Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Πρόστιμο 7.786 ευρώ την ημέρα στην Ερμιονίδα για την παράνομη χωματερή των Διδύμων;

Τι μας επιφυλάσσουν οι κ.κ. Τατούλης, Χειβιδόπουλος και Καμιζής;

Ο χώρος του δεματοποιητή τον Αύγουστο του 2012

Για νέα παραπομπή της χώρας, λόγω των παράνομων χωματερών, προειδοποίησε κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας ότι η ανοχή της Ευρώπη έχει εξαντληθεί. Προτείνει την επιβολή ημερήσιου πρόστιμου της τάξης των 71.193 ευρώ για κάθε μια από τις 78 παράνομες χωματερές, οι 10 των οποίων ευρίσκονται στην Πελοπόννησο. Μάλιστα, η επιτροπή ζητά να επιβληθεί και αναδρομικά ημερήσιο πρόστιμο ύψους 7.786 ευρώ για κάθε μια από τις χωματερές που παρέμειναν ενεργές μετά την πρώτη καταδικαστική απόφαση του 2005, καθώς παρήλθαν 8 χρόνια από την πρώτη καταδίκη της Ελλάδας για το ίδιο θέμα και μέχρι σήμερα η χώρα δεν συμμορφώθηκε.
Στην αρχική παραπομπή η Ελλάδα καταδικάστηκε για τη λειτουργία 1125 χωματερών και στη συνεχεία έδωσε χρονοδιάγραμμα παύσης λειτουργίας όλων των παράνομων χωρών ταφής έως τον Ιούνιο του 2011, δέσμευση την οποία δεν τήρησε.

Ο χώρος του δεματοποιητή όπως ήταν το 2010
 Υπολογίζεται ότι ακόμη λειτουργούν 78 παράνομες χωματερές σε όλη την επικράτεια με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου και στην Πελοπόννησο.
Ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν, τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δουλέψει με τις περιφέρειες για το οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση των παράνομων χωρών ταφής και ταυτόχρονα να κάνει χρήση των κονδυλιών που παρέχονται μέσω των διαρθρωτικών ταμείων προκείμενου να κατασκευάσει σύγχρονες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων.
Η νέα παραπομπή δεν δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ζητήσει νέα παράταση συμμόρφωσης. Ωστόσο μέχρι την τελική εκδίκαση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα πρέπει να προχωρήσει στο κλείσιμο όσο το δυνατό περισσότερων χωματερών προκείμενου να μειωθεί το ύψος των προστίμων, τα οποία θα επιβληθούν ξεχωριστά ανά χωματερή σε ημερήσια βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: