Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα: Το μέλλον της αγροτικής επιχειρηματικότητας


Την προώθηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία, λειτουργία και πιστοποίηση ενός «Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος» ανακοίνωσε μιλώντας σε Συνέδριο που οργάνωσαν ο Δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας και η Αναπτυξιακή Εταιρία Στερεάς Ελλάδας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.


Τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα γεννήθηκαν στην πράξη από την δημιουργικότητα και το πολύτροπο πνεύμα των παραγωγών και επιχειρηματιών της υπαίθρου και κατοχυρώθηκαν νομοθετικά το 2014.
Η λογική τους είναι απλή αλλά οι στόχοι σύνθετοι. Πρόκειται για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και χώρο εστίασης, δυνατότητα εκπαίδευσης ή επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας  και της οικοτεχνικής μεταποίησης, με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής.
Που αποβλέπουν και ποιοι είναι οι στόχοι των εκμεταλλεύσεων αυτών;
Πρόκειται για μια  αναπτυξιακή δραστηριότητα μέσα από την βιωματική γνωριμία με τον οικονομικό πολιτισμό της ελληνικής υπαίθρου.
Αυτό σημαίνει γνωριμία με τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής αγροτικής οικογένειας, με τα παραδοσιακά αγροτικά επαγγέλματα και  τις ντόπιες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής, οι οποίες σπανίζουν ή έχουν εκλείψει, με τις ασχολίες και τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων μιας περιοχής, τα ήθη και τα έθιμα, την ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αυτόχθονης χλωρίδας και πανίδας.
Την γνωριμία με τα πολιτισμικά στοιχεία μιας περιοχής, μέσα από την οργάνωση επισκέψεων σε ιστορικά και λοιπά τοπικά αξιοθέατα, καθώς και τη συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής.
Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε:
«Το εγχείρημα αυτό θέλει να επικαιροποιήσει και να αναδείξει τη δυναμική της αγροτικής παραγωγής και της ζωής της ελληνικής υπαίθρου και να δημιουργήσει ταυτόχρονα μοντέρνα αναπτυξιακά εργαλεία, μέσα από τον οικονομικό πολιτισμό των στοιχείων εκείνων της παραγωγικής διαδικασίας που δοκιμάστηκαν και έδειξαν εξαιρετική αντοχή μέσα στο χρόνο μέχρι και σήμερα. 
Επιδιώκουμε την ιστορική επανα - θεμελίωση της υπαίθρου με σύγχρονους όρους.

Το πολυλειτουργικό αγρόκτημα όντως μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην αγροτική παραγωγή συνδέοντας μεταξύ τους πρωτογενή παραγωγή - μεταποίηση – υπηρεσίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: