Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Τα 4 ΟΧΙ των Φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών



Του Μηνά Π.



Οι ρίζες του Θεάτρου ξεδιπλώνονται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και χρόνου και στην ανάγκη του ανθρώπου να ερμηνεύσει και να εκφραστεί.

Αθήνα 6ος αιώνας προ Χριστού. Γεννιέται η δραματική ποίηση με τη μορφή τραγωδίας. Το δημοκρατικό πολίτευμα που άκμαζε κυρίως στην Αθήνα ήταν η αιτία για την άνθιση του. Στο θέατρο οι πολίτες βίωναν την ομαδικότητα, τη σύγκρουση διάφορων ιδεών, την αξία του διαλόγου και την επικοινωνία.

Μέσω του θεάτρου, εκφράζονταν επαναστατικές και ανατρεπτικές ιδέες, και με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνονταν τόσο προσωπικές όσο και συλλογικές συνειδήσεις.

Έτσι, το θέατρο ήταν κόμβος κοινωνικής και πολιτικής κριτικής καθώς και παιδείας.

Εν έτη 2018 και μετά από πολλές αλλαγές και αποτυχημένες προσπάθειες των διαφόρων κυβερνήσεων που έχουν περάσει από την Ελλάδα, η πολύπαθη παιδεία μας αναζητεί την θέση που τις αρμόζει.

Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους Θεατρολόγους και τους Ηθοποιούς με φόντο την παρατεταμένη οικονομική κρίση για μια «θέση στον ήλιο», είναι το αίτιο της εν εξελίξει κατάληψης του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου.

Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής άρχισε να διδάσκεται το 2002 στα δημόσια ολοήμερα δημοτικά σχολεία.

«Στα σχολεία μπορούσαν να διδάξουν θεατρικά μαθήματα μόνο οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και οι απόφοιτοι των ιδιωτικών δραματικών σχολών που είχαν αποφοιτήσει μέχρι το 2004 και είχαν την βεβαίωση ισοτιμίας από το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ)»



Ο νόμος προέβλεπε αναλογία 70%( Θεατρολόγων) - 30% (Ηθοποιών) για προσλήψεις όπου μπορούσαν να απασχοληθούν σε σχολεία, κυρίως σε περιπτώσεις όπου δεν εμφανίζονταν οι απόφοιτοι θεατρικών σπουδών. 


Η Μαρωφυλλιά Κονδύλη, σπουδάστρια στο 4ο έτος, Γραμματέας του Φοιτητικού Συλλόγου μας μιλησε εκπροσωπώντας τους φοιτητές.




Μ.Π: Σχολή Καλών Τεχνών. Θεατρολόγοι εναντίων ηθοποιών. Τι συμβαίνει και ξεκινήσατε κατάληψη;

Μ.Κ: Από το 3ο έτος και μετά, μπορείς να επιλέξεις κατεύθυνση Θεατρολογίας (θεωρητικό υπόβαθρο) και κατεύθυνση παραστατικών τεχνών (υποκριτική, σκηνοθεσία χορό ενδυματολογία σκηνογραφία και φωτισμό), έχει πιο πρακτική βάση και το πτυχίο που λαμβάνουμε είναι Θεατρολόγου.

Ο Νόμος που ψηφίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου ουσιαστικά εξισώνει το πτυχίο των ΑΕΙ Θεατρικών Σπουδών (Θεατρολόγοι) με το πτυχίο των αποφοίτων των Ιδιωτικών Δραματικών σχολών (Ηθοποιοί).

Με λίγα λόγια οι ηθοποιοί διεκδικούν τις ίδιες θέσεις εργασίας με τους απόφοιτους θεατρολόγιας.

Εμείς δεν είμαστε αντίπαλοι με τους ηθοποιούς αλλά έτσι υποβαθμίζεται το πτυχίο μας και αναβαθμίζεται το δικό τους. Σπουδάζουν σε μια ιδιωτική σχολή 3 έτη και έχουν πτυχίο ηθοποιού και θεατρολόγου και εμείς που δώσαμε Πανελλήνιες και περάσαμε στο ΑΕΙ έχουμε μόνο πτυχίο Θεατρολόγου και για να ασκήσουμε το επάγγελμα του ηθοποιού θα πρέπει να φοιτήσουμε μετά και σε Δραματική σχολή. Είναι ξεκάθαρη υποβάθμιση του πτυχίου μας.



Μ.Π: Αν υπάρξει μια διάταξη στον Νόμο που θα σας επέτρεπε να ασκήσετε και την ηθοποιία πέρα απο την θεατρολογία;

Μ.Κ: Δεν είναι αυτό το θέμα, διότι έτσι ευτελίζεται η Δημόσια εκπαίδευση, έχεις δώσει Πανελλήνιες, έχεις εργαστεί σκληρά για να περάσεις στο πανεπιστήμιο, και είναι σαν σου λένε ότι αν φοιτούσες σε μια Ιδιωτική σχολή μέσα σε 3 χρόνια θα έπαιρνες ισάξιο πτυχίο και καλύτερο.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η υπό ψήφιση για την «παιδαγωγική επάρκεια» (βεβαίωση ότι μπορείς να διδάξεις ως παιδαγωγός), ενώ ίσχυε μέχρι το 2012 για την σχολή μας αφού παρακολουθούμε παιδαγωγικά και θεατρικά μαθήματα, επιπροσθέτως, τώρα θα πρέπει να κάνεις 2 χρόνια ακόμα για να «πάρεις» παιδαγωγική επάρκεια.



Μ.Π: Οι ιδιωτικές Δραματικές σχολές εξαιρούνται από το μάθημα της παιδαγωγικής επάρκειας;

Μ.Κ: Από τα ιδιωτικά ούτως ή άλλως για να διοριστείς σαν θεατροπαιδαγωγός επειδή δεν φοιτείς σε δημόσιο πανεπιστήμιο και παρακολουθείς παιδαγωγικά μαθήματα,  έπρεπε να κάνεις εκπαίδευση. Τώρα μας εξισώνει το και εμείς είμαστε ένα βήμα πιο κάτω από αυτούς, χωρίς παιδαγωγική επάρκεια ενώ δεν είμαστε και ηθοποιοί.



Μ.Π: Ποιες είναι οι μελλοντικές κινήσεις του Φοιτητικού Συλλόγου;

Μ.Κ: Οι υπάλληλοι του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Κοσμήτορας κ. Χρήστος Καρδαράς στηρίζουν την κατάληψη μέχρι την Παρασκευή. Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να αποφασίσουμε αν θα συνεχιστεί η κατάληψη.

Είμαστε και σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα τμήματα θεατρικών σπουδών της Ελλάδας για κάποιες κοινές δράσεις και όσο «τρέχει» η κατάληψη ετοιμάζουμε κάποια πολιτιστικά δρώμενα στο Ναύπλιο καθώς και επιστολές προς τον κ. Γαβρόγλου. θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση.

Θέλουμε να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, οι καθηγητές και ο Κοσμήτορας γνωρίζουν ότι ο νόμος είναι άδικος. Προσπαθούμε να ακουστεί η φωνή μας και αυτό θα γίνει μόνο αν συντονιστούμε με τις υπόλοιπες σχολές.



Μ.Π: Τι ελλείψεις αντιμετωπίζει η Σχολή σας;

Μ.Κ: Υποδομές. Δεν έχουμε φοιτητικές εστίες. Μέναμε στο Τολό σε ξενοδοχείο μέχρι το Φεβρουάριο. Προφανώς  λόγο της έλευσης της τουριστικής περίοδου οι διαγωνισμοί για τις εστίες καθίστανται άγονοι.

Το πανεπιστήμιο είναι η καλύτερη διαφήμιση για την πόλη του Ναυπλίου με τις πολιτιστικές δράσεις μας ανά την Ελλάδα (Φεστιβάλ Σερρών  – Επιδαύρου) και στο θέατρο «Τριανόν».

Χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο κτήριο, γίνεται μια κινητοποίηση για τις Καπναποθήκες, το στρατόπεδο ΚΕΜΧ θα ήταν ιδανικό μέρος και θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποια λύση ακούγοντας και τις δηλώσεις του κ. Κωστούρου, σύμφωνα με με τις οποίες ο Δημάρχος Ναυπλίου θα ήθελε το ΚΕΜΧ να έχει πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.



Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ναυπλίου

 για την κατάληψη: 


«Ο Δήμος Ναυπλιέων παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από το νόμο ο οποίος εξισώνει την κατοχή πτυχίου σχολής Θεατρικών Σπουδών ή Θεάτρου ΑΕΙ με την κατοχή πτυχίου ΤΕΙ Δραματικής Τέχνης.

Εξισώνει μια 4ετή Πανεπιστημιακή φοίτηση με μια τριετή δραματική σχολή δημόσια ή και ιδιωτική.

Κατανοούμε τον κίνδυνο υποβάθμισης των πτυχίων των σχολών Θεατρικών Σπουδών και τις δικής μας συμπεριλαμβανομένης.

Σε μια εποχή που το ζητούμενο σε όλους τους τομείς είναι η αξιοπιστία, μια τέτοια πράξη της κυβέρνησης μάλλον σε αντίθετα συμπεράσματα οδηγεί. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των φοιτητών μας και συνυπογράφουμε το αίτημα για άμεση ανάκληση του νόμου ή/και των διατάξεων του που αφορούν τα τμήματα Θεατρικών Σπουδών και Θεάτρου και η εκ νέου επεξεργασία του από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Τυχόν εμμονή στο Νόμο Γαβρόγλου, θα οδηγήσει σε επαγγελματικό μαρασμό τις σχολές Θεατρικών σπουδών και θα υποβαθμίσει τη σχολή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου που με τόσο κόπο και θυσίες πολλών, επιτελεί το έργο της στο δήμο μας».



Η τελευταία ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου αναφέρει ότι σήμερα Παρασκευή καλούν σε πορεία διαμαρτυρίας όλους τους κατοίκους της περιοχής στις 18.00 στην γωνία των οδών Σιδηράς Μεραρχίας και Βασιλέως Κωνσταντίνου.



1)Όχι στην κατάργηση της παιδαγωγικής επάρκειας των τμημάτων μας.



2)Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας.



3)Όχι στον νόμο Γαβρόγλου 4521/2018 και την εξίσωση του πτυχίου Θεατρικών Σπουδών ΑΕΙ με τις ιδιωτικές δραματικές σχολές.



4)Όχι στην εξομοίωση της δημόσιας εκπαίδευσης με την ιδιωτική



5)Άμεση λύση στο πρόβλημα της σίτισης και της στέγασης του τμήματος μας στο Ναύπλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: