Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Κώστας Κατσουράνης: «Μικροί ιστιοπλόοι…οι μελλοντικοί κυβερνήτες!»

Όλα άρχισαν όταν μια παρέα ανθρώπων που έτρεφαν μεγάλη αγάπη για την θάλασσα και την ιστιοπλοΐα, αποφάσισαν το 2004 να ιδρύσουν τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ερμιόνης. Ο Πρόεδρος του σωματείου κ. Κώστας  Κατσουράνης μέσα από την ακόλουθη συνέντευξη, κάνει λόγο για τη μεγάλη σημασία και τα οφέλη του ναυταθλητισμού  στα νέα παιδιά.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ποιος είναι ο σκοπός της ίδρυσης του Ναυταθλητικού Ομίλου Ερμιόνης;
Κ. ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ: Κατ΄ αρχάς, να «μυήσει» τη νεολαία στην ιστιοπλοΐα της οποίας ο ρόλος είναι παιδαγωγικός. Προετοιμάζει τα παιδιά που κυβερνούν το σκαφάκι τους, να γίνουν οι μελλοντικοί κυβερνήτες της ζωής τους. Καταβάλουμε προσπάθειες να φέρουμε τον κόσμο κοντά στο ναυταθλητισμό.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πόσους αθλητές απαριθμεί το τμήμα της ιστιοπλοΐας του Ομίλου σας;

Κ. ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ: ΄Εχουμε περισσότερους από 25 ιστιοπλόους σε όλες τις κατηγορίες. Είναι σημαντικός αριθμός αθλητών ο συγκεκριμένος, αν αναλογιστούμε πως βρισκόμαστε σε μια μικρή πόλη όπως η Ερμιόνη. Δυστυχώς η ιστιοπλοΐα  δεν συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία με τα πιο δημοφιλή αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τι μπορεί να σημαίνει για την περιοχή της Ερμιόνης η ύπαρξη ενός ναυταθλητικού ομίλου;
Κ. ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ: Θα σας απαντήσω με συγκεκριμένα γεγονότα. Το 2006 η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, μας ανέθεσε το πανελλήνιο κύπελλο σκαφών τύπου optimist. Λόγω του αγώνα διέμειναν στην Ερμιόνη επί δέκα ημέρες 270 άτομα. ΄Ηταν μία μικρή τονωτική ένεση για την τοπική αγορά. Δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια από όλο τον ιστιοπλοϊκό κόσμο για την άρτια διοργάνωση που διεξήχθη. Το 2007 διοργανώσαμε πανελλήνιο πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας. Αυτή τη φορά τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής, φιλοξένησαν 700 περίπου άτομα για δέκα ημέρες. Πέραν τούτων, όμως, θέλω να επισημάνω, πως ένας αγώνας για τα μικρά παιδιά, μπορεί να σημαίνει, την καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας στις μεταξύ τους σχέσεις και γενικότερα τη διάδοση των ιδεωδών του αθλητικού πνεύματος.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Προτίθεστε να ιδρύσετε και άλλα αθλητικά τμήματα;
Κ. ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ: Ως ναυταθλητικός όμιλος ήμαστε ήδη εγγεγραμμένοι στην Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία (ΕΚΟΦΝΣ). Διαθέτουμε δύο κωπηλατικά σκάφη και υπάρχει το ενδιαφέρον από μερικά παιδάκια. Λόγω, όμως, των οικονομικών δυσχερειών, έχουμε αναστείλει προσωρινά την δράση του τμήματος. Εκτιμώ πως θα βρεθούν τρόποι ώστε το τμήμα να επαναλειτουργήσει.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Την τελευταία ειδικά περίοδο, βιώνουμε ένα κοινωνικοοικονομικό τέλμα. Τα νεαρά ζευγάρια αντιλαμβάνονται τα οφέλη και ωθούν τα παιδιά τους διεξοδικά στον ναυταθλητισμό;
Κ. ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ: Εκτιμώ πως οι νέοι γονείς, ήδη έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν την ευεργετική επίδραση του υγρού στοιχείου στην διάπλαση του σώματος και του πνεύματος των παιδιών τους. Η πόρτα του Ναυταθλητικού Ομίλου Ερμιόνης είναι ανοικτή για όλους. Μία νέα εγγραφή ενός μικρού παιδιού στο τμήμα μας, είναι ένας μικρός λίθος στην προσπάθεια απομάκρυνσης των παιδιών από τον κόσμο των ναρκωτικών, της βίας, της κακοποίησης, της αμάθειας και της αλόγιστης χρήσης του διαδικτύου.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Απαιτούνται θυσίες για να μπορεί κανείς, ν΄ ανταπεξέλθει επάξια στο ρόλο του Προέδρου του Ν.Ο.Ε.;
Κ. ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ: Χρειάζονται αμέτρητες ώρες ενασχόλησης και αφοσίωσης. Γενικά ο ναυταθλητισμός και η ιστιοπλοΐα  επηρεάζουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου. Ωστόσο, προσπαθώ να βρίσκω πάντα τη χρυσή τομή ώστε να διατηρούνται οι ισορροπίες ανάμεσα σ΄ αυτή (ιστιοπλοΐα) και στην οικογένειά μου που φυσικά η τελευταία κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή μου.
 

 

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: