστηρίζει ότι προέκυψε ως συνέπεια της εξάπλωσης των ιδεών του διαφωτισμού στην Ελλάδα). Ακόμη, είναι γνωστές οι απόψεις των «φραγκοσπουδαγμένων» που υποστηρίζουν πως ο ξεσηκωμός έγινε για να καταρρεύσει το καθεστώς του Σουλτάνου και  να διαμοιραστούν τα ιμάτια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Υπάρχει τέλος η άποψη ότι, ο ξεσηκωμός έγινε για να εκτραπεί η ιστορικά δρομολογημένη πορεία της μετάπτωσης της Οθωμανικής υπό την Ελληνική κυριαρχία, κατά τα πρότυπα της μετάπτωσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Βυζαντινή Ελλάδα.
Κάθε άποψη παρουσιάζει τα επιχειρήματά της και επεκτείνεται και στην αναφορά των πρώτων χρόνων του αγώνα.
Η παρουσίαση της λιγότερο γνωστής θεώρησης των σταδίων του αγώνα, των κινήτρων όλων των δυνάμεων που ενεπλάκησαν και της διπλής ευκαιρίας που έχασαν οι Έλληνες για να υλοποιήσουν το όραμα της Μεγάλης Ιδέας, είναι η Εθνικιστική οπτική.


Διαβάστε την Εθνικιστική οπτική του αγώνα της Εθνεγερσίας και κάνετε τις συγκρίσεις σας με την κρατούσα ιστορία στον σύνδεσμο:


Δεν υπάρχουν σχόλια: