Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Τσακίζουν συνειδητά τους μικρομεσαίους

Τσακίζουν συνειδητά τους μικρομεσαίους. Είτε αυτοί είναι καταναλωτές, είτε αυτοί είναι έμποροι, είτε αυτοί είναι επαγγελματίες, είτε αυτοί είναι επιστήμονες.
Το σύστημα που υπηρετούν στηρίζεται στα άκρα. Στους πολύ πλούσιους (που το στηρίζουν) και στους πολύ φτωχούς (που ζουν για να τους υπηρετούν). Στους πολύ μεγάλους (που απομυζούν τις κοινωνίες) και τους πολύ μικρούς (που τους έχουν για την λάτρα). Στους πολύ δυνατούς (με τους οποίους συνεννοούνται) και τους πολύ αδύναμους (οι οποίοι τους προσκυνούν).
Η μεσαία τάξη, βασικό στοιχείο ισορροπίας μιας κοινωνίας και μια οικονομίας, εξαφανίζεται. Οι Έμποροι, οι Βιοτέχνες, οι Επαγγελματίες, οι Κατασκευαστές, οι Μικροεπιχειρηματίες, βαφτίζονται φοροφυγάδες και φοροκλέφτες, εισφοροδιαφεύγοντες και ειφοροκλέφτες, διεφθαρμένοι και τεμπέληδες. Τους συλλαμβάνουν κατά δεκάδες και τους στέλνουν σιδηροδέσμιους στους Εισαγγελείς που είναι υποχρεωμένοι (λόγω των νόμων που φτιάχτηκαν) να τους καθίζουν στο σκαμνί.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, ψάχνει να βρει κενά στρατόπεδα για να τα μετατρέψει σε φυλακές οφειλετών του δημοσίου που σε λίγο θα μπαίνουν μέσα κατά εκατοντάδες. Τα δικαστήρια, πιο κοντά στην κοινωνία και την πραγματικότητα ξεκίνησαν και εφαρμόζουν τον «κατ’ οίκον περιορισμό» και την παροχή κοινωνικής εργασίας, για όσους δυστυχείς αδυνατούν να εξαγοράσουν τις υποχρεωτικά –εκ του νόμου- επιβαλλόμενες ποινές.
Και όμως, οι τηλεοράσεις μιλάνε (από άγνοια ή κατ’ εντολή) «για την ανάπτυξη που έρχεται».
Ψυχορραγεί το Λιανικό Εμπόριο 
Η ετήσια μεταβολή του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό εμπόριο, που καταγράφηκε για τον μήνα Απρίλιο του 2013 παρουσίασε αισθητή πτώση κατά 14,7 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό καταδεικνύει τις χαμηλές προσδοκίες που επικρατούν πλέον στην αγορά αλλά και το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομική  δραστηριότητα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου.
Η υποτονική κίνηση που καταγράφηκε στα εμπορικά καταστήματα απεικονίζεται στην ετήσια  καταβαράθρωση του τζίρου σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες καταστημάτων, με κυριότερες εκείνες των Καυσίμων και Λιπαντικών αυτοκινήτων    (-22,8%), των Φαρμακευτικών – Καλλυντικών (-15,9%), των Μεγάλων καταστημάτων Τροφίμων (-15,1%) και των Τροφίμων – Ποτών – Καπνού (-14,2%). Η εικόνα είναι παρεμφερής και για τον Γενικό Δείκτη Όγκου στο Λιανικό εμπόριο καθώς καταγράφηκε ελάττωσή του κατά 14,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 65 μονάδες, κινούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο για το Α΄ τετράμηνο για το 2013. Μάλιστα από στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η πτώση του τζίρου είναι ακόμα μεγαλύτερη αγγίζοντας το 24,7% σε ετήσια βάση. 
Πλέον, γίνεται φανερό πως η σπασμωδικότητα και η προχειρότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο, όχι μόνο δεν συντελούν στην ομαλοποίηση και στην  καταπολέμηση των «στεγανών» που εντοπίζονται στην αγορά, αλλά τουναντίον διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο περιορισμό της ρευστότητας και στην  «οικονομική ασφυξία» – «στραγγαλισμό» των εμπορικών επιχειρήσεων.

Εκτός πραγματικότητας οι νέες ρυθμίσεις οφειλών προς τον ΟΑΕΕ
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αναφορικά με τις νέες ρυθμίσεις οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στην Διοίκηση του ΟΑΕΕ, στην ΕΣΕΕ, στους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη και τους Αντιπροσώπους της ΟΕΣΠ & ΝΔΕ και στις υπόλοιπες  Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων  της Ελλάδας.
Το κείμενο έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ Υπουργέ,
Εκτιμούμε  ότι οι ρυθμίσεις για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ, είναι απαράδεκτες σε πολλούς τομείς.
1ον  Άλλη μια φορά οι συντάκτες των ρυθμίσεων δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις πραγματικές δυνατότητες του εμπορικού κόσμου και των ασφαλισμένων να αποπληρώσουν τις εισφορές τους. Κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει ανασταλτικά, στερώντας πολύτιμα έσοδα στον Ασφαλιστικό Φορέα. Επιπρόσθετα  θα κρατήσει «δέσμιους» τους ασφαλισμένους, αποκλείοντάς  τους  από ιατροφαρμακευτική κάλυψη και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας.
2ον  Τα δικαιολογητικά που ζητούνται για την υπαγωγή στην ρύθμιση, είναι απίστευτα πολλά. Το μόνο που κάνουν είναι όχι μόνο να συντηρούν, αλλά και να διογκώνουν την γραφειοκρατία, την οποία επιδιώκουν όλες οι Κυβερνήσεις να πατάξουν.
3ον Ακόμα και σε αυτούς που μπορούν να πληρώνουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και να εξοφλούν τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρέχεται ασφαλιστική ενημερότητα ενός μηνός. Η ασφαλιστική ενημερότητα δίδεται μόνο στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ. Αυτό υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να παρίστανται στον ΟΑΕΕ μια φορά τον μήνα και για 48 συνεχείς μήνες. Ιδιαίτερα στην επαρχία, όπου οι αποστάσεις από τις Πρωτεύουσες, που συνήθως βρίσκονται τα γραφεία είναι μεγάλες,  αυτό δημιουργεί επιβαρύνσεις σε χρόνο και σε χρήμα στους ασφαλισμένους.             
Σε μια εποχή όπου τα πάντα κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς και όλες οι υπηρεσίες ηλεκτρονικοποιούνται, η διαδικασία αυτή είναι απαράδεκτη. Πρέπει ο ΟΑΕΕ να δώσει λύση στο θέμα παρέχοντας ασφαλιστική ενημερότητα με κάθε πρόσφορο μέσον (ηλεκτρονική βάση ή ταχυδρομική αποστολή) χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των ασφαλισμένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: