Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει την έκθεση Αλέξανδρος Μαγκανιώτης


 Το ερχόμενο Σάββατο (6-9μμ) το ΦΟΥΓΑΡΟ στο Ναύπλιο, παρουσιάζει και εγκαινιάζει την έκθεση «Αλφάβητος» του αρχιτέκτονα και εικαστικού Αλέξανδρου Μαγκανιώτη
Τα έργα της έκθεσης είναι αριθμημένα τυπώματα σε αρχειακό χαρτί, τα οποία έχουν προκύψει ύστερα από την επεξεργασία της ενότητας «Η Αλφάβητος (από το Άλφα ως το Ωμέγα)», και θα βρίσκονται στο ΦΟΥΓΑΡΟ έως την Κυριακή 6 Μαΐου.


Το 2017 η «Αλφάβητός» του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 7η Μπιενάλε του Πεκίνου που έγινε στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας. Η πλήρης ενότητα παρουσιάστηκε ολοκληρωμένα τo 2015 στην ατομική του έκθεση με τίτλο: «Αλφάβητος: Η Εικόνα των Γραμμάτων» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.



Πρόκειται για μία σειρά 24 συνθέσεων με αφορμή τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, οι οποίες περιλαμβάνουν υβρίδια ανθρώπων, ζώων και φυτών, χρησιμοποιώντας τα χρώματα από τα μολύβια και τα στυλό της μαθητικής εποχής, ενώ στο βάθος προβάλλει θαμπό το ίχνος από το σχολικό ενδεικτικό του ίδιου του καλλιτέχνη. Χαρακτηρίζονται από έντονο χιούμορ και ιδιαίτερη ευρηματικότητα, απροσδόκητους συνειρμούς και αναπάντεχους συμβολισμούς.

Όπως σημειώνει για τη σειρά και ο επιμελητής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Γιάννης Μπόλης, «οι μορφές υιοθετούν περσόνες, μοιάζουν να βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση αναμονής, συνδιαλέγονται με συμβάσεις και στερεότυπα που επιβάλλει η σύγχρονη κοινωνία, ενδύονται ρόλους και συμπεριφορές, μιλούν για πραγματικότητες και έμφυλες ταυτότητες, συστήνουν μια εναλλακτική, άκρως ενδιαφέρουσα, πρόσληψη του κόσμου, των αντιφάσεων και των παγιδεύσεών του, των βεβαιοτήτων και των ανατροπών του».

Βιογραφικό

Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πήρε Master στο Architectural design από την “The Bartlett” του Πανεπιστημίου U.C.L. στο Λονδίνο. Έχει συμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αυστρία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιαπωνία, Κύπρο, Ολλανδία, Ρωσία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Η.Π.Α.


Έργα του βρίσκονται στην συλλογή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, του Μουσείου των Ονείρων του Freud στην Αγ. Πετρούπολη, στο Μουσείο Λευκάδιου Χερν στην Ιαπωνία, την συλλογή του Luciano Benetton, στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στο Ίδρυμα Α. & Λ. Κατακουζηνού και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές.


Πούλμαν από την Αθήνα για την ημέρα των εγκαινίων:

αναχώρηση 4μμ επιστροφή 9μμ

κρατήσεις έως 22/3

Ευγενία Παπανικολοπούλου | 2108070523 | evgenia@fougaro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: