Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: «Σωσίβιο» για την νεολαία η οργανωμένη ανάπτυξη του Ναυταθλητισμού

Η  ευρύτερη ζώνη της Ερμιονίδας, αποτελεί μεν μια μικρή κουκίδα στον Ελληνικό χάρτη, όχι όμως και ασήμαντη για τους λόγους που θα αναφέρουμε παρακάτω. Η μορφολογία του εδάφους της, σε συνάρτηση με την γεωγραφική της θέση και το υγρό στοιχείο να δεσπόζει ολόγυρα, δημιουργούν τα τέλεια δεδομένα σίγουρα για real estate, θα λέγαμε χαριτολογώντας, αλλά και για την ασύλληπτη ανάπτυξη του Ναυταθλητισμού με κύριους αποδέκτες τους κύκλους της νεολαίας όπως και τον εμπορικό και τουριστικό κλάδο της περιοχής. Διότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, χείρα βοηθείας χρειάζονται οι νεότερες γενιές που ήδη παραλαμβάνουν  την «καμένη γη». Το ερώτημα που τίθεται είναι, πως η οργανωμένη ανάπτυξη του Ναυταθλητισμού θα μπορούσε  εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, να βοηθήσει την νεολαία της Ερμιονίδας…
Είναι δεδομένο, πως ο αθλητισμός με όλες τις κείμενες δραστηριότητες του, επιτρέπει στους νέους ανθρώπους:
α)να διευρύνουν  το σύστημα αξιών τους (εθνικές, ηθικές, ανθρωπιστικές) ώστε να ρυθμίζουν την συμπεριφορά τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του.
β) Τους διδάσκει να ελέγχουν και να κατευθύνουν τον συναισθηματικό τους κόσμο σε στόχους δημιουργικούς και ανθρωπιστικές πράξεις.
γ)να συμπληρώνουν και να συνδυάζουν την κατάκτηση της γνώσης
υπό το πρίσμα της αθλητικής παιδείας με τους ανάλογους κοινωνικούς προβληματισμούς που εμπεριέχονται ώστε να μάθουν να αντιμετωπίζουν θετικά τις καταστάσεις αλλά και να αναζητούν λύσεις της ζωής με υπευθυνότητα .δ)να αναπτύσσουν ομαλά το σώμα τους για την λειτουργική βελτίωση του οργανισμού τους και αν καλλιεργούν τις κινητικές τους κλίσεις και ικανότητες.
Στην Ερμιονίδα τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται δύο Ναυταθλητικοί όμιλοι, στην Ερμιόνη και την Κοιλάδα αντίστοιχα. Οι διοικήσεις τους έχουν δώσει έμφαση στα αγωνίσματα της ιστιοπλοΐας. Στο ενεργητικό τους απαριθμούν αρκετές πανελλήνιες διακρίσεις, ενώ όταν οι «συγκυρίες» το επιτρέπουν, διοργανώνουν αγώνες.  Όμως, ποια είναι τα οφέλη και η σημασία ενός  αθλητικού αγώνα,  για μια περιοχή σαν την Ερμιονίδα; Πέραν του γενικού σκοπού που έχει να κάνει με το καλό της εμπορικής κίνησης της περιοχής , αν λάβουμε υπόψη πως σε κάθε διοργάνωση επισκέπτονται και διαμένουν σ τον τόπο διεξαγωγής  μερικές εκατοντάδες άτομα , που αποτελούν τους συνοδούς, τους προπονητές και τους αθλητές των ομάδων, επί σειρά ημερών…  Σημαντικό ρόλο παίζει και η διαφήμιση της περιοχής από τα ΜΜΕ, με αιτία και αφορμή την προαναγγελία και την κάλυψη της εκάστοτε αθλητικής διοργάνωσης. Υπάρχουν άλλες «διαστάσεις» που να συμπεριλαμβάνουν οφέλη από την διεξαγωγή ενός αθλητικού γεγονότος;  Ή τα πάντα αφορούν στο οικονομικό σκέλος; Ασφαλώς και υπάρχουν. Η ίδια η συμμετοχή των νέων σε έναν αγώνα, επιδιώκει τους ακόλουθους στόχους:
α) την ανάπτυξη της αγωνιστικότητας και του συναγωνισμού μεταξύ των παιδιών και όχι του ανταγωνισμού όπως συχνά πυκνά ακούγεται μιας και πρόκειται για έννοια αρνητική.
β) καλλιέργεια των κοινωνικών αρετών όπως το ομαδικό πνεύμα, συνεργασία, συμμετοχή, επικοινωνία, αλληλοβοήθεια, αυτοεκτίμηση, αυτοπειθαρχία και αυτοπεποίθηση.
γ) ανάπτυξη των αθλητικών αρετών όπως ο σεβασμός του αντιπάλου, το φίλαθλο πνεύμα και η συνετή διαχείριση της νίκης ή της ήττας.
Οι νέοι της Ερμιονίδας, βιώνουν στην πλειοψηφία τους ένα άνευ προηγουμένου τέλμα που στοιχειώνει την επαρχία λόγω των κακών οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων… το  «σωσίβιο» τους, θα μπορούσε να γίνει  η οργανωμένη ανάπτυξη και η περαιτέρω αναβάθμιση του Ναυταθλητισμού…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: