Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Τι προβλέπει ο νόμος για τους ζωοκλέπτες, τους κλεπταποδόχους, ακόμη και για τους ... ιδιοκτήτες ζώων που εκλάπησαν

Νέα έξαρση του φαινομένου της ζωοκλοπής παρατηρείται, στην Ελληνική επαρχία τα τελευταία χρόνια.
Η ζωοκλοπή (επί ζώντων ζώων) αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση κλοπής. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία αποτελεί ποινικό αδίκημα, που λόγω συνάφειας αναφέρεται μαζί με τον όρο ζωοκτονία.
Το αδίκημα της ζωοκλοπής συγκαταλέγεται κυρίως στα πλημμελήματα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη και χρηματική ποινή από 60 έως 3000 ευρώ περίπου. Υπάρχουν όμως ειδικές υποπεριπτώσεις, όπου η ποινή αλλάζει. Το άρθρο 2 το σχετικού νόμου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον...


Σημειώνεται λοιπόν, ότι αν τα ζώα ήταν περιφραγμένα, στην αυλή ή σε στάβλο του ιδιοκτήτη τους ή προορίζονταν για τη διατροφή της οικογένειας του ιδιοκτήτη, τότε η ελάχιστη ποινή είναι τα 3 έτη. Ο Νόμος έχει εφαρμογή σε συγκεκριμένα είδη ζώων και ειδικότερα στα εξής: άλογο, γαϊδούρι, μουλάρι, βοοειδή, βουβαλοειδή, αιγοπρόβατα, γουρούνια και κυψέλες μελισσών, ολόκληρες ή το περιεχόμενό τους! Με τις ίδιες ποινές, τιμωρείται, εκτός από την κλοπή και η θανάτωση των αντίστοιχων ζώων, ήτοι η ζωοκτονία. Το αδίκημα λαμβάνει τη διάσταση κακουργήματος και τιμωρείται με ποινή 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή από 150 έως 3.000 ευρώ, στις εξής περιπτώσεις:
1. Αν τελέσθηκε από δύο ή περισσότερους δράστες, που δρούσαν από κοινού.
2. Αν κατά την τέλεση της πράξης ή προκειμένου ο δράστης να διατηρήσει τα κλεμμένα ή θανατωμένα ζώα, χρησιμοποιήθηκε βία ή απειλή βίας.
3. Αν κάποιος από τους δράστες (είτε αυτουργός, είτε συμμέτοχος) οπλοφορούσε.
4. Αν ο δράστης έχει κάποιες από τις εξής ιδιότητες: κρεοπώλης, εστιάτορας, διευθυντής ξενοδοχείου και "δημόσιων γενικά κέντρων" ή άλλος συναφής επαγγελματίας και τέλος
5. Αν ο δράστης τελεί αυτές τις κλοπές, κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή η αξία των κλαπέντων ή θανατωμένων ζώων, υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.
Ποινή θα υποστεί και όποιος αγοράζει και γενικά δέχεται ολόκληρα ή μέρη των κλεμμένων ζώων ή τα μεταβιβάζει σε άλλους, ενώ αν οι πράξεις αυτές, τελούνται κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή η ζημιά είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τότε εφαρμόζονται οι κακουργηματικές διατάξεις. Με φυλάκιση από 6 μήνες, έως 5 έτη, τιμωρείται και όποιος ακρωτηριάζει ή με άλλο τρόπο βλάπτει ξένο ζώο, από τα αναφερόμενα παραπάνω. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι με ποινές φυλάκισης απειλείται ακόμα και ο ιδιοκτήτης των ζώων, αν δεν καταγγείλει αμέσως την κλοπή ή έρθει σε συμβιβασμό με τον ζωοκλέφτη!


(Με πληροφορίες από το www.e-ea.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: