Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΚΩΤΣΟΒΟΣ: Το τέλος του κ. Φώτη και οι ευθύνες του Δημάρχου Άργους

Έχουμε κατηγορηθεί -πάντοτε άδικα- ότι ασκούμε δόλια και υστερόβουλη κριτική στις ενέργειες του δημάρχου και της πλειοψηφίας του, με μοναδικό γνώμονα μια στείρα αντιπολίτευση, αν και έχουμε δυστυχώς δικαιωθεί σε όποιες αντιρρήσεις μας.Αυτή είναι η μοναδική επωδός κάθε δελτίου τύπου ή τηλεοπτικής εμφάνισης του δημάρχου και των συναφών δημοτικών φορέων της πλειοψηφίας, στην οποιαδήποτε αντίθετη άποψή μας. Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός αφού η αδυναμία άρθρωσης ορθών επιχειρημάτων δεν είναι πρόσφατη αλλά μόνιμη αδυναμία τους.
Με την ίδια λοιδορία και επιθετικότητα αντιμετωπιστήκαμε ως παράταξη, όταν την 12 /9/2011 δηλ. πριν από εννέα περίπου μήνες με την ήδη γνωστή επιστολή μου προς τον κ. Δήμαρχο, ζήτησα διευκρινίσεις για την παρουσία και λειτουργία του κ. Φώτη ως υπερπροϊσταμένου στα δημοτικά γραφεία χωρίς καμιά ενημέρωσή μας και κατέληξα «.. Παρακαλώ να μου γνωρίσετε άμεσα τις πλήρεις αρμοδιότητες του εν λόγω κυρίου, πώς και πότε αυτές του εκχωρήθηκαν και εάν είναι έμμισθος,τον χρόνο και τον τρόπο της πρόσληψής του..»
Η απάντηση που έλαβα τότε από τον κ. Δήμαρχο ήταν μεταξύ άλλων: «.. Το κενό που προέκυψε από την απουσία για λόγους υγείας του Γ.Γ. του Δήμου κ. Σκλιάμη, κλήθηκε να καλύψει ο πολιτικός μηχανικός κύριος Γεώργιος Φώτης, άνθρωπος με εξαιρετική εμπειρία σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, χειρισμού θεμάτων χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού…. οι διαδικασίες για τον ορισμό του έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν πιστεύω άμεσα…» Και καταλήγει η απάντηση του δημάρχου: «..η παρουσία του κ Φώτη δεν δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σε όλους, αλλά εύλογη είναι η ανησυχία σε σας τους ολίγους για το ότι βλέπετε κάθε μέρα να γίνονται πράγματα που δεν είχαν γίνει επί μια τριακονταετία..»
Από τότε (καλοκαίρι του '11) μέχρι τις αρχές Μαΐου 2012 που πράγματι έφυγε, ο κ. Φώτης μεσουρανούσε και διαφέντευε στον Δήμο και ενώ στις συχνές ερωτήσεις μας γι' αυτό, οι απαντήσεις ήταν ότι «μέρα με τη μέρα προσλαμβάνεται ή κάτι τέτοιο», έγιναν όντως πράγματα που δεν είχαν γίνει όχι για μια τριακονταετία αλλά από καταβολής Δήμου Άργους !
Συνεχείς και προκλητικές απευθείας αναθέσεις σε άγνωστους επαγγελματίες εκτός και μακράν του Δήμου μας,
σε εταιρείες εκτός περιοχής με αντικείμενα επικαλυπτόμενα και ασαφή, υποβάθμιση και απαξίωση των προβλεπόμενων σχολικών επιτροπών και της νόμιμης λειτουργίας τους, απαξίωση του συνόλου σχεδόν του επιστημονικού πληθυσμού του δήμου σε θέματα μελετών, συμβουλών, έργων και συνεχείς αναθέσεις για ιδιαίτερα σημαντικά ποσά σχεδόν αποκλειστικά σε φίλα προσκείμενους οπαδούς του/επαγγελματίες ακόμη και υποψηφίους του στις εκλογές, ανακάλυψη νεοεμφανιζόμενων εταιρειών άγνωστης εμπειρίας και απευθείας ανάθεση σ΄αυτές τεράστιων ποσών για «συμβουλές» σε μελέτες άγνωστης βαρύτητας και υπευθυνότητας και τόσα άλλα που γι' αυτά βοά εδώ και καιρό η τοπική κοινωνία, άλλα για τα οποία θα επανέλθουμε.
Αν προστεθεί σ' αυτά και η τεράστια αυλή μισθοδοτούμενων συμβούλων του δημάρχου έξι ή επτά τον αριθμό, άγνωστης μέχρι σήμερα συμβολής των περισσότερων απ' αυτούς στην διαμόρφωση οιουδήποτε σχεδίου ή πρότασης ή έργου, τότε καταλήγουμε σε μια διαδρομή διαχείρισης καθαρά μονόδρομης, όπου έχουν τύχη βασικά μόνον οι φίλοι, οι υποψήφιοι και οι οπαδοί και όλοι οι άλλοι να είναι απέναντι, χωρίς εν τέλει μια χειροπιαστή και συγκεκριμένη πρόοδο.
Αναμένουμε με σιγουριά και εδώ τις κραυγές του δημάρχου στον τύπο και την τηλεόραση επί των όσων γράφουμε και ξέρουμε πως θα αφορούν «το 60-67% που τον στηρίζει, το ότι κατόπιν ενεργειών του έχουμε 8-9 εκ. ευρώ, ότι δεν έφυγε το Νοσοκομείο, ότι έμεινε η Δ.Ο.Υ., ότι πληρώθηκε το «βοήθεια στο σπίτι» με τσαμπουκά, ότι ανατέθηκαν στην τοπική αναπτυξιακή μελέτες για κολυμβητήριο κλπ, ότι έρχεται η τουριστική σχολή στο Αργος» και τα τοιαύτα.
Έστω και αν αυτά ήταν μεγάλα ή εξελιχθούν θετικά για την πόλη δήμαρχε, θα πρέπει σε αντιδιαστολή να κλείνουμε τα μάτια ή να προωθούμε όλα τα παραπάνω προκλητικά γεγονότα και ενέργειες;
Είναι σκόπιμα παραπειστικός λοιπόν ο δήμαρχος όταν στο δελτίο τύπου του ... αποχωρισμού του από τον κ. Φώτη ξεχνάει πως στην αρχή ήταν άνθρωπος με εξαιρετική εμπειρία σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, χειρισμού θεμάτων χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και κατέληξε πως ενώ δεν είχε τελικά καμιά αρμοδιότητα: « …στην πορεία αποδείχθηκε ότι ο κ. Φώτης δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης αυτής …και σταμάτησε η οποιαδήποτε συνεργασία μαζί του χωρίς κανένα κόστος για τον Δήμο…» Όλα τα παραπάνω όμως έγιναν σε γνώση του δημάρχου και επί ημερών Φώτη στον Δήμο και τα υπέγραφε και αυτός αλλά και οι υπηρεσίες που προΐστατο. Ακόμη και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι αντιδήμαρχοι κλπ με ποια ιδιότητα συνδιαλέγονταν μαζί του; (αλήθεια γιατί σ΄' εμάς δεν συστήθηκε ποτέ και δεν έλεγε ούτε καλημέρα;)
Αν οι επιλογές αυτές, για την προκλητική υποβάθμιση και απαξίωση των επαγγελματιών της πόλης και της περιοχής, τον πλήρη αποκλεισμό των μη οπαδών τους από δημοτικές αναθέσεις, την απαξίωση των θεσμικών ρόλων των σχολικών επιτροπών και όλα τα παραπάνω ενδεικτικά, αφορούσαν προτάσεις, στόχους, απόψεις και θέσεις του κ. Φώτη να ζητήσουν όλοι τους συγγνώμη για την απαράδεκτη επιλογή τους στο πρόσωπό του, αλλιώς για τις δικές τους προσωπικές επιλογές.
Τον κ. Φώτη δεν τον ήξερε κανένας πριν έλθει εδώ, τον έμαθαν πολλοί, τον αποθέωσαν κάποιοι με συνεντεύξεις για τα οράματά του για τον δήμο κλπ κλπ όμως δεν ήλθε εδώ μόνος του, δεν τα έκανε αυτά χωρίς άδεια, το αντίθετο μάλιστα, τον έφερε και τον παρουσίασε ο δήμαρχος ως παντογνώστη και έτσι τον αποδέχθηκε όλη η δημοτική νομενκλατούρα, πλην ελαχίστων. Γι' αυτό και έχει την κύρια ευθύνη της λανθασμένης επιλογής του και της παραμονής ενός ατόμου χωρίς αρμοδιότητες και θέση τελικά δηλ. ενός Φαντομά, επί τόσους μήνες στα μέσα –έξω του Δήμου όπου όντως έγιναν …όσα δεν είχαν γίνει από καταβολής Δήμου Άργους. Η νομιμότητα αυτής της παραμονής του στα άδυτα του Δήμου επί 9μηνο περίπου άνευ αρμοδιότητας ή θεσμικής ιδιότητας θα κριθεί από άλλους.Το δελτίο τύπου όμως που απεστάλη προ ημερών και καταλήγει πάλι στους …εχθρούς της πόλης, παρότι προσπαθεί μάταια να ισοπεδώσει τις ευθύνες και να αποπροσανατολίσει, θα έπρεπε να καταλήγει σε μια μεγάλη συγνώμη προς τους δημότες, κάτι για το οποίο επανειλημμένα ο δήμαρχος έχει υπερηφανευθεί ότι συνηθίζει.

Σωτήρης Π. ΚωτσοβόςΔικηγόρος -Δημ. Σύμβουλος
«Πρόταση Ελπίδας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: