Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Η Καθολική κοινότητα του Ναυπλίου διοργάνωσε εκδήλωση για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης 1821 και το Φιλελληνικό κίνημα

Εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης 1821 και του Φιλελληνικού Κινήματος διοργάνωσε η  Καθολική κοινότητα του Ναυπλίου, το Σάββατο 1η Απριλίου 2017. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Καθολική Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος  στο Παλαιό Ναύπλιον.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τελέσθηκε Λειτουργία από τον Καθολικό εφημέριο της εκκλησίας π. Γεώργιο Chorzempa. 
Στον Καθολικό ναό του Ναυπλίου, «Μεταμόρφωση του Σωτήρος», στεγάζεται το παλαιότερο μνημείο Φιλελλήνων της Ελληνικής Επαναστάσεως, το οποίο το πρόσφερε το 1840 ο γάλλος συνταγματάρχης A.I. Touret.


Έχει σχήμα προσόψεως αρχαίου ναού επί 4 κιόνων και επάνω του γράφτηκαν 280 ονόματα φιλελλήνων που έπεσαν κατά την Επανάσταση.
Λίγο πριν από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, όταν το Nαύπλιο τελούσε ακόμη υπό τουρκική κυριαρχία, η χήρα του Aγά-πασά, Φατμέ, ανακαίνισε το ναό, που είχε στο μεταξύ ερειπωθεί, στη μνήμη του συζύγου της. Tο 1839 ο βασιλιάς Όθωνας παραχώρησε το ναό στην Kαθολική Εκκλησία, μεριμνώντας για τους Έλληνες καθολικούς και για τους ξένους Φιλέλληνες που βοήθησαν την Ελλάδα στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, αλλά και για τους Bαυαρούς στρατιώτες που ανήκαν στην ακολουθία του.
Τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 1840. Ο καθολικός ναός λειτουργεί συνεχώς από το 1839 μέχρι και τις ημέρες μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: