Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την Μαρία- Aθηνά Φίξ: Τα κατοικίδια, ίσως να «πληρώνουν το τίμημα» της επικυριαρχίας του ανθρώπου…

Μαρία- Aθηνά Φίξ
 Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια και στην Ερμιονίδα, το φαινόμενο της ανησυχητικής αύξησης των περιστατικών κακοποίησης και εγκατάλειψης, των κατοικίδιων ζώων.
Για πρώτη φορά δε, στα ελληνικά χρονικά, ορίστηκε αρμόδιος εισαγγελέας για την προστασία των ζώων, ενώ με τον νέο νόμο 4039/2012 τίθενται σε ισχύ αυστηρές ποινές για τους παραβάτες! Από πέρυσι δραστηριοποιείται στην περιοχή του Πόρτο –Χελίου, η Μη κερδοσκοπική Οργάνωση «Γνωρίζω, Αγαπώ, Φροντίζω», με σκοπό την προστασία και την ευημερία των κατοικίδιων ζώων. Η επικεφαλής του εν λόγω Σωματείου, κυρία Μαρία-Αθηνά Φιξ, μίλησε στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου»  για τις προσπάθειες, και τους στόχους, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα, στην περιοχή της Ερμιονίδας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: κα Φίξ, ποιος είναι ο σκοπός της ίδρυσης της οργάνωσης, «Γνωρίζω Αγαπάω Φροντίζω;
ΜΑΡΙΑ ΦΙΞ: «Ο σκοπός μας είναι η προστασία και η ευημερία των κατοικίδιων ζώων,  αλλά και του περιβάλλοντος, με αυτόν τον τρόπο. Είναι ανεπίτρεπτο σήμερα, να εγκαταλείπονται τα ζώα στους δρόμους, με αρνητικά αποτελέσματα, όπως οι ανεξέλεγκτες γέννες, που το μόνο που επιφέρουν συνήθως, είναι περισσότερα δυστυχισμένα ζώα! Παρατηρούνται πλέον, πολλά κακοποιημένα βρώμικα και πεινασμένα ζώα στο περιβάλλον. Η Χώρα μας έχει εκπολιτιστεί αρκετά και η συγκεκριμένη καταθλιπτική εικόνα των αδέσποτων ζώων στους δρόμους, δεν της αρμόζει».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: τι σας ώθησε  να ασχοληθείτε, με αυτή την δυναμική για την
προστασία και την φροντίδα των αδέσποτων ζώων;




ΜΑΡΙΑ ΦΙΞ: «Από μικρή αγαπούσα αφάνταστα τα ζώα. Με στεναχωρούσε απίστευτα η εικόνα ενός ανήμπορου -πληγωμένου ζώου, γιατί δεν μπορεί να ζητήσει βοήθεια άμεσα, με τον τρόπο δηλαδή που συνήθως δύναται ένας άνθρωπος. Είναι παντελώς ανυπεράσπιστα και γι αυτό μου αρέσει να τα φροντίζω»…
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Και η ιδέα για την ίδρυση, της συγκεκριμένης οργάνωσης;
ΜΑΡΙΑ ΦΙΞ: «Η ιδέα ανήκει στην φίλη μου Isabelle Stavras και σε εμένα. Αποφασίσαμε από κοινού, να προχωρήσουμε στην ίδρυση του Γνωρίζω, Αγαπάω, Φροντίζω στο Πόρτο-Χέλι, λόγω της αγάπης μας για την περιοχή, αλλά και του προβλήματος που εντοπίσαμε σχετικά με τα αδέσποτα ζώα που υπάρχουν».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πιστεύετε πως και τα κατοικίδια, «πληρώνουν το τίμημα» της επικυριαρχίας του ανθρώπου στη γη;
ΜΑΡΙΑ ΦΙΞ: «Ίσως. Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε, πως τα ζώα συντροφιάς είναι από τα ελάχιστα έμβια όντα, που «ήρθαν κοντά» στον άνθρωπο παραμένοντας  πιστά σε αυτόν με ποικίλους τρόπους! Θεωρώ πως η αγάπη τους προς εμάς, είναι ανιδιοτελής. Δεν θα κλέψει ποτέ το σπίτι μας ένας σκύλος, αν τον αφήσουμε πίσω, αντιθέτως θα το υπερασπιστεί ακόμη και με τη ζωή του! Δεν είμαι σίγουρη πως εμείς οι άνθρωποι, είμαστε τόσο «ξεκάθαρο» απέναντί τους όσο είναι αυτά απέναντί μας» …

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: κα Φιξ, λόγω της κακής οικονομικοκοινωνικής συγκυρίας, κάποιοι ενδεχομένως, να κρίνουν την κίνηση σας υπερβολική, ίσως και άτοπη -επιτρέψτε μου τον όρο- αν αναλογιστούμε, πως την ίδια «τύχη» με τα αδέσποτα, έχουν πλέον αρκετοί άνθρωποι
ΜΑΡΙΑ ΦΙΞ: «Έχετε δίκιο. Η ιδέα μου βεβαίως για την φροντίδα των αδέσποτων, είχε αρχίσει να υλοποιείται νωρίτερα, όταν ακόμη η Ελλάδα ευημερούσε. Πιστεύω πως με το να βοηθάω τα ζώα αυτές τις εποχές, βοηθάω κατά κάποιο τρόπο και τους ανθρώπους, που δεν είναι σε θέση πλέον να τα φροντίζουν. Σίγουρα όμως, το πρώτο μου μέλημα, είναι οι συνάνθρωποί μας. Θα σας αναφέρω σε αυτό το σημείο -αν και δεν ήταν στις προθέσεις μου- την μακρόχρονη εθελοντική εργασία, που έχω προσφέρει στον Ερυθρό Σταυρό στο τμήμα της αιμοδοσίας. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε άλλου είδους κοινωνικές προσφορές της οικογένειάς μου… Δεν θα θίξω την αξιοπρέπεια ανθρώπων,  προκειμένου να δικαιολογήσω και την ενασχόληση μου, με την φροντίδα των αδέσποτων ζώων»!
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Συνήθως τα κατοικίδια, εγκαταλείπονται από τους άλλοτε  «φιλόζωους» ιδιοκτήτες τους, λίγο πριν την χειμερινή περίοδο, κάθε χρόνο
ΜΑΡΙΑ ΦΙΞ: «Αυτό το φαινόμενο που παρατηρείται στην Ελλάδα, διαπιστώνεται και σε χώρες του εξωτερικού όπως στη Γαλλία και τις Η.Π.Α. Είναι ευνόητοι οι λόγοι. Οι ιδιοκτήτες τους, ενόψει του χειμώνα που τείνουν να δυσκολέψουν οι συνθήκες διαβίωσης για μία οικογένεια, τα εγκαταλείπουν στο έλεος του δρόμου, σαν να ήταν παλιά παιχνίδια. θα πρέπει οι άνθρωποι στην Ερμιονίδα, να ακούσουν τις εκκλήσεις μας και να στειρώνουν κατά περίπτωση, τα κατοικίδια τους! Πριν από λίγο καιρό, μαζέψαμε  σε συνεργασία με την FASE το αντίστοιχο αλληλέγγυο σωματείο, περίπου τριάντα κουτάβια, εγκαταλελειμμένα στους δρόμους!»         
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Με ποιους τρόπους συμβάλετε ως σωματείο, στην ευημερία των κατοικίδιων;
ΜΑΡΙΑ ΦΙΞ: «Με την ενημέρωση, την πρόληψη, καθώς και την άμεση παρέμβασή μας καθημερινά όπου χρειαστεί. Αναλαμβάνουμε την στείρωση των σκυλιών και των γατιών δωρεάν προκειμένου να προλάβουμε την ύπαρξη νέων αδέσποτων στους δρόμους. Και τα ζώα έχουν ψυχή, όμως, μόνο εμείς οι άνθρωποι είμαστε σε θέση να σταματήσουμε αυτό το κακό, που δημιουργούν οι ανεξέλεγκτες γέννες, δηλαδή την αύξηση του αριθμού αδέσποτων εγκαταλειμμένων σκύλων και γάτων στους δρόμους».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Για να πετύχει το εγχείρημά σας, θα πρέπει να τύχει εν μέρει της στήριξης τόσο της τοπικής κοινότητας, όσο και του Δήμου Ερμιονίδας γενικότερα…
ΜΑΡΙΑ ΦΙΞ: «Πιστεύω πως ο Δήμος, αντιμετωπίζει ήδη τόσα άλυτα προβλήματα και δεν θα ήθελα να τον επιβαρύνω και με αυτό! Αν όμως μας αντιμετωπίσουν με συμπάθεια και υπάρχει η δυνατότητα αλληλοβοήθειας, θα ήταν ό,τι καλύτερο να συνεργαστούμε».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Βρίσκεστε στο πρωταρχικό στάδιο της προσπάθειάς σας, ωστόσο υπάρχει θετική ανταπόκριση, της τοπικής κοινωνίας στο έργο σας;
ΜΑΡΙΑ ΦΙΞ: «Πέραν των αρχικών μας εκτιμήσεων και προσδοκιών. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η προσέγγιση των νέων ανθρώπων με τη δέουσα ωριμότητα και ευαισθησία που αντιμετωπίζουν το θέμα. Υπάρχουν δε, οικογένειες που συμβάλλουν οικονομικά για τα έξοδα της λειτουργίας της οργάνωσής μας, αλλά και άτομα που είτε δρουν ως εθελοντές προσπαθώντας να βρουν στέγη για τα αδέσποτα, είτε εντοπίζουν τα ζώα που χρειάζονται ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μέχρι σήμερα, πόσα αδέσποτα έχετε διασώσει;
ΜΑΡΙΑ ΦΙΞ: «Η Οργάνωσή μας έχει διασώσει, περιθάλψει και εξασφαλίσει στέγη, σε πολλές δεκάδες αδέσποτων ζώων, στο Πόρτο Χέλι μέχρι σήμερα! Έχουμε ενοικιάσει ένα χώρο στην περιοχή της Βερβερόντα, μάλιστα προσλάβαμε και φύλακα, φιλοξενώντας εκεί τα αδέσποτα. Προς το παρόν, έχουμε την δυνατότητα, να υποδεχόμαστε περιορισμένο αριθμό ζώων, όμως ήδη, αναζητούμε νέες λύσεις. Και εδώ θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει ο Δήμος… Θα ήθελα κλείνοντας αυτή τη συζήτηση, να αναφέρω, πως η πόρτα της Οργάνωσής μας, είναι ανοικτή για όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: