Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Πώς η γάτα μπορεί να σας «τρελάνει» στην κυριολεξία!

Οι γάτες μπορεί να είναι αγαπημένο κατοικίδιο πολλών και να προσφέρουν κύμα συγκίνησης –και γέλιου ενίοτε- στο διαδίκτυο αλλά επιστήμονες ανακάλυψαν μια διαφορετικού είδους σχέση μεταξύ της γάτας και του ιδιοκτήτη που ταράζει τα νερά.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του Στάνλεϋ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, «το να μεγαλώνει κανείς σε μία οικογένεια που έχει ως κατοικίδιο γάτα, αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό ανάμεσα σε ανθρώπους που εμφανίζουν σχιζοφρένεια».
Με δημοσίευσή τους λοιπόν στην επιθεώρηση Schizophrenia Research, οι επιστήμονες αναφέρουν πως υπάρχει μια σχέση μεταξύ της γάτας και της εκδήλωσης ψυχικής ασθένειας.
Ειδικότερα, οι ερευνητές, αφού μελέτησαν ένα ερωτηματολόγιο που είχε δοθεί σε 2.125 οικογένειες, διαπίστωσαν ότι το 50,6% των ατόμων που διαγνώστηκαν με σχιζοφρένεια, είχαν γάτα κατά την παιδική τους ηλικία.
Φυσικά, η έρευνα δείχνει απλά να υπάρχει μία σχέση και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά τα δύο συνδέονται, αλλά οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η σχέση αυτή μπορεί να οφείλεται σε ένα τοξόπλασμα που κουβαλούν οι γάτες και κολλάει στους ανθρώπους.
«Το τοξόπλασμα αυτό, πηγαίνει στο εγκέφαλο και δημιουργεί μία μικροσκοπική κύστη. Πιστεύουμε ότι ενεργοποιείται στο τέλος της εφηβείας και συμβάλλει στην εμφάνιση της σχιζοφρένειας, επηρεάζοντας τους νευροδιαβιβαστές», αναφέρει ένας από τους ερευνητές.
Εκτός από την σχιζοφρένεια, το συγκεκριμένο τοξόπλασμα έχει συνδεθεί με πολλές άλλες ασθένειες και μπορεί να προκαλέσει αποβολές και διαταραχές στην ανάπτυξη του εμβρύου.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: