Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Πως εξασφαλίστηκε η κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου στο Λυγουριό



Πέτρος Τατούλης -
Γιάννης Σαρρής
Ένα έργο πολιτισμικής αλλά και εν γένει πολιτιστικής «πνοής»  σύντομα αναμένεται να κοσμεί την γενέτειρα του «Ασκληπιού», την περιοχή του Λυγουριού…

Με την καθοριστική παρέμβαση του Αρχιτέκτονα και Υπεύθυνου Συντονιστή Έργων και Αποτελεσματικότητας για την ΠΕ Αργολίδας Γιάννη Σαρρή, αλλά και την «πλάτη» από τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, το επίμαχο έργο που στιγματίζοταν από μια πολυετή καθυστέρηση ως προς την υλοποίησή του τελικά  προφανώς θα γίνει…

Διαβάστε παρακάτω, την σχετική περιληπτική δήλωση του εκ Λυγουριού καταγόμενου και στενού συνεργάτη του Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σαρρή, αναφορικά με την περιπετειώδη  πορεία  μέχρι και την «φρέσκια»  υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του ανωτέρω σημαντικού αναπτυξιακού έργου για την ευρύτερη περιοχή.


Γιάννης Σαρρής
«Στο 10ο  Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε προσφάτως στην Τρίπολη,  ανακοινώθηκε από τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ  κ. Παναγιώτη Κορκολή η υπογραφή σύμβασης  κατασκευής του Πνευματικού Κέντρου Λυγουριού.

Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, για το άμεσο ενδιαφέρον που έδειξε και για την ταχύτητα που προώθησε το έργο αυτό για ένταξη του. Είναι για την περιοχή μας πολύ σημαντικό. Το Πνευματικό Κέντρο  θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στο φεστιβάλ Επιδαύρου, Στο Δίκτυο Ασκληπιείων, Στο Λύκειο Επιδαύρου, σε ημερίδες καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου και γενικά θα συμβάλλει τα μέγιστα στην πολιτιστική ανάπτυξη.

Πρόκειται για ένα έργο υποδομής που περιμέναμε χρόνια όλοι οι κάτοικοι του Λυγουριού και της ευρύτερης περιοχής.

Αλλά  ας  πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όπως όλοι γνωρίζετε, στο Λυγουριό δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας» από πολύ παλιά 1973 και μετά περίπου με μια πλούσια πολιτιστική πορεία ακόμη και σήμερα. Όραμα όλων το μελών ήταν η αγορά  οικοπέδου και ανοικοδόμηση  του συγκεκριμένου Πνευματικού Κέντρου, που θα καλύπτει τις πολιτιστικές ανάγκες της περιοχής.

 Η  Αγορά οικοπέδου έγινε το 1984, σε κεντρικό σημείο της Λεωφόρου Ασκληπιού, αλλά λόγω οικονομικών δυσχερειών του  τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, η κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου καθυστερούσε.

Το  2008  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας»  δώρισε στο Δήμο Επιδαύρου το οικόπεδο, με  την προϋπόθεση εντός δεκαπενταετίας να ανεγείρει το πνευματικό κέντρο.    Αυτό έγινε επί Δημαρχίας Χρήστου  Τσακαλιάρη  του Πολιτικού συνδυασμού «Ενεργών Δημοτών»,  ο οποίος και μου ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης του εν λόγω έργου.



Σε σχετική συνάντηση συνεργασίας και διαβούλευσης στην οποία παραβρέθηκα με τον Δήμαρχο Επιδαύρου  Κωνσταντίνο  Γκάτζιο  αξιολογώντας  τα  έργα  που είναι ώριμα με πλήρεις  μελέτες, αποφασίσαμε να προτείνουμε το πνευματικό κέντρο Λυγουριού για ένταξή του προς την περιφέρεια Πελοποννήσου, έτσι  ο Δήμος προχώρησε άμεσα στο αίτημα αυτό.

Η ανταπόκριση του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη ήταν άμεση  με τα ευχάριστα αποτελέσματα ύστερα από σκληρή δουλειά, αφού  η ένταξη του έργου πραγματοποιήθηκε με συνολικό οικονομικό προϋπολογισμό ύψους 1,7 εκατομμυρίων  ευρώ. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ  Αργολίδας  Γιάννη Γκιόλα για την βοήθεια του.

Το Πνευματικό Κέντρο Λυγουριού  θα ανοικοδομηθεί σε οικόπεδο εμβαδού 1008,0 τ.μ. και με την λειτουργία του θα αποτελέσει έναν νέο ισχυρό πολιτιστικό πυλώνα για την ευρύτερη Περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: