Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Οι Δήμοι χρεωκοπούν ελέω «Καλλικράτη» και μνημονίου

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημάτρης Κωστούρος
Η κυβέρνηση, με υπουργό Εσωτερικών τον Ευριππίδη Στυλιανίδη, πετσόκοψε κατά 29% τους ΚΑΠ, με στόχο να φτάσουν το ήμισυ της αρχικής χρηματοδότησης των δήμων στο τέλος του χρόνου (με βάση τα 2,4 δισ. ευρώ του Προϋπολογισμού, και όχι τα 2,7 δισ. ευρώ, παρά τις υποσχέσεις.
Σύμφωνα με τους δημάρχους, ελέω «Καλλικράτη» και χωρίς τα χρήματα που απαιτούνται για τα άμεσα λειτουργικά έξοδα, όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία μιας πόλης θα πάψουν να υπάρχουν: -
- Δεν θα πληρώνονται μισθοί και υποχρεώσεις τρίτων,
- Δεν θα γίνεται αποκομιδή (εδώ «ανοίγει» ο δρόμος για την αθρόα «εισαγωγή» ιδιωτών στα σκουπίδια, όπως ήδη κάνουν κάποιοι δήμοι),
- Δεν θα υπάρχει δημοτικός φωτισμός (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας, η οποία είναι... σκοτεινή λόγω έλλειψης λαμπών).

Δηλώσεις  Δημήτρη Κωστούρου
«Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί για το 2012 ούτε ένα ευρώ από τους πόρους της ΣΑΤΑ,
 που δίνονται στους Δήμους για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας, κατόπιν τούτων, αναρωτιέμαι αν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ακόμη πιστεύουν ότι τους προσεχείς μήνες, με τα τόσα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν θα συνεχίσουμε να είμαστε συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις μας».
Δηλώσεις Μανώλη Σκουλάκη
Ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, με αφορμή τις περικοπές στους πόρους των δήμων, χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» ως ...Χρεοκράτη.
Δηλώσεις Πάνου ΣκοτινιώτηΟ  δήμαρχος Βόλου, ενός από τους μεγαλύτερους ΟΤΑ της Θεσσαλίας, ο Πάνος Σκοτινιώτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπεξαίρεση έναντι των χρημάτων των δήμων, που δικαιωματικά τους ανήκουν.Δηλώσεις Γιάννη Δημαρά"Αν δεν ανακληθεί η απόφαση, ο δήμος, ο τρίτος μεγαλύτερος της χώρας, θα πάψει να λειτουργεί».Δηλώσεις Νίκου ΣαράντηΟ  Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης είπε:
«να ξεκινήσουμε έναν μεγάλο αγώνα όλοι μαζί, Δήμοι, εργαζόμενοι, κάτοικοι για να σταματήσουμε τον κατήφορο στον οποίο μας σπρώχνουν και την πλήρη απαξίωση και διάλυση των Δήμων. Αλλιώς θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα, στην ποιότητα ζωής, ακόμη και στην επιβίωση των συμπολιτών μας».
Δήμαρχος Πατρέων Γάννης Δημαράς

Σε κατάσταση χρεωκοπίας, αναμένονται να βρεθούν και άλλοι δήμοι της χώρας, κυρίως όσοι είναι «κόκκινοι», όπως ο Δήμος Έδεσσας ή ο Δήμος Περάματος, που ήδη είχαν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των λειτουργικών τους αναγκών. Δεν είναι μακριά, εξάλλου, η δήλωση του δημάρχου Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη, ο οποίος είχε δηλώσει πως «από Ιούλιο και μετά δε θα υπάρχουν χρήματα στο ταμείο, μετά... STOP!»
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό του Δήμου Θέρμης, όπου ο δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τα όσα δήλωνε στην ιστοσελίδα, λόγω των δεσμεύσεων και κατασχέσεων ιδιωτών, δεν είχε να πληρώσει το προσωπικό του, με αποτέλεσμα να τους δίνει ό,τι δίνει τώρα το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους: «έναντι».
Το «χτύπημα», από την μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης έχει φανεί καθαρά σε μια σημαντική υπηρεσία των δήμων, τους παιδικούς σταθμούς, απ' όπου φέτος θα μείνουν εκτός 53.000 παιδιά.
Ο Νίκος Σαράντης, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων και πρόεδρος της ΠΕΔΑ, της μεγαλύτερης περιφερειακής ένωσης δήμων της χώρας, να δηλώνει εξοργισμένος, επειδή δεν εισακούγονται οι δήμαρχοι και δε χρησιμοποιούνται τα «λιμνάζοντα» κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών Σίμος Δανηιλίδης (που είναι και πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης περιφερειακής ένωσης δήμων, της ΠΕΔΚΜ,) προχωρά ένα βήμα περισσότερο και ζητεί συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το ζήτημα.
Ο δήμαρχος, επισημαίνει με έντονο ύφος:
«Την ώρα που όλοι κόπτονται για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδό της από την κρίση, δεν μπορούν να μη βλέπουν ότι το πρόγραμμα αυτό είναι -πέρα από κοινωνικό- και βαθύτατα αναπτυξιακό. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσο ισχυρή είναι η υποστήριξη της εργαζόμενης μητέρας για τη διατήρηση της θέσης εργασίας της, που στην αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστεί να την εγκαταλείψει προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: