Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Μετά από έναν αιώνα επανέρχεται το Ανατολικό Ζήτημα


Του Παύλου Δαγρέ
Πανικός επικρατεί στην Τουρκία – οι Έλληνες όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουν – από το φόβο ύπαρξης μιας νέας μυστικής συμφωνίας Μεγάλων Δυνάμεων παρόμοιας της συμφωνίας «SykesPicot»  της 16ης Μαΐου μεταξύ Μ. Βρετανίας και Γαλλίας απαύγασμα της αποικιοκρατικής πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής αυτής.
Συνθήκη που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη διαμόρφωση των μετά Οθωμανικών Κρατών της ευρύτερης περιοχής της Αραβίας. Ο λόγος τότε: Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές πετρελαίου και η γενικότερη σημασία τους στη διαμόρφωση συνοριακών καθεστώτων.


Συνθήκη προάγγελος - αυτή της «Συνθήκης των Σεβρών» 10-Αυγούστου 1920, η οποία αποτελούσε όχι μόνο την αρχή του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και τον ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ της σημερινής Τουρκίας.
 Με τη «Συνθήκη της Λωζάνης» αργότερα 24 Ιουλίου 1923, εδόθη η δυνατότητα στην Τουρκία να διατηρήσει ένα μεγάλο κομμάτι έκτασης από την έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό που σήμερα είναι η Τουρκία. Να γιατί με πόνο ο Ερντογάν αναπολώντας τα μεγαλεία του παρελθόντος δηλώνει συνεχώς ότι κάποτε η Τουρκία είχε έκταση 18.000.000 τετραγωνικά ενώ τώρα έχει μόνο 740.000 περίπου.
Δικαιολογημένα λοιπόν, ο πολιτικός κόσμος της Τουρκίας έχει πανικοβληθεί βλέποντας το Ανατολικό Ζήτημα να εξελίσσεται και να κινείται στις ιστορικές ράγες του παρελθόντος που είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την κατά τύχη διάσωση της σημερινής Τουρκίας που σήμερα δύσκολα θα αποφύγει το ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ παρότι η φίλη της Ρωσία καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες – όπως και πριν ένα αιώνα – να διατηρηθεί η Τουρκία  κράτος αρραγές και ανεξάρτητο διότι αυτό εξυπηρετεί τη Μόσχα που θέλει να αποφύγει να δημιουργηθούν στη θέση της σημερινής Τουρκίας μικρά κρατίδια προτεκτοράτα των ΗΠΑ.
 Έτσι εξηγείται σήμερα και η στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας από τη Ρωσία με τους S400.
 Όπως και στο παρελθόν  ο Λένιν  θέλοντας να ενισχύσει  τον Μουσταφά Κεμάλ  που αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της Χώρας του παραχώρησε τις πόλεις AGRI, VAN, MUS, BITUA  που βρίσκονται γύρω από το όρος Αραράτ.
Η Τουρκία τότε επέζησε και σταθεροποιήθηκε επί Μουσταφά Κεμάλ στηριζόμενη στην πλήρη άρνηση του Οθωμανικού παρελθόντος. Αυτό οφείλετο σε ένα ιδεολογικό – πολιτικό σύστημα το οποίο με μετασχηματισμούς και προσαρμογές άντεξε για οκτώ δεκαετίες περίπου. Όταν το «Κεμαλικό» Ιδεολόγημα εξαντλήθηκε η Τουρκία ξεπέρασε την κρίση χάρη στην έγκαιρη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού προτύπου από τον Ταγίπ Ερντογάν.
 Ο κομβικός ρόλος της θρησκείας έμοιαζε ενδεδειγμένη λύση για επανενοποίηση όλων των ομόθρησκων της Τουρκίας για την επίτευξη της Εθνικής ομοψυχίας. Αρκετά όμως εύθραυστη όπως αποδείχτηκε επί των ημερών μας. Η πολιτικοποίηση της θρησκείας προσωρινά επικαλύπτει τις πολιτικές αντιθέσεις. Οι εσωτερικές διαιρέσεις του Τουρκικού Ισλάμ ανάγονται σήμερα σε πολιτικές συγκρούσεις και σύντομα θα μετατραπούν σε εκρήξεις στα πρότυπα όχι της «Αραβικής Άνοιξης» αλλά του «Τουρκικού Χειμώνα» το ψύχος του οποίου θα επηρεάσει και την Ελλάδα.
 Η Τουρκία σήμερα κλυδωνίζεται από τις εσωτερικές αντιθέσεις θύμα των ανεξέλεγκτων αυτών καταστάσεων είναι και ο Ταγίπ Ερντογάν που μοιραία γι’ αυτόν και τη Χώρα του διαφαίνεται πως θα έχει την τύχη του Σαντάμ και του Καντάφι αλλά ίσως και του προκατόχου του Οζάλ ο οποίος όταν επέστρεψε από το ταξίδι του στις ΗΠΑ που είχε μεταβεί με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τον Αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών όπου είχαν συμφωνήσει με Ουάσιγκτον να δοθεί λύση στο Κουρδικό ζήτημα ο Οζάλ ασθένησε αιφνιδίως και απεβίωσε αβοήθητος, διότι οι δύο προσωπικοί του γιατροί απουσίαζαν,, το δε ασθενοφόρο που εκλήθη έφτασε με καθυστέρηση δύο ωρών. Οι δε προαναφερόμενοι στρατιωτικοί αρχηγοί που συνόδευσαν τον Οζάλ δολοφονήθηκαν αφού το ελικόπτερο που επέβαιναν εβλήθη με πύραυλο.
 Υπενθυμίζουμε ότι καθόλου τυχαία, ο πρωθυπουργός της εισβολής στην Κύπρο Ετσεβίτ μετά την εκλογή στην πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2002 του Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει προφητικά: Ο Τουρκικός λαός ψήφισε εμφύλιο.
Το Ανατολικό Ζήτημα εξελίσσεται επί των ημερών μας. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλοίμονο στους ανιστόρητους λαούς που δεν προετοιμάζονται και τα γεγονότα που σύντομα έρχονται και  θα τους βρουν απροετοίμαστους.
.
ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΓΡΕΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Κιν. 6943570958

Δεν υπάρχουν σχόλια: