Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Πόσο ανεξάρτητη είναι η Δικαιοσύνη;

άρθρο του Παύλου Δαγρέ*

Σε πλήρη αμφισβήτηση η ανεξάρτητη δικαιοσύνη μετά και την ξαφνική παραίτηση της εισαγγελέας κ. Ράικου, αλλά και της πρόσφατης ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Συγκεκριμένα η κ. Ράικου υπαινίχθηκε –όπως στο παρελθόν είχε πράξει παρομοίως και ο κ. Πεπόνης- ότι δέχτηκε παρεμβάσεις στο έργο της.
Και μάλιστα, ενώ διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση για ποινική υπόθεση που αφορούσε πρώην υπουργό άμυνας και είχε σχέση με πιθανές κακουργηματικές πράξεις.
Πώς όμως εξηγείται, ενώ έχει κατοχυρωθεί από το Σύνταγμα η αρχή της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, κάποιοι δικαστές να διαμαρτύρονται πως δέχονται πιέσεις και να αναγκάζονται σε παραίτηση;


Αξιότιμοι κ.κ. Δικαστές, εάν αυτό συμβαίνει τότε διαπράττεται σοβαρό αδίκημα αφού καταστρατηγείται το Σύνταγμα της χώρας και από αυτούς που αντισυνταγματικά παρεμβαίνουν στο έργο της δικαιοσύνης και από αυτούς τους δικαστές που αντισυνταγματικά δέχονται και ανέχονται τις πιέσεις.
Όταν μάλιστα Δικαστές και πολιτικοί ενεργούν αντισυνταγματικά τότε έχουμε σοβαρή εκτροπή του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος με ότι αυτό συνεπάγεται…
Ιδού τι αναφέρει μεταξύ άλλων η πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: «Να αφεθούν οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπα και σύμφωνα με το Σύνταγμα το Νόμο και της συνείδησης τους».
Η αντίφαση μεταξύ της συνταγματικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργού και της δυνατότητας άσκησης αθέμιτων πιέσεων προς αυτόν μέσω της στρατευμένης σε οικονομικο -πολιτικά συμφέροντα δημοσιογραφίας αποτυπώνει πλήρως την σημερινή ποραγματικότητα. Αξιότιμοι κ.κ. Δικαστές και Εισαγγελείς σας υπενθυμίζουμε τι επανειλημμένα είχε δημοσιεύσει ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Κόκκινος: «Για το κατάντημα του τόπου τεράστια ευθύνη φέρουν Δικαστές και Εισαγγελείς διότι αν ενεργούσαν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους η διαφθορά θα είχε εξαλειφθεί». Αξιότιμοι κ.κ. Δικαστές και Εισαγγελείς της «Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων» (ΕΔΕ) σας προτείνουμε όπως παραδειγματισθείτε από τους Ιταλούς Δικαστές οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην επιχείρηση «καθαρά χέρια». Καταδίκασαν σε (25) χρόνια φυλάκιση των επί εφτά φορές Πρωθυπουργό τον Χριστιανοδημοκράτη Αντρεόττι επίσης σε (15) χρόνια φυλάκιση τον επίσης Πρωθυπουργό Σοσιαλιστή Κράξι και πολλούς υπουργούς και ανώτατους κρατικούς λειτουργούς τους έστειλαν φυλακή.
Και το ερώτημα είναι τούτο. Πως είναι δυνατόν κάποιοι δικοί μας Πρωθυπουργοί που αποδεδειγμένα είχαν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα όπως υπόθεση «Κοσκωτά» υπόθεση «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» κ.λ.π. να μένουν ατιμώρητοι;
Τέλος προτείνουμε στους αξιότιμους κ.κ. Δικαστές και Εισαγγελείς της ΕΔΕ όπως διεκδικήσουν να θεσπισθεί Νόμος ώστε η ηγεσία του Αρείου Πάγου να εκλέγεται από ανώτατο Δικαστικό συμβούλιο και όχι από πολιτικά πρόσωπα, όπως άλλωστε συμβαίνει στην Ιταλία και στα περισσότερα προηγμένα κράτη.
Διότι τότε θα πεισθεί ο Ελληνικός λαός ότι έχουμε πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς τις παρεμβάσεις… πολιτικών προσώπων στον ιερό αυτό χώρο της Δικαιοσύνης.

*Ο Παύλος Δαγρές είναι ιατρός
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Κιν. 6943570958




Δεν υπάρχουν σχόλια: