Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Αρχιφύλακας της ΕΛΑΣ, από τη Λακωνία, πλήρωσε τη «νύφη» για την απόδραση των 3 Αφγανών

Χρήστος Αδάμ
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της τελευταίας εξέγερσης στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών της Κορίνθου και τις δηλώσεις του Προέδρου των Αστυνομικών της Κορινθίας, Χρήστου Αδάμ, «σε περίπτωση συντονισμένης κινητοποίησης οι υπάρχουσες δυνάμεις δεν θα κατορθώσουν να ανταποκριθούν», και ένα νέο περιστατικό έρχεται να αποδείξει το μεγάλο κενό πολιτικής.
Τρεις Αφγανοί απέδρασαν, το βράδυ της Παρασκευής, από το στρατόπεδο «φιλοξενίας» της Κορίνθου. Σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας ασχολούνται έκτοτε για να τους ψάχνουν απ’ άκρη σ’ άκρη ακολουθώντας διαταγές ανωτέρων. Ανωτέρων που στάθηκαν ανίκανοι να σχεδιάσουν σωστά σχέδια ασφάλειας και να κατασκευάσουν τις αναγκαίες υποδομές. Την ίδια στιγμή τα κενά στο θέμα ασφάλειας των πολιτών δείχνουν να μην τους απασχολούν στον βαθμό που η εγκληματικότητα  επιβάλλει. Για την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ θεωρούνται λογικά, όχι μόνο τα παραπάνω, αλλά και η διαθεσιμότητα του αρχιφύλακα ο οποίος ήρθε για ένα βράδυ, από απόσταση 200 χιλιομέτρων, και δεν μπόρεσε να προλάβει την απόδραση…
Ο αρχιφύλακας από την Λακωνία έγινε εξιλαστήριο θύμα των ελλιπών μέτρων ασφαλείας στο κέντρο κράτησης παρανόμων μεταναστών της Κορίνθου. 
Ένα κέντρο το οποίο στήθηκε και λειτουργεί χωρίς μελέτη και προοπτική, τον περασμένο Αύγουστο, και στο οποίο ακόμα και σήμερα δεν του έχουν διαθέσει την μόνιμη ειδική φρουρά που είναι αναγκαία. Αντί ο Υπουργός να θέσει τον εαυτό του σε αργία, προτίμησε να τα βάλει με ένα αστυνομικό ο οποίος στο κάτω – κάτω αναγκαζόταν, χωρίς ειδική εκπαίδευση να έρθει από τη Λακωνία της Πελοποννήσου προκειμένου να εκτελέσει μία ειδική υπηρεσία, χωρίς την παροχή των αναγκαίων μέσων. Ο Πρόεδρος των αστυνομικών της Κορινθίας Χρήστος Αδάμ με δηλώσεις στην εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΑ» και στην δημοσιογράφο Χριστίνα Τσιορωτά, περιγράφει μια απαράδεκτη συμπεριφορά της πολιτείας προς τους ένστολους:
«Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην ανεξέλεγκτη κατάσταση εντός του κέντρου μεταναστών στην Κόρινθο και έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας.
Όσο φιλότιμο και να έχουν οι αστυνομικοί αν δεν ληφθούν τα μέτρα ασφαλείας που χρειάζεται δεν γίνεται τίποτα. Μετά τις απόπειρες αυτοκτονίας των αλλοδαπών, τις επιθέσεις των αλλοδαπών κατά των αστυνομικών κτλ…, είχαμε και την απόδραση των τριών κρατουμένων την Παρασκευή το βράδυ.
Το αποτέλεσμα ήταν να την «πληρώσει» ένας συνάδελφος, αρχιφύλακας από την Λακωνία που έτυχε στην βάρδιά του να αποδράσουν οι κρατούμενοι (από το χώρο ευθύνης που είχε)! Ο συνάδελφος τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Έκανε 200 χιλιόμετρα για να έρθει από την υπηρεσία του στην Λακωνία, στο κέντρο μεταναστών Κορίνθου που διαθέτει ελάχιστα μέτρα ασφαλείας. Θεωρήθηκε υπεύθυνος που απέδρασαν οι τρεις κρατούμενοι και τέθηκε σε διαθεσιμότητα!
Το ξαναλέω ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα ασφαλείας. Οι αστυνομικοί με την υπάρχουσα κατάσταση όση προσπάθεια και να καταβάλλουν δεν μπορούν …να τα φέρουν βόλτα!»
Οι παράνομοι μετανάστες, κλεισμένοι στο στρατόπεδο της Κορίνθου εδώ και μήνες, προκαλούν με την συμπεριφορά τους, ένα ακόμα πρόβλημα. Γίνονται αιτία, κάποιοι ένστολοι εργαζόμενοι να τίθενται σε διαθεσιμότητα με κατηγορίες πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων τους, και οι οικογένειές τους να αποστερούνται το μισό μισθό από τον ελάχιστο που τους έχει απομείνει. Και αυτό αποτελεί μια ακόμη αφορμή δημιουργίας  αισθημάτων οργής και αντίδρασης στην ελληνική κοινωνία. Οργής και αντίδρασης κατά των πολιτικών αλλά και κατά των παρανόμων εισβολέων στην χώρα μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: