Στη Σικελία
έχουν μαζέψει τις ελιές μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, στην κεντρική
Ιταλία και Τοσκάνη έως τέλος Οκτώβρη. Οι διαδικασίες είναι αυτοματοποιημένες σε
μέγιστο βαθμό. Η σύνθλιψη του καρπού γίνεται σε κενό αέρος, χωρίς υγρασία και
φως, με άμεση συσκευασία. Έτσι προκύπτει τέλειο προϊόν και χωρίς ίχνος δάκου ή
μούχλας.
Ένας
οικιακός παραγωγός, με τουλάχιστον 10 τόνους λάδι, μπορεί να έχει τη δική του
γραμμή παραγωγής και τυποποίησης. Αν η δική του παραγωγή δεν επαρκεί μπορεί να
εξυπηρετεί (με το αζημίωτο) συγγενείς και φίλους ως συμπαραγωγοί και να
μοιράζονται το τελικό προϊόν.
Ο Ευάγγελος
Αλεξανδρής, είχε ανεβάσει αρχές Οκτωβρίου, στο Face Book, φωτογραφίες φίλου από
την Ούμπρια ο οποίος παρήγαγε τη φετινή του σοδειά και την διοχέτευσε σχεδόν
όλη στις ΗΠΑ, σε συσκευασίες πεπιεσμένου αέρα ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση με
εισαγωγή οξυγόνου στη φιάλη κατά τη χρήση.
Η προμήθεια
των σχετικών μηχανημάτων που βλέπετε στη φωτογραφία μπορεί να γίνει με Ευρωπαϊκή
συγχρηματοδότηση ύψους 70%επί της συνολικής αξίας.
(Με
πληροφορίες από το F.B. του Evangelos Alexandris)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου