Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Πόρτο Χέλι: Αυξάνονται οι παράνομοι Καταυλισμοί Ρομά στην είσοδο της ελληνικής Ριβιέρα

Η συνεχιζόμενη επέκταση, του καταυλισμού των Ρομά, (γεγονός που συνεπάγεται την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού τους), στην εδαφική έκταση του Δημοσίου (πρώην ΔΕΠΟΣ) που βρίσκεται μόλις πενήντα μέτρα, από την είσοδο του Πορτοχελίου, έχει σηματοδοτήσει τις τελευταίες ημέρες, την απαρχή των έντονων αντιδράσεων, τόσο στους κόλπους της Δημοτικής Κοινότητας του Πορτοχελίου, όσο και στους κύκλους των επαγγελματιών, που δραστηριοποιούνται, στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης….
Επισκεφτήκαμε την περασμένη Τρίτη, τον καταυλισμό και μείναμε έκπληκτοι, από το αποκρουστικό θέαμα που αντικρίσαμε -απόρροια των «επιεικώς αποκαλούμενων» …αθλίων συνθηκών διαβίωσης, που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα των  Ρομά….
Αυτά, και ενώ οι περιβόητες φαβέλες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, φαντάζουν σαν υπερπολυτελείς κατασκευές (συγκριτικά), συμβαίνουν σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο  του Πορτοχελίου. Της… « Ελληνικής Ριβιέρας», όπως μερίδα του τύπου, συνηθίζει να αποκαλεί…
Διαβάστε την σχετική έρευνα και δείτε φωτογραφικό υλικό που στηρίζει το ρεπορτάζ της «Ενημέρωσης Πελοποννήσου».

Ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας  Πόρτοχελίου, κ. Βαγγέλης Παπαστεργίου, αναφερόμενος στο μείζονος σημασίας  θέμα, έτσι όπως εξελίσσεται, με ενδεχόμενες  και σοβαρές επιπτώσεις, ακόμη  για την δημόσια υγεία, μας είπε: «Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, με την παρουσία των Ρομά, στο Πόρτο χέλι. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, βλέπουμε να  έχουν επεκτείνει τον καταυλισμό τους, επί εδάφους που ανήκει, στο ελληνικό Δημόσιο. Υπάρχουν σήμερα, δεκάδες παραπήγματα και καταλύματα, τα οποία έχουν κατασκευάσει πρόχειρα. Τόσο εγώ, όσο και ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Κώστας Κόκαλης προσπαθούμε, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κατά καιρούς, στέλνοντας  φορτωτές,  για να καθαρίσουμε τους χώρους τους. Βεβαίως μετά από μια-δύο μέρες, το πρόβλημα όσον αφορά την καθαριότητα, στα πέριξ του καταυλισμού επανέρχεται. Δεν θα σταθώ όμως, μόνο στις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, μέσα στον καταυλισμό. Δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής (ύδρευση, αποχέτευση). Η κατάσταση εκ των πραγμάτων  εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, για την Δημόσια υγεία των ιδίων, αλλά και όλων μας… Κάνουμε  έκκληση, στον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Yγείας, κ. Ανδρέα Πουλά, να παρέμβει!

Θα ήθελα να τονίσω, πως οι Ρομά στην περιοχή μας, έχουν γίνει επικίνδυνοι… Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι κλοπές και οι διαρρήξεις στο Πόρτο χέλι και πιστεύω πως στις περισσότερες, είναι αναμεμειγμένοι οι ίδιοι… Ασφαλώς άνθρωποι είναι και αυτοί, αλλά εκτιμώ προσωπικά, ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας χώρος, κάπου άλλου να μετεγκατασταθούν… Δεν είναι δυνατό να βρίσκεται ο καταυλισμός τους, στα πενήντα μέτρα από την είσοδο, ενός δημοφιλούς παραθεριστικού προορισμού, όπως είναι το Πόρτο χέλι. Αυτή την στιγμή, διανύουμε την υψηλή σεζόν και τους βλέπουμε να ζητιανεύουν πιεστικά, δημιουργώντας προβλήματα, στις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, κυρίως στην πρόσοψη και το κέντρο του Πορτοχελίου… Θα πρέπει να παρέμβουν, οι καθ’ ύλιν αρμόδιοι».

Η έντονη παρουσία των Ρομά, τείνει να μετατραπεί σε …επικυριαρχία, κυρίως, λόγω της αδιαφορίας της Πολιτείας. Επαιτούν νυχθημερόν και συστηματικά, όπως δηλώνουν στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου» εστιάτορες και επαγγελματίες, δημιουργώντας προβλήματα, στη εύρυθμη λειτουργία των περισσοτέρων τουριστικών επιχειρήσεων, των οποίων οι ιδιοκτήτες, συνειδητοποιούν, ότι  εξ αυτού του λόγου χάνεται  ένα μέρος,  της καθημερινής τους πελατείας.

Ο Γραμματέας  του Συλλόγου Εστιάσεως και Ποτών Πορτοχελίου κ. Νίκος Παπαδίας, δήλωσε τα εξής: «Η επικυριαρχία των Ρομά, είναι πλέον δεδομένη, στην τουριστική ζώνη του Πόρτο Χελίου… Δεν υπάρχει αμφισβήτηση… Στις μέρες μας, η περιοχή παρουσιάζει, την χειρότερη δυνατή εικόνα… Είναι ένα μεγάλο και κοινό μυστικό, για το οποίο όλοι συζητούν αλλά κανείς, δεν θέλει να το «ακουμπήσει». Το πρόβλημα εκτιμώ πως ξεκινά, από την Πολιτεία, η οποία δεν φρόντισε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί και αυτοί πρέπει να υπάρχουν, δεν μπορούμε να τους εξαφανίσουμε, ούτε το θέλουμε. Αυτή η κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότερες επιχειρήσεις, από την είσοδο του χωριού, μέχρι και το τέλος, στην άλλη του άκρη, είναι απελπιστική! Δεκάδες μικροί Ρομά, επαιτούν συστηματικά όλη μέρα και ενοχλούν, τους πάντες… Πελάτες, τουρίστες, ιδιοκτήτες και περαστικούς… Δεν τολμά πλέον, να περπατήσει ουδείς! Δεν υπερβάλω. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, για την σημερινή εικόνα, με την έντονη παρουσία των Ρομά στο Πορτοχέλι, δεν φταίει μόνο το Κράτος… φταίμε και εμείς οι ίδιοι, που με την ανοχή μας, δώσαμε χώρο και το πρόβλημα μεγάλωσε. Μάλιστα μπορώ να πω, ότι συμμετέχουμε και εμείς, σε αυτό το «παιχνίδι», στηρίζοντάς τους… Διότι για να έχουν κατακλύσει την περιοχή και να αυξάνονται, σημαίνει ότι οι «δουλειές» τους, πάνε καλά! Έχουν φτάσει στο σημείο, να έχουν διπλασιάσει τους τελευταίους μήνες, την  Δημόσια  έκταση, που έχουν καταπατήσει, στην είσοδο του Πορτοχελίου. Το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο ανήκει αυτή η περιοχή, γνωρίζει για την καταπάτηση; Αν είχα πάει εγώ, η οποιοσδήποτε άλλος, να ιδιοποιηθεί, έστω και ένα τετραγωνικό του Ελληνικού Δημοσίου, θα είχαμε μπει την άλλη μέρα φυλακή! Κατασκευάζουν νέα οικήματα, σχεδόν καθημερινά… Δεν είναι εικόνα τουριστικού προορισμού αυτή. Από την μια, το σοβαρό πρόβλημα με την παραμονή των σκουπιδιών στις γειτονιές και από την άλλη οι Ρομά, καταλαβαίνετε ότι δημιουργείται ένα «εκρηκτικό μίγμα»… Θα πρέπει να παρέμβει άμεσα η Πολιτεία, αλλιώς φοβάμαι ότι την κατάσταση, θα την «πάρει στα χέρια» του ο κόσμος. Τι άλλο να σας καταγγείλω, για την δράση τους; Ότι μέχρι και στα κότερα την «πέφτουν», που επιχειρούν να «δέσουν» στο λιμάνι;… Προσπαθεί ο λιμενάρχης ο κ. Κωστόπουλος, να κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν γίνεται… Είναι τόσα πολλά τα περιστατικά … Εμείς ως επαγγελματίες, είμαστε εκτεθειμένοι στον έλεγχο όλων των Αρχών: Της Εφορίας, της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, πληρώνουμε δημοτικά τέλη και έχουμε λειτουργικά έξοδα. Οι Ρομά, δεν έχουν τίποτα από όλα αυτά, δεν τους ξέρει και δεν τους ελέγχει κανένας… Στην είσοδο του χωριού, κάθε μέρα πουλούν κεραμικά, καρπούζια κάρβουνα κα άλλα είδη. Δεν είναι εικόνα αυτή για το Πορτοχέλι! Εκτός και αν κάποιοι, έχουν άλλα σχέδια για την περιοχή, οπότε να μας το πουν ευθέως, να φύγουμε εμείς και να μείνουν αυτοί! Όλοι λένε, ότι το αγαπάνε το μέρος… Είναι όμως, λίγο μυστήριος, ο τρόπος που την εκφράζουν, την αγάπη αυτή… Εμείς ως εμπορικός  Σύλλογος, ζητάμε την άμεση παρέμβαση των αρχών …»

 Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν οι δηλώσεις στην εφημερίδα μας του κ. Αποστόλη Ρόζου, συνιδιοκτήτη του γνωστού ομώνυμου εστιατορίου, στο Πόρτοχέλι: «Τα προβλήματα με τους Ρομά στο Πορτοχέλι, έχουν διογκωθεί τα δύο -τρία τελευταία χρόνια, με αποκορύφωση αυτό το καλοκαίρι. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με τους πελάτες μας, όχι μόνο εμείς, αλλά και όλοι οι συνάδελφοι, καθώς τα αθιγγανόπουλα, κλείνουν τις εισόδους των καταστημάτων μας και επαιτούν… Οι περισσότεροι δυσανασχετούν, ακόμη και αυτοί, που στην αρχή τα αντιμετωπίζουν με συμπάθεια, γιατί είναι ενοχλητικά και επίμονα, στην προσπάθεια τους να αποσπάσουν χρήματα… Είναι παντού. Δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις πουθενά, ούτε στο φούρνο, ούτε στο κρεοπωλείο… Έχουμε ήδη περιστατικά με ξένους τουρίστες, οι οποίοι σηκώθηκαν να φύγουν από το εστιατόριο, πριν καν να παραγγείλουν… Υποτίθεται ότι η επαιτεία διώκεται ποινικά, αλλά αυτός ο νόμος στο Πορτοχέλι, δεν βλέπουμε να εφαρμόζεται…. Θα πρέπει ο καταυλισμός να φύγει, από την είσοδο του χωριού… Να τους εγκαταστήσουν οι αρμόδιοι, κάπου αλλού… Κυριαρχούν στην περιοχή, νύχτα και μέρα..Τα βράδια, όταν πια  έχουν τελειώσει από τις εξορμήσεις τους στο χωριό, μαζεύονται στον καταυλισμό, που απέχει μόλις πενήντα μέτρα, από την είσοδο του Πορτοχελίου, βάζουν τα αυτοκίνητά τους  με τα μεγάφωνα στην σειρά και χάριν σε αυτούς ακούει όλο το χέλι, μουσική στην διαπασών… Το χειρότερο είναι, όταν ανάβουν τεράστιες φωτιές και καίνε καλώδια… Η οσμή είναι έντονη παντού… Με τον τρόπο τους, διώχνουν τους τουρίστες… Τις προάλλες δεν αφήναν ένα κότερο να δέσει, γιατί το είδαν σαν παιχνίδι… Πετάγανε τους κάβους τα αθιγγανόπουλα πίσω στη θάλασσα, είδαν και απόειδαν σηκωθήκανε και φύγανε οι άνθρωποι… Να  κάνουμε εμείς τα πάντα, για να κρατήσουμε τον πελάτη και από την άλλη, να αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση…»

1 σχόλιο:

N.M. είπε...

ε, τουρίστες μπορεί να μην ήρθαν απο κάμπινγκ όμως παμε καλά.