Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Fraport: Τους δανείζουμε για να μας πάρουν 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Και όμως το υπέγραψαν, προηγούμενοι και νυν

Είναι γνωστό ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις ανέλαβαν την υποχρέωση να πουλήσουν τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδος και ότι τον σχετικό «διαγωνισμό» κέρδισε η Γερμανική (ιδιοκτησία του Γερμανικού δημοσίου) Fraport.
Εκπρόσωπος της Fraport επιβεβαίωσε σήμερα ότι «η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάληψης της διαχείρισης των 14 αεροδρομίων στην Ελλάδα αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα».
Ο ίδιος δήλωσε από τη Φρανκφούρτη, όπου είναι η έδρα της Fraport, ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», επισημαίνοντας ότι «η ελληνική πλευρά εργάζεται πυρετωδώς για την επίλυση των τελευταίων προβλημάτων.
Σύμφωνα με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους «η σύμβαση παραχώρησης των αερολιμένων για διάστημα 40 ετών θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα ιδιωτικοποίησης στην υπερχρεωμένη Ελλάδα».
Η ΠΙΣΩ ΟΨΗ ΤΗΣ ΚΟΥΡΤΙΝΑΣ
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της, η Fraport έχει ένα χρέος 3,6 δις ευρώ το οποίο μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, ενώ η ρευστότητα της ακολουθεί την αντίστροφη πορεία. Σήμερα βρίσκεται στο 1 δισ., από το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο τα 200 εκατομμύρια για το τίμημα της «επένδυσης» της.

Εξ αυτού του λόγου, η εταιρεία εξασφάλισε δάνειο ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ από τέσσερις διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τη European Investment Bank (ΕΙΒ), τη European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), την International Finance Corporation που είναι θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB), καθώς και από την «ελληνική» Alpha Bank.
Τα δάνεια τα εγγυάται το Ελληνικό κράτος. Δηλαδή, αν κάτι στραβώσει με την εταιρεία, θα κληθούμε να πληρώσουμε εμείς. Όπως ακριβώς πληρώσαμε, τα πρώτα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank που τώρα δανείζει τα δικά μας λεφτά στην  Fraport για να αγοράσει τα δικά μας αεροδρόμια.
Ποια λέξη ταιριάζει για να περιγράψει τους κυβερνώντες μας και ποια για να περιγράψει όσους τους εκλέγουν;


Δεν υπάρχουν σχόλια: