Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Νέες, ακριβότερες τιμές για το νερό άρδευσης καθορίζονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση

Όπως είχε γράψει η «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της περιφέρειας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ», αναλυτικά ΕΔΩ «Η τιμολόγησης του νερού, τα αρδευτικά έργα και οι βιολογικοί καθαρισμοί ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν σε πρόσφατη σύσκεψη εργασίας του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ)».
Ήδη, από την 22α Μαΐου, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1715/Β/22.5.2017 απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για την κοστολόγηση του ύδατος η οποία αναμένεται να προκαλέσει αύξηση χρεώσεων. Με την εν λόγω απόφαση θεσμοθετείται το περιβαλλοντικό τέλος, το οποίο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου δεν αναμένεται να επιβληθεί, πριν το 2020, με την χρέωση να μην ξεπερνά το 1 λεπτό ανά κυβικό μέτρο αρδευτικού νερού, που καταναλώνεται. Το τέλος που θα επιβάλλεται πλέον στους χρήστες αρδευτικού νερού θα αυξάνεται, βάσει της αύξησης της κατανάλωσης, «αποτελώντας κίνητρο για τη μείωση της υπερκατανάλωσης».


Η απόφαση για την «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του», η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 22 Μαΐου καθορίζει τον  τρόπος τιμολόγησης από τους παρόχους των υπηρεσιών (ΤΟΕΒ κλπ) για αγροτική χρήση στους τελικούς χρήστες που θα γίνεται βάσει μικτού συστήματος χρέωσης,
α) ένα σταθερό τέλος και
β) ένα μεταβλητό τέλος ανά μονάδα νερού (ογκομετρική χρέωση ανά κυβικό μέτρο κατανάλωσης νερού).

Θυμίζουμε ότι, κανένα αρδευτικό έργο δεν θα δημοπρατείται αν προηγουμένως δεν έχει καθορισθεί η τιμή χρέωσης του νερού στους αγρότες –χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: