Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων: «Ζωντανή» η διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων

Το προηγούμενο Σάββατο, συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Δικτύου, "Δίκτυο στα Ανώγεια", τα οποία τη Δευτέρα 13 Αυγούστου τίμησε την 68η Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων.

Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, υπήρξε ανάπτυξη και συζήτηση από τους επιστήμονες Ντανιέλα Μαρούδα και Στέλιο Περάκη του θέματος των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, μέσα και από την εμπειρία της παρουσίας τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Η ιδέα της διεκδίκησης παραμένει ζωντανή τόσο για τους πολίτες, τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και για ολόκληρη τη χώρα...», δήλωσε ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο δήμος του οποίου ανέλαβε την προεδρία του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας.
«Γνωρίζουμε πως μια μάχη κερδίζεται με κόπο, αλλά εμείς συνεχίζουμε, χωρίς να κάμπτεται το ηθικό μας, μιας και τελικός στόχος μας, είναι η ηθική δικαίωση και η αξιοπρέπεια ενός αγώνα που δεν πρέπει να ξεχαστεί»,
διακήρυξε.
Η συνεδρίαση του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών, αλλά και η επέτειος του ολοκαυτώματος πλαισιώθηκαν από τρεις σημαντικές εκδηλώσεις:
Στις 11 Αυγούστου, εγκαινιάσθηκε η Έκθεση Φωτογραφίας «Κατεχόμενη Μόρφου», και προβλήθηκε η ταινία «Η Σύληση και η Καταστροφή της πανάρχαιας Κληρονομιάς» στον εκθεσιακό χώρο της Αγροτικής Τράπεζας στα Ανώγεια ως μια ενθύμηση στην Κρήτη, ότι η Κύπρος παραμένει κατεχόμενη.
Το βράδυ της 13ης Αυγούστου παρουσιάσθηκε το μουσικό επετειακό έργο «ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ» που κυκλοφόρησε από τον δήμο Ανωγείων και το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι «ΣΕΙΣΤΡΟΝ», σε κείμενα Γ. Καράτζη και μουσική επιμέλεια Π. Περυσινάκη.
Την Τρίτη 14 Αυγούστου, όσοι βρέθηκαν στα ιστορικά Ανώγεια, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν «Τα Έντεχνα» του Βασίλη Σκουλά, στο θέατρο «Νίκος Ξυλούρης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: