Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Τα όρια των Ελλήνων

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Αν πράγματι … «Τα όρια ενός ανθρώπου καθορίζονται από τα όρια της γλώσσας του», όπως είχε υποστηρίξει ο μεγάλος φιλόσοφος Λούντβιχ Βιττγκενστάϊν (1889-1951), τότε μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε γιατί ο Έλλην μπορεί και φτάνει στα όρια του Ήρωος ή του Ημίθεου. Όρια που πολύ σπάνια προσεγγίζουν οι άλλοι λαοί.
Και επειδή,  « Όσα ξέρω είναι αυτά για τα οποία έχω λέξεις», πάλι κατά τον  Λούντβιχ Βιττγκενστάϊν, μπορεί κανείς εύκολα να εξηγήσει γιατί το μεταπολιτευτικό υπηρετικό πολιτικό και πνευματικό προσωπικό, φροντίζει συστηματικά να αυξάνει την λεξιπενία των Ελλήνων.

Ακόμη, η άποψη του μεγάλου Αυστριακού φιλόσοφου ο οποίος υποστηρίζει πως «Τα όρια της γλώσσας είναι τα όρια του ανθρώπινου μυαλού», εξηγεί το γιατί οι πρόγονοί μας υπήρξαν οι κορυφαίοι όλων των λαών. Εξηγεί όμως, μέχρις ενός σημείου, και το γιατί σήμερα, οι πιθηκίζοντες χρήστες ξένων λέξεων, ψηφίζουν όπως ψηφίζουν …και αυτούς που ψηφίζουν.
Καταληκτικά, απευθυνόμενος προς τους διάφορους εθνοαποδομητές που θα ήθελαν να με επικρίνουν για τις υπέρ των Ελλήνων απόψεις που καταγράφω, τους χαρίζω την πιο γνωστή -ίσως- φράση του Βιττγκενστάϊν: «Για όσα δεν μπορεί να μιλά κανείς θα πρέπει να σωπαίνει».

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: