Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Το τέλος της εκμετάλλευσης των ελαιοπαραγωγών

Στη Σικελία έχουν μαζέψει τις ελιές μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, στην κεντρική Ιταλία και Τοσκάνη έως τέλος Οκτώβρη. Οι διαδικασίες είναι αυτοματοποιημένες σε μέγιστο βαθμό. Η σύνθλιψη του καρπού γίνεται σε κενό αέρος, χωρίς υγρασία και φως, με άμεση συσκευασία. Έτσι προκύπτει τέλειο προϊόν και χωρίς ίχνος δάκου ή μούχλας.
Ένας οικιακός παραγωγός, με τουλάχιστον 10 τόνους λάδι, μπορεί να έχει τη δική του γραμμή παραγωγής και τυποποίησης. Αν η δική του παραγωγή δεν επαρκεί μπορεί να εξυπηρετεί (με το αζημίωτο) συγγενείς και φίλους ως συμπαραγωγοί και να μοιράζονται το τελικό προϊόν.


Ο Ευάγγελος Αλεξανδρής, είχε ανεβάσει αρχές Οκτωβρίου, στο Face Book, φωτογραφίες φίλου από την Ούμπρια ο οποίος παρήγαγε τη φετινή του σοδειά και την διοχέτευσε σχεδόν όλη στις ΗΠΑ, σε συσκευασίες πεπιεσμένου αέρα ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση με εισαγωγή οξυγόνου στη φιάλη κατά τη χρήση.
Η προμήθεια των σχετικών μηχανημάτων που βλέπετε στη φωτογραφία μπορεί να γίνει με Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση ύψους 70%επί της συνολικής αξίας.

(Με πληροφορίες από το F.B. του Evangelos Alexandris)

Δεν υπάρχουν σχόλια: