Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

27 δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη της Αργολίδας

Ρεπορτάζ: Κώστας Πρώιμος

Με συντονιστή το ΕΒΕΑ, οι  παραγωγικοί φορείς και οι δήμοι της Αργολίδας, ενώνουν τις προσπάθειές τους για να προωθήσουν το τουριστικό πρόσωπο και το τουριστικό προϊόν της περιοχής, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
Από το Πόρτο Χέλι και την Ερμιόνη, μέχρι την Επίδαυρο, το Ναύπλιον, το Άργος και τις Μυκήνες, οι ομορφιές της Αργολίδας, τα μοναδικά της προϊόντα, η ιστορία των περιοχών της και η «τουριστική τεχνογνωσία» των κατοίκων, συνθέτουν ένα ασυναγώνιστο και προκλητικό μίγμα ενδιαφερόντων που δύσκολα θα μπορέσει  να του αντισταθεί ο οποιοσδήποτε τουρίστας.
Με 27 δράσεις,  που θα κλιμακωθούν σε βάθος διετίας, το φιλόδοξο πρόγραμμα που εκπονείται, αποβλέπει να αναδείξει  την Αργολίδα ως  μία από τις κορυφαίες περιοχές επισκεψιμότητας και διαμονής των ξένων επισκεπτών που θέλουν να γνωρίσουν την χώρα μας.
Για τον σκοπό αυτό, στα μέσα Νοεμβρίου διοργανώνεται ειδική Ημερίδα με την οποία και θα σηματοδοτηθεί η έναρξη του προγράμματος.
Με ομόφωνη απόφαση όλων των αρμοδίων φορέων της  Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας αναμένεται τις προσεχείς ημέρες, η σύσταση ενός οργανισμού που το κύριο μέλημα του θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού. Πρόκειται για μια ιδέα του Επιμελητηρίου Αργολίδας, στο πλαίσιο μιας ακόμη προσπάθειας να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις και αντίμετρα δεδομένου ότι, η  παρατεταμένη οικονομική ύφεση έχει πλήξει  σε μεγάλο βαθμό  τον νευραλγικό τομέα του Ελληνικού τουρισμού!
Η Αργολίδα είναι μεν μια μικρή κουκίδα στον Ευρωπαϊκό Χάρτη, όμως λόγω των μοναδικών κλιματικών συνθηκών που επικρατούν, το φυσικό κάλλος που διαθέτει, το γεωλογικό της  ανάγλυφο, την εκτεταμένη ακτογραμμή της, σε συνδυασμό με την παγκοσμίου ενδιαφέροντος «Ιστορικότητά» της  εδώ και χιλιετίες, έχει τις προδιαγραφές να αποτελέσει στο εγγύς μέλλον, διεθνή τουριστικό πόλο έλξης.
Όπως εξηγεί στη «Ενημέρωση Πελοποννήσου» ο Πρόεδρος του Εμπορικού -Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αργολίδας (ΕΒΕΑ) κ. Φώτης Δαμούλος: «Συστήνεται για πρώτη φορά στα χρονικά της Αργολίδας, ένας φορέας Τουρισμού για να διαγνώσει το πρόβλημα. Υπάρχει πλέον συγκεκριμένη δομή. Δεν θα επιχειρήσουμε να φτιάξουμε απλώς ένα τουριστικό χάρτη. Θα γίνει δουλειά σε βάθος και θα υλοποιηθούν 27 δράσεις στη διάρκεια της διετίας όπου θα ελέγχονται, από επιτροπή αξιολόγησης, αποτελούμενη από ανθρώπους με εμπειρία.  Θα κάνουμε μια συντονισμένη και καλά οργανωμένη προσπάθεια, για να μπούμε σε νέες αγορές. Είναι ευχάριστο το γεγονός πως στο πρόγραμμα, θα ενταχθούν όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής μας Ενότητας αλλά και  οι φορείς και οι επαγγελματίες του Τουρισμού. Εκτιμώ πως μας δίνεται μια τελευταία ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την «Τουριστική δυναμική της περιοχής».
Tην σύμπνοια απόψεων αλλά και την «κοινή γραμμή» ως προς την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός επιβεβαιώνει στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου» και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ναυπλίου κ. Παναγιώτης Μωριάτης: «Είμαστε αρωγός ως Ένωση Ξενοδόχων Ναυπλίου σε οποιαδήποτε προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Τουρισμός της περιοχής μας και κατ’ έπεκτασιν  όλης της Χώρας. Είμαστε σύμφωνοι με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Εμπορικό Επιμελητήριο Αργολίδας, και θα είμαστε παρόντες στην σχετική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Οποιαδήποτε κίνηση γίνεται, αυτές της δύσκολες εποχές που διανύουμε, με  ευεργετικές συνέπειες για τον τουριστικό τομέα, εκτιμώ πως θα πρέπει να τυγχάνει της στήριξης  όλων των αρμοδίων φορέων της Περιφερειακής μας Ενότητας».
Η επίσημη έναρξη του προγράμματος για τις  επικείμενες δράσεις  που θα διεξαχθούν με στόχο την  αναβάθμιση  του  Τουριστικού τζίρου, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Οι πιθανές ημερομηνίες για την διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας είναι στις  11 ή 18 Νοεμβρίου, στην πόλη του Ναυπλίου στο πολιτιστικό χώρο «Φουγάρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: