Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε διάλεξη για τον Σοφοκλή και τον Αριστοτέλη



Μια σημαντική πολιτικού και φιλοσοφικού χαρακτήρα διάλεξη, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στο Ναύπλιο.

Τίτλος ομιλίας:
«Οι Θηβαίοι Ηγέτες του Σοφοκλή και ο Τύραννος του Αριστοτέλη: Μαθήματα της Κλασικής Ελλάδας για τη Διαβούλευση και την Ομόνοια».

Ομιλήτρια:
Edith Hall, Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου και Συμβουλευτική Διευθύντρια του Αρχείου Παραστάσεων Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δράματος στο Πανεπιστήμιο Oxford.

Σύνοψη ομιλίας:
Η διάλεξη αυτή εξέτασε αναλυτικά πώς ο Σοφοκλής, ο οποίος είχε αναλάβει υψηλά αξιώματα και σημαντικούς ηγετικούς ρόλους στην αθηναϊκή δημοκρατία, ενδιαφερόταν τόσο πολύ για την απεικόνιση των ανίκανων διαβουλεύσεων βασιλέων και τυράννων στα έργα του, ειδικά σε αυτά τα οποία διαδραματίζονται στη Θήβα. Θέτει σε συγκεκριμένο πλαίσιο τη διερεύνηση του Σοφοκλή σχετικά με τη διαβούλευση και τη σχέση της με την επίτευξη της «Πρωταγόρειας ομόνοιας», στο πλαίσιο της μακρόχρονης ελληνικής παράδοσης σοφίας και παραίνεσης. Υποστηρίζει ότι η Αριστοτέλεια συζήτηση σχετικά με τη διαβούλευση αφενός οφείλει πολλά στα έργα του Σοφοκλή, και αφετέρου συνδέεται στενά με την περιγραφή της συνταγματικής τυραννίας από τον τραγικό ποιητή.


Μετά το πέρας της ανωτέρω διάλεξης, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, πραγματοποίησε την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του εν λόγω πνευματικού ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: