Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

KALAMATA21: Το χρονικό της υποψηφιότητας

Το 2014 η Καλαμάτα αποφάσισε να ανοίξει τον δρόμο προς τον πολιτισμό και προς τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021. Η επίσκεψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε και η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί αύριο, 11 Νοεμβρίου 2016.
Το πρώτο βήμα από τους Μεσσήνιους ήταν η σύσταση του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21. Αποστολή του ήταν να αναδειχθεί η πόλη της Καλαμάτας ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021. 


Αρχικά το Γραφείο Υποψηφιότητας διεξήγαγε έρευνα πολιτιστικής χαρτογράφησης. Η Καλαμάτα για πρώτη φορά κατάφερε να έχει τη δική της πολιτιστική στρατηγική δημιουργώντας στρατηγικό πλάνο που ανατέθηκε στους πολίτες, αξιοποιώντας τους πιο ειδικούς σε συμβουλευτικό ρόλο. Το Εργαστήριο Πολιτών που πραγματοποιήθηκε, όπως και ο ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ανάπλασης της 23ης Μαρτίου, δείχνουν ότι η πόλη και πολίτες αναζήτησαν την καινοτομία. Έπειτα πραγματοποιήθηκε συντονισμένο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης και έκθεση εναλλακτικού τουρισμού, ιδέα που προέκυψε από την Ομάδα Εργασίας «Ταυτότητα Τόπου – Εναλλακτικός Τουρισμός». Στις 9 Νοεμβρίου επισκέφτηκαν οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες την πόλη. H διαδρομή της ομάδας ξεκίνησε από το Ωδείο. Επόμενα σημεία της διαδρομής ήταν η Κεντρική Αγορά, η Έκθεση Καρέλια η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα, το κινηματοθέατρο "Ηλέκτρα", η οικία Καλλικούνη για το μεσημεριανό γεύμα, το Μέγαρο Χορού, οι αποθήκες του ΟΣΕ με το εργαστήριο Ηub. Τέλος, το loft του "Pharae Palace". Το επόμενο σημαντικό βήμα της διεκδίκηση ήταν η σημερινή παρουσίαση της πρότασης σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

Σήμερα, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στο "Western Museum Hotel" (Μπουμπουλίνας 16) το Γραφείο Υποψηφιότητας θα υποδέχεται φίλους της Μεσσηνίας. Το μεσημέρι θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα στο υπουργείο Πολιτισμού και αμέσως μετά, στο χώρο στο "Western Museum Hotel" θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: