Νεα

Τι διαφέρει η «Γενοκτονία» από την «εθνοκάθαρση»

Την Κυριακή 21 Μαΐου 2017, η Ελληνική πολιτεία, εις εφαρμογή απόφασης του Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και υποχρέωσης προς την Ιστορική Μνήμη των θυσιών του Ελληνισμού, εορτάζει επισήμως, με δοξολογία και κατάθεση στεφάνων, την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων. Όπως αναφέρει το σχετικό πρόγραμμα της αντιπεριφέρειας Αργολίδας, «…ο εορτασμός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίζει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου που διήρκεσαν από 1916 έως και το 1923».
Επειδή όπως είναι γνωστό, μια μερίδα στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ (Φίλης, Λιάκος κλπ), αρνούνται το ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, και προωθούν την (χωρίς συνέπειες) άποψη της Εθνοκάθαρσης, παραθέτουμε τον ορισμό των δύο εννοιών, όπως αυτός καταγράφεται από τον ΟΗΕ.
Ελπίζουμε, μετά από αυτό ότι οι κκ Γιάννης Γκιόλας (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας) και Χαράλαμπος Αντωνιάδης (Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπλίου) θα αναθεωρήσουν την δημοσίως εκφραζόμενη αμφιβολία τους για την ύπαρξη Γενοκτονίας εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου.


«Γενοκτονία» και «εθνοκάθαρση». Δύο έννοιες που αναφέρονται σε επιθέσεις πάνω σε συγκεκριμένες εθνικές ή φυλετικές ομάδες, παρόλο που δεν είναι συνώνυμες. Σε τι διαφέρουν και πώς ο ΟΗΕ τις ορίζει;
Τι είναι η γενοκτονία
Σύμφωνα με την Διακήρυξη του ΟΗΕ από την 9η Δεκεμβρίου του 1948, γενοκτονία θεωρείται «μια από τις ακόλουθες πράξεις που λαμβάνει χώρα με στόχο την ηθελημένη καταστροφή ή τον αφανισμό ενός μέρους ή μιας ολόκληρης εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας ανθρώπων: την δολοφονία μελών της ομάδας αυτής. Την πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχολογικών τραυμάτων σε μέλη της ομάδας. Την ηθελημένη επέμβαση στις συνθήκες ζωής των ομάδων αυτών, με στόχο τον φυσικό αφανισμό τους. Την επιβολή μέτρων με στόχο τον εμποδισμό των γεννήσεων εντός της ομάδας αυτής. Και τέλος την βίαιη μετατόπιση παιδιών από την ομάδα αυτή σε μια άλλη ομάδα ανθρώπων».
Ως γενοκτονία έχει χαρακτηριστεί και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Τι είναι εθνοκάθαρση
Ο επίσημος ορισμός που δίνουν τα Ηνωμένα Έθνη για την εθνοκάθαρση είναι «το να καταστήσει κάποιος μια περιοχή εθνικά ομογενοποιημένη, χρησιμοποιώντας μέσα όπως τη βία και τον φόβο, προκειμένου να διώξει από την περιοχή εκείνους τους πληθυσμούς που ανήκουν σε μια άλλη εθνική ή φυλετική ομάδα».
Οι εκκαθαρίσει κατά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ερμηνεύονται από αρκετούς ως εθνοκάθαρση, έναν όρο που αναφέρεται κυρίως σε πράξεις όπως απελάσεις ή μετακινήσεις πληθυσμών.
Κατά τη νομική έννοια του όρου, η «γενοκτονία», συνιστά συγκεκριμένο έγκλημα του διεθνούς ποινικού δικαίου, ενώ η «εθνοκάθαρση» δεν έχει λάβει ακόμη μια ρητή νομική αναγνώριση.


Δεν υπάρχουν σχόλια