Νεα

Ανακοίνωση άγνωστων πληροφοριών για την ιστορία του Ναυπλίου στο Διεθνές συνέδριο του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών


Ολοκληρώθηκε χτες με επιτυχία το πενθήμερο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ.
Συμμετείχαν 55 σύνεδροι από 13 διάφορες χώρες και οι ανακοινώσεις που έγιναν ήσαν πρωτότυπες και πολύ ενδιαφέρουσες.


Ακολουθώντας το πρόγραμμα του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μνημεία του Δήμου Ναυπλιέων καθώς και περιοχές εκτός Δήμου που συνδέονται με το θέμα των φραγκισκανών και των «επαιτικών ταγμάτων», που ήταν και ο πυρήνας των ανακοινώσεων.
Αναφερόμενος στο συνέδριο ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Πέρα από το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου, ήταν μια ευκαιρία για μας να γνωρίσουμε ένα σχετικά άγνωστο κομμάτι της πολυσχιδούς ιστορίας του Δήμου μας. Την σύνδεση του «Τριανόν», της Φραγκοκλησιάς στο Ναύπλιο και του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μέρμπακα στην Αγ. Τριάδα με τα «επαιτικά τάγματα». Τέτοιου είδους συνέδρια δεν αναδεικνύουν απλά την πόλη του Ναυπλίου σε συνεδριακό κέντρο, αλλά προβάλουν και την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης και του Δήμου μας».
Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν κατά την διάρκεια του συνεδρίου, το κτήριο «Τριανόν» «σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο αλλά έχει διατηρήσει την επωνυμία του από την εποχή που λειτουργούσε ως δημοτικό κινηματοθέατρο της πόλης. Παρόλο που κάποιοι ίσως να γνωρίζουν ότι αρχικά είχε κτιστεί ως τζαμί κατά την πρώτη περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας (1540-1686), ελάχιστοι είναι εκείνοι που ξέρουν ότι το 1687, κατά την διάρκεια της Β΄ Ενετοκρατίας (1686-1715), μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο της Πάδοβας, δωρεά του Βενετού αρχιστρατήγου Φραγκίσκου Μοροζίνι. Ο ναός αυτός προοριζόταν για την χρήση των Φραγκισκανών της περιοχής, αφού ο άγιος Αντώνιος της Πάδοβας (1195-1231) ήταν ο πιο γνωστός φραγκισκανός μοναχός, μετά τον άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης (1182-1226)».
Πολύ ενδιαφέρον έχει και η λεγόμενη «Φραγκοκλησιά», «πίσω από τον γνωστό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, προοριζόταν πιθανότατα για φραγκισκανές μοναχές», όπως και η πανέμορφη η Παναγία του Μέρμπακα, στην Αγία Τριάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια