Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Κύριοι Βουλευτές, τι λέτε για την Ρόμβη;

Στον κατάλογο των 40 νησίδων που θα διατεθούν προς ενοικίαση και αξιοποίηση σε ιδιώτες επιχειρηματίες και ξένα συγκροτήματα, περιλαμβάνεται και η νησίδα Ρόμβη, στον κόλπο του Τολό.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι τον τροφοδότησαν με το κατάλογο των 40 νησίδων, αποδείχθηκαν προχειρολόγοι και αδιάβαστοι.
Ειδικά για την νησίδα Ρόμβη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Τολό (οι επισκέπτες και οι κάτοικοι πηγαίνουν κολυμπώντας ή με θαλάσσια ποδήλατα, η γκάφα αποδεικνύεται ακόμη μεγαλύτερη. Εκτός και αν δεν είναι γκάφα αλλά είναι "κομπίνα παραχώρησης" σε κάποιον κολλητό.

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού, επικουρώντας τον Δήμο Ναυπλιέων που εξέφρασε ήδη την αντίθεσή του, απέστειλαν κατατοπιστική επιστολή στους 3 βουλευτές της Αργολίδας, ζητώντας συγχρόνως την ενεργή παρέμβασή τους προς αποτροπή της σχεδιαζόμενης παραχώρησης.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Τολό, 16/09/2012
 
Προς Βουλευτές Νομού Αργολίδας
κ.  Ιωάννη Ανδριανό
κ. Δημήτριο Κοδέλα
κ. Ιωάννη Μανιάτη
 
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde δήλωσε ότι μερικές βραχονησίδες, ακατοίκητες στα μέσα του αρχιπελάγους θα αξιοποιηθούν εμπορικά.
Την 1/9/2012 η εφημερίδα Τα Νέα αναφέρεται σε άρθρο της, ότι ενοικιάζονται 30 νησιά φιλέτα, μεταξύ  των οποίων τα νησιά του Αργολικού κόλπου, Ρόμβη, Πλατειά, Ψιλή και Κορωνίδα.
Καταρχήν θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε αντίθετοι με την παραχώρηση προς εμπορική εκμετάλλευση από ιδιώτες των νησιών της χώρας μας (δεν υπάρχει και αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο που να το επιτρέπει).
Τα νησιά του Αργολικού κόλπου, δεν βρίσκονται καν στα μέσα του αρχιπελάγους, αλλά αντίθετα η απόσταση από τις ακτές είναι μικρή έως ελάχιστη, στη δε Ρόμβη σχεδόν ανύπαρκτη.Τα νησιά μας είναι στολίδι του Αργολικού κόλπου και τουριστικά επισκέψιμα από τους παραθεριστές.
Η θαλάσσια περιοχή που τα περιβάλλει είναι ο καθημερινός χώρος αλιείας των ψαράδων της περιοχής (Τολού, Δρεπάνου, Κάντιας, Κοιλάδας, Ιρίων κλπ.)
Όσον αφορά το νησί Ρόμβη, είναι ΚΗΡΥΓΜΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ (Υ.Α.15904/24/11/62), δασική περιοχή, με μεγάλη έκταση πευκοδάσους και αποτελεί τόπο αναπαραγωγής και καταφύγιο θηραμάτων.Παλαιότερα έγιναν δύο προσπάθειες για ενοικίαση χώρου στο νησί, η μία το 1985 για μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και η άλλη το 1987 για λειτουργία διεθνούς γυμνιστικού κέντρου. Εκτός από την καθολική αντίδραση των κατοίκων για εμπορική εκμετάλλευση του νησιού Ρόμβη και την αρνητική θέση των υπηρεσιών, υπήρξαν και οι εξής απορριπτικές αποφάσεις.
* του ΕΟΤ 11/11/1985/Α.Π.538702
* της Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ναυπλίου 24/11/1987/Α.Π.Φ5Α/16/418
* της Δασικής Υπηρεσίας 5/6/1987/Α.Π.5199
Παρ΄ όλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί τα προαναφερόμενα και να επανέρχεται με πιο γενικευμένο σχέδιο (σύμφωνα με το δημοσίευμα, που σημειωτέον δεν διαψεύσθηκε).
Η μακροχρόνια εκμετάλλευση των νησιών μας σημαίνει κατοχή και καταδίκη του επαγγέλματος των αλιέων της περιοχής μας. Η αξιοποίηση του νησιού Ρόμβη αντί να γίνει στην κατεύθυνση έργων ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου και των ευρημάτων, γίνεται στην κατεύθυνση του ξεπουλήματος.
Η στάση αυτή (αν όντως αληθεύει) είναι ασέλγεια προς την ιστορία μας και δυστυχώς λαός που δεν σέβεται το παρελθόν του δεν έχει σεβασμό ούτε στο μέλλον του.
Ζητάμε να εκφράσετε δημόσια την συμπαράσταση σας προς τους φορείς και τους κατοίκους του Τολού και γενικότερα του Νομού Αργολίδας που διαμαρτύρονται και αρνούνται την εκμετάλλευση των νησιών του Αργολικού Κόλπου και ειδικότερα του νησιού Ρόμβη για τους λόγους που προαναφέρθηκαν και να καταψηφίσετε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία που θα δίνει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί το απαράδεκτο αυτό σχέδιο.

    
- Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού 
- Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού

Δεν υπάρχουν σχόλια: