Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Επί τάπητος η Χωρική Συνοχή της Πελοποννήσου

Αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου και της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, η οποία ασκεί την παρούσα περίοδο την προεδρία του Παγκόσμιου Συμβουλίου, συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη,  με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη.

 

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου και της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γιαννακάκος επέδωσε υπόμνημα στον κ. Υπουργό με το σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η Ομοσπονδία για την  ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αρκαδίας. Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται στην έννοια της Χωρικής Συνοχής, η οποία καθορίζεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας και στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευρώπη 2020» και αναλύεται σε στρατηγικό επίπεδο για ολόκληρη την Πελοπόννησο,  σε επιχειρησιακό επίπεδο για την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και σε τοπικό επίπεδο για κάθε έναν από τους πέντε Καλλικρατικούς δήμους της Αρκαδίας.

Ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε ότι ο ολιστικός αυτός σχεδιασμός θα αποτελέσει και την εισήγηση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρκάδων, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούλιο στην Τρίπολη και στο οποίο προσκλήθηκε ως βασικός ομιλητής.

Παρουσιάστηκαν στον κ. Υπουργό τα προβλήματα Χωρικής Συνοχής που έχει επιφέρει στην Πελοπόννησο η απόσπαση του Νομού Αχαΐας και Ηλείας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς επίσης και τα προβλήματα Χωρικής Συνοχής που έχει επιφέρει στο εσωτερικό της Αρκαδίας η ενσωμάτωση στο δήμο Τρίπολης και Γορτυνίας των δύο επιπλέον δήμων Μαινάλου και Λάδωνα που προέβλεπε αρχικά το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Αναλυτικότερα, επισημάνθηκαν τα προβλήματα που δημιούργησε αυτή η διατάραξη της Χωρικής Συνοχής της Αρκαδίας στη διαχείριση των ορεινών όγκων, στη διαχείριση των υδάτων, στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και στην υγειονομική περίθαλψη. Στο πλαίσιο αυτό εξετάσθηκαν ειδικότερα θέματα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η επέκταση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, το οδικό δίκτυο, η εξέλιξη των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, η αξιοποίηση της λίμνης του Λάδωνα και το αρκαδικό χωριό.

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε την ολοκληρωμένη προσέγγιση των θεμάτων από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος, τονίζοντας ότι αναδεικνύεται το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της Περιφερειακής Ανάπτυξης. Αφού παρουσίασε λεπτομερώς τις ειδικότερες δράσεις που έχουν γίνει από το Υπουργείο για τη στήριξη της Αρκαδίας, όπως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση δήμων με ορεινά χαρακτηριστικά και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θεσπίστηκαν για το 2018, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις που προωθούνται με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευαισθησία που έχει για την Αρκαδία, αφού αποτελεί τόπο καταγωγής του και προς τούτο δεσμεύτηκε ότι θα εξετασθούν με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, ενώ παράλληλα αποδέχτηκε την πρόσκληση να δώσει το παρών στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρκάδων το προσεχή Ιούλιο στην Τρίπολη.

Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος, η οποία την παρούσα περίοδο ασκεί την προεδρία στο Παγκόσμιο Παναρκαδικό Συμβούλιο, εκτιμά ως εξόχως επιτυχημένη και παραγωγική τη συνάντησή της με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, ενώ προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τον ίδιο και τις υπηρεσίες του Υπουργείου, για την επίλυση των προβλημάτων της Αρκαδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: