Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Όχι στον ΕΟΠΥΥ από τον Ιατρικό Σύλλογο Αργολίδας



Μετά από σύσκεψη των Ιατρών Παθολόγων, Γενικών ιατρών και Παιδιάτρων με το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου, η κοινή πεποίθηση όλων των μελών, είναι ότι η πρόταση του ΕΟΠΥΥ για σύναψη σύμβασης με τους ιδιώτες γιατρούς είναι απαξιωτική, γι αυτό και  "της γυρίζουν τη πλάτη".
Εκτίμηση όλων των ιατρών, είναι ότι η υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης σημαίνει τεράστια ταλαιπωρία για τους ασθενείς, οι οποίοι πλέον δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το γιατρό τους αλλά και δυσβάσταχτο φόρτο εργασίας για τους γιατρούς με πολύ χαμηλές αμοιβές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας:

Η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών μας αρνείται την αποδοχή αυτής της σύμβασης για τους εξής λόγους:
1)   Καταργείται η ελεύθερη επιλογή γιατρού για τους ασθενείς.
2)   Οι αμοιβές που προτείνονται είναι εξευτελιστικές και υπολογίζονται στα 0,5-1,0 € ανά ασθενή μηνιαίως. Η πρόταση των 1.600 € μηνιαίως αναφέρεται σε μικτές αποδοχές από τις οποίες αφαιρούνται η φορολογία (30%), ΕΦΚΑ και εφάπαξ (33%), φόρος αλληλεγγύης και φόρος επιτηδεύματος όλα τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου (ενοίκιο, θέρμανση, καθαριότητα, γραμματειακή υποστήριξη).Οι τελικές καθαρές αποδοχές δεν υπερβαίνουν τα 430 € μηνιαίως. Παράλληλα αυξάνουν οι υποχρεώσεις του γιατρού μιας και ο πληθυσμός ευθύνης που αντιστοιχεί στον οικογενειακό γιατρό είναι 2250 ενήλικοι ασθενείς.
3)   Η σύμβαση αυτή αν υπογραφεί θα έχει ισχύ για ένα χρόνο και θα είναι στην ευχέρεια του ΕΟΠΥΥ αν θα ανανεωθεί για τον επόμενο χρόνο (δηλ. η υποδομή που θα δημιουργήσει ο γιατρός για να υποστηρίξει 2250 ασθενείς την επόμενη χρονιά πιθανόν να μη χρειάζεται!!!)
Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που η παράταση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ θα έχει την ίδια τύχη με την προηγούμενη κανένας γιατρός και κανένας ασφαλισμένος δεν πείθεται πλέον πως το εγχείρημα αυτό αποσκοπεί σε παροχή καλύτερης περίθαλψης. Αντίθετα πιστεύουμε πως, θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στη δημόσια υγεία.
Καλούμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους μας και ιδιαίτερα τους οικογενειακούς γιατρούς να συσπειρωθούν γύρω από τον Ιατρικό Σύλλογο και τον ΠΙΣ. Ακόμη κι αυτούς που ήδη υπέβαλαν αιτήσεις για τις « νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ ». Τους καλούμε να ανακαλέσουν και να μη συμβιβαστούν με όρους που εξαθλιώνουν το γιατρό και υποβαθμίζουν την επιστήμη μας.
Καλούμε την ηγεσία του ΠΙΣ να ασκήσει πίεση στο Υπουργείο Υγείας για αναθεώρηση της προκήρυξης και να επιμείνει στις θέσεις του ιατρικού κόσμου όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί μέσα από τις γενικές συνελεύσεις δηλαδή: Συλλογική σύμβαση με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ, με ελεύθερη επιλογή ιατρού και αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να αποσύρουν την απαξιωτική προκήρυξη  για τη σύμβαση που προτείνεται και να αφουγκραστούν τον ιατρικό κόσμο και τις προτάσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: