Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

«Σήμερα στην Αθήνα τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης των Πυργίων»


Μέλη του Συνδέσμου των εν Αθήναις  Πυργίων, σε παλαιότερη πολιτιστική δράση

Ο Σύνδεσμος των εν Αθήναις Πυργίων, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του εκδηλώσεων, οργανώνει σήμερα στην αίθουσα του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Αθηνών, την ομαδική εικαστική έκθεση συγχρόνων Ηλείων καλλιτεχνών "ΗΛΕΙΑΚΑ". Θα παρουσιαστούν 19 σύγχρονοι Ηλείοι εικαστικοί των οποίων το έργο έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός Ελλάδος.

 
Ο σκοπός της ανωτέρω εκδήλωσης, είναι η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού πως η Ηλεία, συνεχίζει την πολιτιστική κληρονομιά που παρέλαβε και με ευθύνη κουβαλάει.
Η προσπάθεια του Συνδέσμου των εν Αθήναις Πυργίων, θα συνεχιστεί με σκοπό να αναδείξει την πνευματική ζωή της Ηλείας και τους ανθρώπους της, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να παράγουν Τέχνη, Θέατρο, Ποίηση, Λογοτεχνία, Φιλοσοφία.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ίρις Κρητικού η οποία αναφέρει στο κείμενο της:
Ηλιακά
...θαυμάσαι δ' ἄν τις ἐν τῇ γῇ τῇ Ἠλείᾳ...
Παυσανίου Ελλάδος περιήγησις, Ηλιακών Α,V.5
Δεκαεννέα ζωγράφοι, γλύπτες και φωτογράφοι με αφετηρία και θεματικό  ιστό τον κοινό γενέθλιο τόπο τους, συναντιούνται με τη φροντίδα του ιστορικού Συνδέσμου των Εν Αθήναις Πυργίων στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στην Αθήνα, καταθέτοντας τη συναισθηματική, την πνευματική, την οπτική και την απτική τους μνήμη από τη γη της Ηλείας.
Με διαφορετικά εκφραστικά μέσα και τεχνικές, οι συμμετέχοντες εικαστικοί παραδίδουν στον θεατή άλλοτε αναγνωρίσιμες τοπικές συντεταγμένες και άλλοτε αδιόρατα αλλά ωσεί παρόντα ψήγματα εντοπιότητας.
Ζωγραφικά αφαιρετικά πεδία, τοπία και άνθρωποι που αποτυπώνονται εκ του φυσικού ή ανακαλούνται εκ μνήμης, αρχαία σπαράγματα και objets trouvés –χειμερινά απομεινάρια θερέτρων που ενσωματώνονται με τη σειρά τους στη διακεκομμένη εικόνα, αρώματα κήπων, σκιές ποδηλάτων, κελύφη πλοίων και μοναχικές παραθαλάσσιες προκυμαίες, ολυμπιακά τρόπαια και αρχέγονα ξόανα συνθέτουν το μικρό παλίμψιστο ενός γνωστού-άγνωστου τόπου με ριζώματα και πλοχμούς που αναβλύζουν από τα βάθη του ελληνικού χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: