Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η ντροπή της Αμυγδαλέζας και η έλλειψη ντροπής των κυβερνητών!

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου
Άρθρο του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου

Η επιστημονική αρτιότητα και η προσωπική αγωγή του καθηγητή κ. Πανούση είναι γνωστές και αναγνωρισμένες. Σήμερα, όμως, κρίνεται πλέον, ως υπουργός.
Η δήλωσή του περί αθλίων συνθηκών διαβίωσης των «φιλοξενούμενων», στο Κέντρο της Αμυγδαλέζας, μου προκάλεσε πολλές σκέψεις. Περισσότερες όμως, μου προκάλεσε η περιγραφή ενός ένστολου που υπηρετεί στην Αμυγδαλέζα, και που κατέγραψε «τις ντροπιαστικές συνθήκες κράτησης».
1.- Οι λυόμενοι οικίσκοι που παραχωρήθηκαν, είναι ίδιοι με αυτούς που το κράτος δίνει στους σεισμοπαθείς και στους πλημμυροπαθείς. Είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιήθηκαν για την διαμονή των ένστολων Ολυμπιάδα του 2004.
2.- Ο εξοπλισμός των οικίσκων, στους οποίους διαμένουν μέχρι 4 παράνομοι μετανάστες, περιλαμβάνει  δυο A/C, δυο WC, δυο ντουζ, δυο νιπτήρες, τέσσερα κρεβάτια σε κάθε λυόμενο, Πλυντήρια και Στεγνωτήρια σε κάθε πτέρυγα, τηλεοράσεις και χώρο προσευχής (τζαμί).


3.- Στην Αμυγδαλέζα εργάζονται γιατροί, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί λειτουργοί, Διερμηνείς και άλλες υπηρεσίες που δεν είναι αστυνομικοί. Υπάρχουν δύο υπηρεσιακά οχήματα υπηρεσιακά οχήματα που μεταφέρουν καθημερινά στο νοσοκομείο, κρατούμενους που το ζητούν ή με εντολή γιατρού. Τους χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε καθημερινή βάση.
4.- Τους έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 1.500 κουβέρτες. Τους χορηγούνται καινούργια ρούχα και παπούτσια, τόσο από την υπηρεσία όσο και από τους κοινωνικούς λειτουργούς. Τους χορηγούνται είδη προσωπικής υγιεινής, οδοντόκρεμες, σαπούνια, αφρόλουτρα, χαρτιά υγείας και χαρτιά κουζίνας.
5.- Το φαγητό το χορηγεί το υπουργείο μέσω τριών CATERING (NHSIS, PLEIADES & PRO PAN) και πράγματι δεν είναι το καλύτερο. Ίσως γιατί οι προμηθευτές είναι απλήρωτοι.
6.- Υπήρχε συνεργείο καθαρισμού που όμως σταμάτησε. Ήρθε νέο πριν λίγες ημέρες που αντικατέστησε τα δύο προηγούμενα που είχαν μείνει απλήρωτα. Έτσι, οι αστυνομικοί, όπως και οι «φιλοξενούμενοι», καθάριζαν μόνοι τους, τους χώρους.

Αν, μετά από αυτά που περιγράφει ο ένστολος, ο οποίος υπηρετεί στην Αμυγδαλέζα, ο κ. υπουργός εξακολουθεί να ντρέπεται, νομίζω πως θα πρέπει να απευθύνει τη ντροπή του προς τους (κρατούμενους χωρίς δίκη) λαθρομετανάστες, οι οποίοι δεν οργανώνουν στοιχειωδώς την ζωή τους προκειμένου να αντιπαραθέσουν ένα πολιτισμένο τρόπο διαβίωσης, στην στέρηση της ελευθερίας τους (χωρίς δίκη) από τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας –ΠΑΣΟΚ.
Θα έλεγα ακόμη ότι είναι εύλογο να αναρωτηθούμε «γιατί οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ δεν δημιούργησαν ανάλογες συνθήκες για τους άστεγους που πέθαναν από το κρύο στα σκαλοπάτια εκκλησιών ή στα παγκάκια των πάρκων. Γιατί αυτές οι υπηρεσίες (γιατροί, φάρμακα, αυτοκίνητο μεταφοράς ρούχα και φαγητό) δεν παρέχονται στους έλληνες μακροχρόνια άνεργους; Γιατί, οι Συριζιανές συνιστώσες δεν διαδηλώνουν υπέρ των ελλήνων που υποφέρουν μέσα στην ίδια τους τη χώρα, αλλά χρησιμοποιούν τη δυστυχία, την περιθωριοποίηση και το εμπόριο ελπίδας σαν όπλο απόκτησης της εξουσίας».
Και κλείνω με μια δήλωση που έκανε ο ένστολος της Αμυγδαλέζας.
«Εγώ θα ντρεπόμουν γιατί, στους αστυνομικούς που υπηρετούν εκεί, δεν έχει χορηγηθεί ούτε ένα τζάκετ, ούτε ένα σκουφάκι. Θα ντρεπόμουν που, αστυνομικοί κάνουν πάνω από 100 χιλιόμετρα με δικά τους έξοδα για να έρθουν στην υπηρεσία τους. Θα ντρεπόμουν γιατί, μια ζωή, οι κυβερνήσεις κρύβονται πίσω από την αστυνομία. Θα ντρεπόμουν που οι Σχολές της Αστυνομίας έγιναν κέντρα αντί να εκπαιδεύουν τους νέους συναδέλφους για το πώς πρέπει να ανταποκρίνονται στο σύγχρονο έγκλημα. Και τέλος θα ντρεπόμουν να βλέπω έναν αλλοδαπό να λέει στο Ταξίαρχο της Αστυνομίας τόσες και τέτοιες μα@ακίες. Όσο για τον χαρακτηρισμό Ρατσιστές, του τον χαρίζω …με όλο τον σεβασμό».




Δεν υπάρχουν σχόλια: