Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Νησί φάντασμα το πιο πυκνοκατοικημένο στον κόσμο

Gunkanjima θωρηκτό πλοίο
Δυτικά της Ιαπωνίας υπάρχει ένα νησί φάντασμα, με την ονομασία Hashima. Με το ψευδώνυμο "Gunkanjima" να έχει επικρατήσει, σε ελεύθερη μετάφραση «θωρηκτό πλοίο», είναι ένα νησί, που μοιάζει με πολεμικό πλοίο που σκίζει το Ιαπωνικό πέλαγος , 15 χιλιόμετρα από τη πόλη του Ναγκασάκι. Πριν από 215 χρόνια μια τυχαία ανακάλυψη κοιτάσματος άνθρακα, έδωσε ζωή στο ξερό βραχώδες νησί. Για πρώτη φορά, κατοικήθηκε το 1887 και το 1890 κατά την εκβιομηχάνισης της Ιαπωνίας η Mitsubishi το αγόρασε και έχτισε ένα θηριώδες κτίριο, από μπετόν 9 ορόφων, για να στεγάσει τους ανθρακωρύχους και τις οικογένειες τους, που εργάζονταν στην υπόγεια εξόρυξη άνθρακα.

 
Το 1959 ο πληθυσμός του «θωρηκτού» ήταν 5259 ψυχές κατέχοντας το ρεκόρ εκείνης της εποχής ως το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος στον κόσμο.


 



Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από το τσιμεντένιο μπλοκ 65

Η έλευση του πετρελαίου ως πρώτη ύλη στη χώρα κατά την δεκαετία του 60΄ και η ανεξέλεγκτη άντληση των κοιτασμάτων άνθρακα σήμανε το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων, το «θωρηκτό  πλοίο» δεν μπορούσε να ξεφύγει από την μοίρα.





Η Mitsubishi ανακοίνωσε επίσημα το κλείσιμο του ορυχείου το 1974,σε χρόνο ρεκόρ η πιο πυκνοκατοικημένη κουκίδα ξηράς έγινε μια πόλη φάντασμα, παρατημένη στο έλεος της φύσης και των στοιχείων της.


Παρατημένες κούπες, ποδήλατα στην άκρη του δρόμου είναι σημάδια ότι οι κάτοικοι της την εγκατέλειψαν γρήγορα. Δαιδαλώδης δρομάκια, κτίρια που καταρρέουν χωρίς συντήρηση, παντού σκουριά και σκόνη, συνθέτουν μια νεκρή Μητρόπολη που κάποτε έσφυζε από ζωή και γέλια μαθητών στις τάξεις του σχολείο τους.



Το 2012 ένα μυθικός Βρετανός κατάσκοπος συμπεριέλαβε εικόνες από το νησί για τις ανάγκες της ταινίας Skyffall , κάνοντας το γνωστό στο ευρύ κοινό.
Το «θωρηκτό» πλέον λειτουργεί σαν τόπος  έλξης τουριστών που θέλουν να δουν από κοντά το στοιχειωμένο νησί .





Μ.Πρώιμος
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: