Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Επιβάλλεται νέο δημοτικό τέλος για τα σκουπίδια

Τρίπολη
Ερμιονίδα
Οι Δημότες όλων των Δήμων της χώρας καλούνται να πληρώνουν ένα νέο Δημοτικό Τέλος από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Χαρακτηρίζεται ως Ειδικό Τέλος Ταφής και αφορά όλα τα μη επεξεργασμένα απόβλητα που οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Το τέλος αυτό θα διοχετεύεται τελικώς, στο «Πράσινο Ταμείο» που θα χρηματοδοτεί σχετικά περιβαλλοντικά έργα.
Το νέο χαράτσι έγινε γνωστό, σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα την ανακύκλωση συσκευασιών, από την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κα Λαζαρίδου. Το τέλος θα προστίθεται στο ποσό που καταβάλλεται ήδη σε κάθε περιοχή για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ, και θα είναι αρχικώς 35 ευρώ τον τόνο, αυξανόμενο κατά 5 ευρώ το χρόνο μέχρι να φτάσει τα 60 ευρώ τον τόνο.
Ειδικότερα για τις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η επιβάρυνση αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως υψηλή, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν εφαρμοσθεί συστηματικά προγράμματα ανακύκλωσης που θα είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση του όγκου των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές.
Σαν παράδειγμα αναφέρεται, ο Δήμος Ερμιονίδας όπου
η ανακύκλωση βρίσκεται στο ιδιαιτέρως χαμηλό ποσοστό του 25% επί του συνολικού όγκου και ακολουθείται το μοντέλο της δεματοποίησης συμμείκτων απορριμμάτων.

Η επιβολή του νέου Ειδικού Τέλους θα εκτοξεύσει τις δαπάνες συλλογής και διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου περίπου στο 1.500.000 Ευρώ ετησίως, ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι Δημότες.

Να σημειωθεί ότι, πανελλαδικά, ο μέσος όρος των ανακυκλούμενων υλικών έχει φτάσει στο 50% και επιδιώκεται η αύξησή του στο 80%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: