Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Το κτήμα Μάνεση ανοίγει απόψε τις πύλες του στον Πολιτισμό




Ο αείμνηστος ιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου Γιώργος Μάνεσης  σε μια συλλεκτική φωτογραφία με τον φιλότεχνο Πρόεδρο του «Συλλόγου Φίλων Πορτοχελίου» κ. Τζώρτζη Παπαναστασίου.

Ο Όμιλος ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ. (Όμιλος για την Μελέτη, Έρευνα και Διάχυση του Πολιτισμού), με χαρά  ανακοινώνει την  αποψινή έναρξη του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, μ’ ένα πρόγραμμα πλούσιο σε πολιτισμικές, πολιτιστικές, παιδαγωγικές και ψυχολογικές δραστηριότητες.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου ανοίγει και φέτος την πόρτα του προς το κοινό της περιοχής, το οποίο αποτελείται από κατοίκους Πορτοχελίου, Κρανιδίου, Ερμιόνης κ.α. καθώς και από τουρίστες που τυγχάνει να παραθερίζουν στην περιοχή, προσφέροντάς τους υψηλού επιπέδου πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο σε μια ατμόσφαιρα ζεστή, απλή και χωρίς ετικέτα.

 
Σ’ ένα κλίμα ευγενούς άμιλλας και αρμονίας, από το 1988 έως και σήμερα, δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ, είτε αυτοί είναι σολίστ επιπέδου είτε πολλά υποσχόμενοι νέοι καλλιτέχνες και μαθητές, να περάσουν μερικές μέρες σε μια γαλήνια ατμόσφαιρα μέσα στη φύση, καθώς επίσης και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, πραγματοποιώντας έτσι σημαντική καλλιτεχνική αλλά και προσωπική πρόοδο.
Ιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου υπήρξε ο σπουδαίος πιανίστας - ερμηνευτής μεγάλων συνθετών - και εξαίρετος παιδαγωγός Γιώργος Μάνεσης, ο οποίος, απoφάσισε το 1988 με τους μαθητές του και με την συμπαράσταση της τότε κοινότητας Πορτοχελίου να ανοίξει την πόρτα του υπέροχου κτήματός του στο ευρύτερο κοινό. Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν να αποκτήσουν οι νέοι καλλιτέχνες ερμηνευτική εμπειρία, των έργων που μελετούσαν, μπροστά σε κοινό. Σπουδαίο ρόλο έπαιζε πάντοτε, η ζωή κοντά στην φύση του Πορτοχελιού και ήταν κάτι που ο ίδιος είχε βιώσει στα παιδικά του χρόνια. Την «ζωή» αυτή που περιείχε περιπάτους, μπάνια, συζητήσεις πάνω σε καλλιτεχνικά, φιλοσοφικά και άλλα θέματα και πολλή μουσική, απλόχερα την έδινε στους μαθητές του και τα αποτελέσματα υπήρξαν καρποφόρα για όλους. Όπως ο ίδιος ο Γιώργος Μάνεσης υποστήριζε «α) το επίπεδο ζωής μας είναι άμεσα συνδεδεμένο με το επίπεδο της ερμηνείας μας και Β) Το πολύ προσεχές μέλλον, όπως διαφαίνεται, θα είναι μια εποχή υψηλής τέχνης, η οποία θα θεμελιώνεται με το πάντρεμα της αναλυτικής με την συνθετική, της φυσικής με τη μεταφυσική, της ορατής με την αόρατη, και της επιστημονικής με την πνευματική πλευρά. Το γεγονός αυτό απαιτεί μια επιστήμη τεράστια, αλλά και κατανοητή, λογική και απλή, ουσιαστικά προσιτή στον καθένα. Στις μέρες μας η γνώση αυτή υπάρχει και γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής και αποδεκτή. Βασικό πλεονέκτημά της: ο καθένας μπορεί να υλοποιήσει το «Όνειρο» αν βέβαια δεχτεί την εργασία που απαιτείται».
Στο εφετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι εξής εκδηλώσεις:

29/07 – Το μουσικό σύνολο Amberlink, αποτελούμενο από τις ιταλίδες σοπράνο και μέτζο σοπράνο Antonella Orefice και Monica Minareli, τις πιανίστες Stacey και Ste
phie Koulouris, τον βαρύτονο Δημοσθένη Σταυριανό και τον φλαουτίστα Νίκο Χαλκιά θα ταξιδέψει το κοινό σε αιθέριες άριες και οργανικά κομμάτια από την Αναγέννηση και το μπαρόκ μέχρι τον 20ο αιώνα.

30/07 – Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από τον σύλλογο χορευτικής έκφρασης και λαογραφικής μελέτης Δόλοπες σε επιμέλεια Γιάννη Κόνιαρη.

6/08 – Ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και καθηγητής πιάνου στην Tampa των Η.Π.Α. Γρηγόρης Ζαμπάρας θα ανέβει στη σκηνή του φεστιβάλ για ένα μοναδικό ρεσιτάλ.
  
8/08 Η εξαίρετη αυστριακή βιολοντσελίστα και καθηγήτρια στο Ωδείο της Βιέννης Aristea Caridis με παρτενέρ την Χιλιανή επίσης βιολοντσελίστα Paula Urtubia Gea θα ερμηνεύσουν έργα μπαρόκ και ρομαντισμού για δύο τσέλα, συνοδεία πιάνου από τον Aulon Bino.

15/08 – Η ελληνίδα βιολοντσελίστα Κατερίνα Γιαννιτσιώτη, μέλος σημαντικών Γερμανικών ορχηστρών και συνόλων, με παρτενέρ τον Aulon Bino στο πιάνο, θα ερμηνεύσουν έργα σε μορφή παραλλαγών από το μπαρόκ μέχρι τον ρομαντισμό (Marais, Beethoven, Schumann κ.α.).
Η όλη προσπάθεια στηρίζεται τόσο από τον Δήμο Ερμιονίδας-Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου και τον ΣΦΙΠ (Σύλλογος Φίλων Πορτοχελίου) όσο και από τον χορηγό επικοινωνίας μας Αlpha Tv και τα Ελευσινιακά Πλαστικά και Λευκοσιδηρουργία.

Με εκτίμηση,
Ο πρόεδρος του ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ. και διευθυντής του Φεστιβάλ
Γιάννης Γρηγοράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: