Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Νίκος Γόντικας: «Δυο δρόμοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων»

Σε ανοιχτή συγκέντρωση, που οργανώθηκε στη Νέα Κίο, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017, παρουσιάσθηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα των απορριμμάτων της Πελοποννήσου και τις προωθούμενες λύσεις για την αντιμετώπισή του.
Φιλοξενούμε  στη συνέχεια το πρώτο μέρος της εισήγησης του Νίκου Γόντικα (Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ), όπου, επιχειρηματολογεί για την μεθόδευση προώθησης της λύσης ΤΕΡΝΑ, μια λύσης που όπως τονίζει «είναι αντίθετη προς το συμφέρον του Λαού».

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΟΝΤΙΚΑ
Όπως σε όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, έτσι και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προβάλουν οι δυο δρόμοι ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Ο ένας που γνωρίζουμε χρόνια τώρα, που έχει στο κέντρο το κέρδος.
Μικροί και μεγάλοι εργολάβοι,  η μαφία των σκουπιδιών όπως αρέσκεται να λέει ο κύριος Τατούλης, κάνουν πάρτυ και χρυσές δουλειές. Δεν νοιάζονται για την υγεία των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και των εργαζόμενων στην αποκομιδή και στους χώρους διαχείρισης των απορριμμάτων.  Δεν τους απασχολεί η προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων, της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέλημά τους είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Γι’ αυτό ενώ πληρώνονται χρυσά για να πάνε τα σκουπίδια σε νόμιμους αδειοδοτημένους χώρους, αυτοί τα ρίχνουν σε ρέματα, σε πλαγιές ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους, έχουν μετατρέψει την Πελοπόννησο σε μια ανοιχτή χωματερή.
Ακόμα και τώρα που υποτίθεται ότι αποκαταστάθηκαν οι ΧΑΔΑ, τα ρίχνουν δίπλα στους ήδη αποκαταστημένους ή ανοίγουν άλλες χωματερές, με την ανοχή και στήριξη των Δημοτικών αρχών, της Περιφέρειας, της Κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ασυδοσίας των εργολάβων είναι η δήθεν αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αφού πληρώθηκαν αδρά με εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση ογδόντα ΧΑΔΑ. Οι πιο πολλοί ήταν ανενεργοί και είχε λειτουργήσει η φυσική αποκατάσταση και σε κάθε περίπτωση μπάζωσαν τις χωματερές με χώμα από διπλανούς χώρους, εισπράττοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε χωματερή.
Στον αντίποδα αυτού του δρόμου ανάπτυξης είναι η δικιά μας πρόταση αγώνα, για διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών. Χωρίς νέα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων με αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να αξιοποιηθεί η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Με υποδομές και εγκαταστάσεις που θα γίνουν από ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών, που θα κατέχει τα υλικά και τα μηχανήματα, θα κατανείμει σχεδιασμένα το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό σε όλες τις φάσεις μελέτης - κατασκευής των έργων και διαχείρισης των απορριμμάτων. Το υπόλειμμα που θα προκύπτει από αυτή τη διαχείριση, να θάβεται σε χώρους που θα χωροθετούνται από το κράτος, με επιστημονικά κριτήρια και με μέτρα μείωσης των όποιων επιπτώσεων. Μόνο τότε η διαχείριση των απορριμμάτων, μπορεί να γίνει, με σεβασμό στο περιβάλλον στην υγεία και στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων στο κλάδο.
Έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει ότι - βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεθοδευμένο αδιέξοδο - που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τους επόμενους μήνες να οξυνθεί. Μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου τουριστικές περιοχές και χωριά, να ζήσουν τον εφιάλτη που έζησε η Τρίπολη πριν δυο χρόνια. Χιλιάδες τόνοι σκουπίδια στους δρόμους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήδη οι Δήμοι Γορτυνίας και Δυτικής Μάνης έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πληρώνονται εργολάβοι αδρά - 160 και 200 ευρώ τον τόνο για να πάνε τα σκουπίδια σε νόμιμους αδειοδοτημένους χώρους και αυτοί τα ρίχνουν δίπλα σε ρεματιές, ανοίγουν νέες χωματερές στη Πελοπόννησο. Οξύνοντας παραπέρα το πρόβλημα με χιλιάδες τόνους σκουπίδια στο δρόμο, θέλουν να αναγκάσουν τα λαϊκά στρώματα, μπροστά στον κίνδυνο της υγείας τους, να αποδεχτούν την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη ΤΕΡΝΑ με τριπλασιασμό ακόμα και πενταπλασιασμό των δημοτικών τελών.
(Την Πέμπτη θα παρουσιάσουμε το δεύτερο μέρος της εισήγησης, με τίτλο «Είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα που συγκρούονται»)



Δεν υπάρχουν σχόλια: