Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Ναι στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη Όχι στην ανεξέλεγκτη



Του Παύλου Δαγρέ
Θα πρέπει σοβαρά να μας απασχολήσει η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών  και Εισαγγελέων αρχές του τρέχοντος έτους, όπου μεταξύ άλλων είχαν επισημαίνουν τα εξής: - Ανακοίνωση την οποία είχαμε σχολιάσει στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»  της 31-3-2017.
«Να αφεθούν οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα και σύμφωνα με το Σύνταγμα το Νόμο και της συνείδησής τους».
Ποιοι επιχείρησαν αντισυνταγματικά και παράνομα  κατά διαστήματα να προβάλουν εμπόδια στο έργο των δικαστών;


Όπως υπαινίχθηκαν κατά καιρούς κάποιοι δικαστές, ο κ. ΠΕΠΟΝΗΣ και άλλοι.
Και μάλιστα όπως άφησαν να εννοηθεί οι παρεμβάσεις αυτές διενεργούντο όταν ερευνούσαν υποθέσεις πολιτικών προσώπων, όπως πρώην υπουργών ή ακόμα και πρώην Πρωθυπουργών. Δηλαδή ατόμων που συμμετείχαν σε υπουργικά συμβούλια για την επιλογή της ανώτατης ηγεσίας του Δικαστικού Σώματος.
φωτό απο ert.gr
Επικρατεί έτσι η άποψη σε πολλούς Έλληνες, ότι οι δικαστές διστάζουν να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους προφανώς διότι κάποιοι τους εμποδίζουν.
Υπενθυμίζουμε το τι έγγραφε επανειλημμένα  σε άρθρα του στις εφημερίδες «ΕΣΤΙΑ»  και «ΧΡΟΝΟ» της Κομοτηνής ο αξιότιμος και σεβαστός τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Κόκκινος.
«Για το κατάντημα του τόπου τεράστια ευθύνη φέρουν Δικαστές και Εισαγγελείς.
Διότι αν ενεργούσαν σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμα η διαφθορά θα είχε εξαλειφθεί».
Και φυσικά εάν η διαφθορά δεν είχε εξ’ ολοκλήρου εξαλειφθεί και είχε τουλάχιστον περιοριστεί, η χώρα δεν θα είχε χρεοκοπήσει, δεν θα είχαμε φτάσει σε Μνημόνια με όλα τα επονείδιστα επακόλουθα.
Υπενθυμίζουμε ότι και το 1932 η Χώρα χρεοκόπησε εξ αιτίας της διαφθοράς και των μεγάλων πολιτικών σκανδάλων.
Όπως σκάνδαλο Καραπαναγιώτη -τότε υπουργός εσωτερικών. Σκάνδαλο Κινίνου όπου εμπλέκοντο και στενοί συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού.
Δυστυχώς από τα παθήματα του παρελθόντος δεν διδάχθηκαν οι Έλληνες, απεναντίας οι νεότεροι πολιτικοί κάποιοι μάλιστα εξ αυτών πρωταγωνίστησαν μάλιστα σε οικονομικά σκάνδαλα όπως υπόθεση Κοσκωτά, ΑΓΕΤ Ηρακλής, SIEMENS, χρηματιστήριο, εξοπλιστικά προγράμματα και αναρίθμητα άλλα.
Και το ανησυχητικό που θα πρέπει όλους τους Έλληνες να μας προβληματίσει, είναι το ότι κάποιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί που κατέληξαν για κακουργηματικές πράξεις στη φυλακή συμμετείχαν στην επιλογή της ανώτατης ηγεσίας του Δικαστικού Σώματος.
Και δεν υπαινισσόμεθα ότι οι μέχρι τώρα ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που επιλέγηκαν από διακομματικούς και υπουργικά συμβούλια είναι «κατ’ εικόνα και ομοίωση» με μερικούς εξ αυτών. Κάθε άλλο.
Απλά ο τρόπος αυτός επιλογής στην συνείδηση των Ελλήνων φαίνεται ως παρέμβαση των πολιτικών στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Υπενθυμίζουμε ότι στην Ιταλία η επιλογή της ανώτατης Δικαστικής ηγεσίας γίνεται από 11μελές συμβούλιο, που απαρτίζεται από 10 ανώτατους δικαστικούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Έτσι εξηγείται, πως η πραγματική ανεξάρτητη δικαιοσύνη στην Ιταλία επέβαλε ποινή φυλάκισης 25 χρόνων στον επί εφτά φορές Χριστιανοδημοκράτη Πρωθυπουργό ΤΖΟΥΛΙΟ ΑΝΤΡΕΟΤΤΙ  και 15 χρόνια φυλάκιση στον επίσης Πρωθυπουργό σοσιαλιστή Μπετίνο Κράξι.
Προτείνουμε στους αξιότιμους Έλληνες κ.κ. Δικαστές και Εισαγγελείς όπως απαιτήσουν από τους κυβερνώντες και τους λοιπούς πολιτικούς όπως αλλάξει ο Νόμος επιλογής της ανώτατης ηγεσίας αντιγράφοντας το επιτυχημένο σύστημα της Ιταλίας.
Διότι μόνο τότε θα πεισθούν οι Έλληνες ότι πράγματι έχουμε «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ».
.

ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΓΡΕΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
«ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ»
Κιν: 6943570958

Δεν υπάρχουν σχόλια: