Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Επίσκεψη στην κιβωτό διάσωσης της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, από την περιβαλλοντική ομάδα της Α’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας


Η περιβαλλοντική ομάδα της Α’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας πραγματοποίησε στις 6 και 7 Απριλίου διήμερη εκδρομή στη Μεσσηνία. Επισκέφθηκε το μικρό μοναστήρι (ιερό κάθισμα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος) στους Δολούς της δυτικής Μάνης, που έχει μετατραπεί σε κιβωτό διάσωσης της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά σπάνια σκυριανά αλογάκια και μανιάτικα γαϊδουράκια που τελούν υπό εξαφάνιση, καθώς και ποικιλίες θεραπευτικών βοτάνων και απειλούμενα είδη ελαιόδεντρων που προέρχονται από όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Στη μονή καλλιεργούνται και τα λεγόμενα «φυτά ιστορικής μνήμης», όπως είναι π.χ. μία ελιά από το όρος των Ελαιών ή το αμπέλι που έφερε μαζί του από τη Σμύρνη στρατιώτης που είχε υπηρετήσει στα ελληνικά στρατεύματα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι μαθητές παρουσίασαν ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει με θέμα την Άνοιξη.


Η ομάδα, αφού περιηγήθηκε στο Ιστορικό- Λαογραφικό μουσείο Εξωχωρίου, πεζοπόρησε ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 από το Εξωχώρι ως την Καρδαμύλη, απολαμβάνοντας το υπέροχο τοπίο και τη φύση. Επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία και τους μύθους που σχετίζονται με τον, σπάνιας ομορφιάς και αξίας, Ταΰγετο.


Ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου συναντήθηκαν ανέλπιστα με τον κ. Πέτρο Θέμελη, έναν από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες αρχαιολόγους. Ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας κ. Θέμελης, ο άνθρωπος που ανέδειξε την Αρχαία Μεσσήνη ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως, μίλησε στα παιδιά για το Γυμνάσιο και το Στάδιο της Μεσσήνης (το καλύτερα διατηρημένο Στάδιο της Ευρώπης).

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στη Βάστα της ορεινής Αρκαδίας, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά έναν παραδοσιακό νερόμυλο και να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής αλευριού όπως γινόταν παλιά. Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκαν από το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, καθώς 17 δέντρα βγαίνουν από τη στέγη του και διακρίνονται οι κορμοί και τα κλαδιά που περνούν μέσα από τους τοίχους και τη στέγη.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, έχοντας αποκομίσει πολλές γνώσεις και νέες εμπειρίες, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη σχολική χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: