Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Cafe: Γραμμή άμυνας στην κρίση της εποχής

Έρευνα: Κώστας Πρώιμος

Ο Έλληνας, παρά την οικονομική κρίση, παραμένει σταθερά ο καλύτερος πελάτης, στον χώρο της καφεστίασης…
Αναζητώντας τις επιπτώσεις της κρίσης στον χώρο των Cafe, επιλέξαμε ως σημεία αναφοράς τέσσερις επιχειρήσεις της Αργοναυπλίας. Τα επισκεφτήκαμε και συνομιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες τους. Όπως δηλώνουν στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου»,
-Ο κόσμος σήμερα, κάνει έρευνα αγοράς ακόμη και στον καφέ.
-Πολλά μαγαζιά ακόμη και το καλοκαίρι, κλείνουν από τις έντεκα το βράδυ…
-Αρκετοί ιδιοκτήτες δουλεύουν  οι ίδιοι ως μπουφετζήδες, για να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα.
-Οι  περισσότεροι επαγγελματίες, δείχνουν να έχουν αντιληφθεί πλέον, ότι ο εχθρός είναι κοινός (οικονομική κρίση).
-Αναμένεται στο Ναύπλιο,  να καθιερώσουν για πρώτη φορά στα χρονικά, μια εκπτωτική ημέρα ανά εβδομάδα.
-Προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, την «οικονομική λαίλαπα» που πολλούς εξ αυτών, τους έχει  «φτάσει στα όρια», είναι διατεθειμένοι να συμμαχήσουν, ώστε να βρουν από κοινού λύσεις και συνάμα να αποτάξουν, τις «κακές» νοοτροπίες και τις όποιες διασπαστικές τάσεις,  του παρελθόντος….
«Πλέον δεν σερβίρεις ένα «φραπεδάκι» και αυτό ήταν», όπως μας είπαν χαρακτηριστικά.

Γιώργος Νικολακόπουλος -αλλοτινό
Ο συνιδιοκτήτης του καφέ  «αλλοτινό», που βρίσκεται μέσα στην πόλη του Ναυπλίου, κ. Γιώργος Νικολακόπουλος μας είπε: «Αποφασίσαμε πριν από λίγο καιρό, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, ανακαινίζοντας το «Αλλοτινό». Αν και μας είχε κρατήσει πίσω η αβεβαιότητα και ο φόβος που δημιουργεί η  οικονομική κρίση, αλλάξαμε το στυλ του μαγαζιού, προσδίδοντάς του πιο νεανικό χαρακτήρα… Πιέσαμε τις τιμές μας, χωρίς να ρίξουμε την ποιότητα του καφέ και των λοιπών προϊόντων μας…. Ο  «νεαρόκοσμος» ανταποκρίνεται σε αυτές τις αλλαγές και μας επιλέγει….
Πάντως τα πράγματα, όσον αφορά την διάθεση των θαμώνων, στα περισσότερα «καφέ» έχουν αλλάξει… Παρατηρώ πολλές φορές στα πρόσωπα και την συμπεριφορά τους, τα σημάδια της  οικονομικής κρίσης… Επίσης, ορισμένοι κάτοικοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων  «ενοχλούνται», από την ένταση της μουσικής τις βραδινές ώρες και δημιουργούν προβλήματα σε εμάς τους επαγγελματίες… Τα τελευταία χρόνια που κυκλοφορεί λιγότερος κόσμος στο Ναύπλιο και γίνεται λιγότερη φασαρία,  τα παράπονα έχουν γίνει πιο έντονα… Αυτό είναι λίγο αντιφατικό βέβαια και εκτιμώ πως οφείλεται στην αναδουλειά και το αρνητικό κλίμα που βιώνουμε όλοι μας… Το  Ναύπλιο δεν πρέπει να είναι σαν ησυχαστήριο, από τις δέκα ή τις έντεκα το βράδυ, αλλά και εμείς δεν πρέπει να ενοχλούμε τους περιοίκους, στις δύο το πρωί… Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, θα πρέπει όλοι μας να δείξουμε κατανόηση και επαγγελματική αλληλεγγύη, για να διατηρήσουμε τις όποιες ελπίδες, για επιβίωση… Οι τουρίστες αυτό το χρονικό διάστημα του Ιουνίου, δεν είναι αρκετοί στο Ναύπλιο… Όμως όπως και αν  έχει, ο έλληνας παραμένει ο καλύτερος μας πελάτης… Όπως και οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων… Ευτυχώς που το έργο στο λιμάνι θα προχωρήσει, τα κρουαζιερόπλοια θα έρχονται, χάριν στις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλλε ο λιμενάρχης κ. Μαρίνος… Εμείς οι επαγγελματίες το γνωρίζουμε αυτό… Έχει αφυπνιστεί, τον τελευταίο καιρό, λίγο ο Δήμος, αφουγκράζεται πλέον τα προβλήματα μας και στηρίζει σιγά -σιγά τις προσπάθειες μας… Πάντως στο Ναύπλιο τα μαγαζιά της καφεστίασης, αλλά και οι τουριστικές επιχειρήσεις γενικότερα, έχουν αναβαθμιστεί, απλώς ακόμη, δεν το έχει «δει» αυτό ο κόσμος … Όλοι οι επαγγελματίες  της καφεστίασης στο Ναύπλιο, σκοπεύουμε να καθιερώσουμε στο προσεχές μέλλον, μια ημέρα την εβδομάδα, ως εκπτωτική  για όλους μας τους πελάτες…»

Ανδρέας Τσεκρέκος - Μαρτέο
Επισκεφτήκαμε το καφέ «Μαρτέο»  στο πάρκο του Άργους. Ο  ιδιοκτήτης της επιχείρησης κ. Ανδρέας Τσεκρέκος, μας μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους ο ίδιος και ο συνεταίρος του, αντιστέκονται στα δεινά που προκαλεί η  παρατεταμένη ύφεση στον χώρο της καφεστίασης:
«Πλέον δεν πάμε για το κέρδος… Τα περισσότερα μαγαζιά είμαστε στην ίδια μοίρα… Εδώ στο Αργος, οι τιμές έχουν πέσει πολύ… Εμείς στο «Μαρτέο», έχουμε καθιερώσει φοιτητικές και μαθητικές τιμές, για τους καφέδες και τα αναψυκτικά… Οι τριαντάρηδες και οι σαραντάρηδες, τείνουν να τον κόψουν τον καφέ, στα μαγαζιά… Τώρα βλέπεις περισσότερο οικογένειες οι οποίες βγαίνουν στα καφέ περισσότερο για τα παιδιά… Επειδή είμαστε στο πάρκο… Πάντως έχει σταματήσει η κίνηση, που υπήρχε μέχρι και πριν δύο χρόνια… Τα πράγματα είναι καλύτερα για τους επαγγελματίες στον πεζόδρομο, ο οποίος έχει δώσει πνοή και κρατάει τον κόσμο μέσα στο Αργος… Όμως εμείς αλλά και πολλά μαγαζιά πλέον, αναγκαζόμαστε να κλείσουμε από τις έντεκα το βράδυ… Ακόμη και τώρα που καλοκαίριασε… Δεν κρατάμε πια το μαγαζί ανοικτό για τα μάτια του κόσμου… Αφήστε που δεν το «παίζουμε» ιδιοκτήτες ..Δουλεύω εγώ ως μπουφετζής και μπάρμαν,  τις ώρες που είμαι εδώ… Δεν βγαίνει αλλιώς…. Εδώ αντιμετωπίζουμε και άλλα προβλήματα , συγκεκριμένα ως μαγαζί. Πεζόδρομο βλέπουμε αλλά… πεζόδρομο δεν έχουμε, διότι κανείς δεν συμμορφώνεται με την ύπαρξη του… Περνάνε τα μηχανάκια με χίλια… Κινδυνεύουνε οι πελάτες μας και τα παιδάκια τους, πολλές φορές… Ένα ακόμη σημαντικότερο πρόβλημα είναι η κακή εντύπωση που δημιουργεί η..διακίνηση ναρκωτικών που γίνεται μπροστά στα μάτια όλων μας… Βρισκόμαστε στο πάρκο του Άργους και όμως αντιμετωπίζουμε, τέτοιες καταστάσεις… Οι οικογένειες που έχουμε ως πελάτες, μας λένε ότι για  να κάτσουν στο μαγαζί, τσεκάρουν πρώτα, ποιοι βρίσκονται στην πλατεία»…

Περικλής Μπελίτσος -«ΞΕΝΟΝ»  και  «360Ο»
Ο  κ. Περικλής Μπελίτσος, ένας εκ των συνιδιοκτητών  των καταστημάτων  «ΞΕΝΟΝ»  και  «360Ο»,  που κοσμούν το χώρο της καφεστίασης του Ναυπλίου, κατά την διάρκεια της συνάντησης μας, αναφέρθηκε  στις αλάνθαστες επιχειρηματικές συνταγές, που αποτελούν το αντίδοτο, στην καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης: «Ξεκινήσαμε πριν από επτά χρόνια με το «ΞΕΝΟΝ». Φτιάξαμε και το «360Ο» (θρί σίξτυ) παρά την κλιμακούμενη, οικονομική κρίση. Το μυστικό της επιτυχίας και ταυτόχρονα αντίδοτο στα προβλήματα είναι το τρίπτυχο: δουλειά, δουλειά, δουλειά, σε συνδυασμό με την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας αλλά και την αναπροσαρμογή μας στα νέα δεδομένα, που καθορίζονται από τις απαιτήσεις του κόσμου… Πλέον δεν σερβίρεις ένα «φραπεδάκι» και αυτό ήταν.. Ο πελάτης γνωρίζει και ψάχνει το καλύτερο… Το 360Ο θεωρώ πως είναι το «χοτ σπότ» του Ναυπλίου… Η υψηλή ποιότητα της παροχής υπηρεσιών μας συνοδεύεται από καταπληκτικές τιμές. Λειτουργούμε όλη ημέρα και καλύπτουμε, όλες τις ανάγκες των πελατών μας… Φτάσαμε στο σημείο να αναδεικνύουμε τον Πελοποννησιακό οίνο, μέσα από το μαγαζί … Έχουμε δημιουργήσει «νέο ρεύμα»…  Συνεργαζόμαστε με τοπικούς παραγωγούς, από τις περιοχές –«θησαυρούς» , όπως της Νεμέας και της Μαντινείας... 
Σχετικά με την εφετινή τουριστική κίνηση, θα έλεγα πως τα πρώτα στοιχεία του Ιούνιου, δεν μεταφέρουν αισιόδοξα μηνύματα… Παρατηρείται μια σημαντική κάμψη… Υπάρχουν στο Ναύπλιο πέντε -έξι μαγαζιά που δουλεύουν, στα οποία συμπεριλαμβανόμαστε και εμείς, αλλά γενικότερα ο χώρος της καφεστίασης στο Ναύπλιο, έχει προβλήματα… Αυτό δεν είναι καλό για κανέναν… Δεν είμαστε της λογικής «να ζήσουμε και να αφήσουμε τους άλλους να πεθάνουν»… Όταν το κακό, « χτυπήσει την πόρτα» του διπλανού, θα έρθει και η σειρά σου… Εκφράζονται συχνά παράπονα από κατοίκους για την ένταση της μουσικής σε πολλά μαγαζιά,  κατά τις βραδινές ώρες… Δεν θεωρώ ότι οι επαγγελματίες της περιοχής, ήρθανε για να διώξουν τους κατοίκους της πόλης… Και εμείς σε αυτό τον τόπο μεγαλώσαμε και τον αγαπάμε, όσο αυτοί..Εμείς ως επιχείρηση ,δίνουμε δουλειά, σε πενήντα άτομα… Αν κλείσει ένα μαγαζί παρακάτω,  όπως είναι τα πράγματα σήμερα,  το προσωπικό του, είναι σχεδόν καταδικασμένο στην ανεργία… Θα  πρέπει κάπου, όλοι να τα «βρούμε»… Να υπάρχει καλή διάθεση από όλους… Μπορούμε σε μια πόλη όπως είναι το  Ναύπλιο, να αλληλοϋποστηριζόμαστε όλοι οι επαγγελματίες… Ακόμη και ο περιπτεράς της γειτονιάς, μπορεί με τον τρόπο του, να βοηθήσει αν θέλει… Όλες οι επιχειρήσεις, θα κερδίσουν… Ο κόσμος είναι δύσκολος και δεν σηκώνει λάθη… Κάνουν έρευνα αγοράς,  ακόμη και στο καφέ σήμερα… Πρέπει  όλοι στο χώρο να καταλάβουμε,  πως  πραγματικά αφεντικά στα μαγαζιά δεν είναι οι ιδιοκτήτες, αλλά οι πελάτες… Αυτοί χαράσσουν, την δική μας επαγγελματική πορεία…»

Ηλίας Γιαννακούλης - Τζαζ
Στο Αργος, παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα,  στον τομέα της ανάπτυξης, επιχειρεί εδώ και δύο εβδομάδες, ένα νέο και καλαίσθητο «καφέ» με την επωνυμία «Τζαζ». Βρεθήκαμε με τον διαχειριστή του, τον κ. Ηλία Γιαννακούλη, ο οποίος μας είπε: «Έχουμε επιλέξει ένα ευέλικτο σύστημα εξυπηρέτησης και διάθεσης, μιας μεγάλης ποικιλίας προϊόντων… Προσελκύουμε με το στυλ του μαγαζιού, κυρίως την νεολαία…
Στο «Τζάζ» μπορεί ο πελάτης απλώς να πιεί ένα καφέ,  ή και να απολαύσει μια γευστική μακαρονάδα… Επειδή ο χώρος της καφεστίασης ως γνωστόν βάλλεται πανταχόθεν, προνοήσαμε και στήσαμε ένα επιχειρηματικό πλάνο, ώστε ο πελάτης μας να έχει την δυνατότητα ακόμη και  με τρία ευρώ, όχι μόνο να πιεί ένα καφέ,  αλλά και να φάει κάτι… Βρήκαμε τρόπους ,να χαμηλώσουμε το κόστος και τα λειτουργικά έξοδα … Όλα δείχνουν ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται, διότι είμαστε ένα μοντέρνο και φθηνό μαγαζί, μέσα στο κέντρο του Άργους…»

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αντε μπας και αρχισουμε να καταλαβαίνουμε σε αυτή τη χωρα τίποτα

Ανώνυμος είπε...

Καλή έρευνα αλλά ρε παιδιά πολλά γράφετε, ποιός θα τα διαβάσει;