Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΒΑΛΟΣ: Σταμάτησαν τα έργα γιατί δεν βγαίνει ο εργολάβος

Η Λιμνοδεξαμενή του Κουτσοποδίου την ημέρα των εγκαινίων
του έργου, που οργάνωσε ο αείμνηστος Δήμαρχος Κουτσοποδίου
Κώστας Μπιτζής (Τίτο).
16 ολόκληρους μήνες, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, το έργο του Αναβάλου στο κομμάτι προς Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας, είναι σταματημένο. Δεδομένου ότι η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει οριστεί σε 30 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής του Εργολαβικού Συμφωνητικού (που έγινε στις 27 Ιουνίου 2011), προβάλουν βάσιμοι φόβοι για μη εκτέλεση του έργου και απώλεια των σχετικών πιστώσεων.
Οι γνωρίζοντες τα πράγματα αναφέρουν ως πραγματική αιτία των καθυστερήσεων το γεγονός ότι ο εργολάβος που ουσιαστικά εκτελεί το έργο δεν είναι ο έχων υπογράψει την σύμβαση αλλά ντόπιος μηχανικός, φίλος κορυφαίου πολιτικού και τέως υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Πραγματική δε αιτία καθυστέρησης είναι η υπερβολική έκπτωση που δόθηκε για να παρθεί το έργο και η οποία είχε ως αποτέλεσμα "να μην βγαίνουν τα νούμερα". Για τον σκοπό αυτό επιδιώκεται η τροποποίηση της εργολαβικής σύμβασης με την μέθοδο των υποέργων και των συμπληρωματικών μελετών, μέσω των οποίων θα αυξηθεί το κόστος του έργου κατά 50%, με το ίδιο όμως φυσικό αντικείμενο.
Για το θέμα αυτό κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή, ο βουλευτής Αργολίδας (ΝΔ) Γιάννης Ανδριανός, στην οποία ζητά απαντήσεις επί των εξής ερωτημάτων:

1. Αν ακολουθείται το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση του έργου και αν όχι σε τι οφείλεται η καθυστέρηση.
2. Αν αληθεύει ότι έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την αρμόδια Διευθύνουσα Υπηρεσία του Έργου με την υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Έργου η μέγιστη υπέρβαση επί του προϋπολογισμού του έργου ήτοι 50% για το ίδιο φυσικό αντικείμενο του έργου και αν ναι πώς αυτό δικαιολογείται και τι περιλαμβάνει. Σημειώνεται ότι το έργο που ήδη εκτελέσθηκε με επιβλέπουσα υπηρεσία την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας Αργολίδας εκτελέσθηκε χωρίς υπέρβαση προϋπολογισμού.
3. Αληθεύει ότι έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την αρμόδια Διευθύνουσα Υπηρεσία του Έργου το ποσό των 500.000 ευρώ ως υποέργα επιπλέον για συμπληρωματικές μελέτες στο συγκεκριμένο έργο και αν ναι ποια η χρησιμότητα τους.
4. Αληθεύει ότι έχουν ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την αρμόδια Διευθύνουσα Υπηρεσία του Έργου το ποσό των 500.000 ευρώ ως υποέργα για απαλλοτριώσεις για την κατασκευή αντλιοστασίων τα οποία σύμφωνα με την μελέτη στο μεγαλύτερο εύρος τους έχουν χωροθετηθεί σε δημόσια ή δημοτική έκταση και, αν ναι, τι απαλλοτριώσεις θα αφορούν τα επιπλέον αυτά χρήματα.
5. Σε ποια φάση βρίσκονται οι διαδικασίες λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να βοηθήσω γράφοντας δύο ονόματα που εσείς ξεχάσατε.
Δουσεμετζής, μηχανικός
Μανιάτης, τ. υφυπουργός

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ο Ανδριανός αποδείχθηκε πολύ σοβαρός. Παρακολουθεί το θέμα του Αναβάλου και μοιρίζεται τις λαδιές σαν λαγωνικό.