Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Η κυβέρνηση τους καταστρέφει, ο ΟΑΕΕ τους κατάσχει τα σπίτια και τους πάει φυλακή

Διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό σε όλο τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο ότι ο ΟΑΕΕ στέλνει ειδοποιητήρια και απειλούν με κατασχέσεις, φυλακίσεις και κυρώσεις τους επιχειρηματίες για τις οφειλές τους στον οργανισμό.
Ένας καλόπιστος από μια άλλη χώρα σε άλλες εποχές θα αναλογιζόταν πως οι κακοί επιχειρηματίες θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα και να τιμωρηθούν οι μπαταξήδες που τόλμησαν να το παίξουν επιχειρηματίες. 
Αλλά τα νούμερα στην πτωχευμένη Ελλάδα είναι απόλυτα και  τρομακτικά, δείχνουν τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων και την τρόικας.
-Οι ενεργοί επιχειρηματίες που οφείλουν σήμερα στον ΟΑΕΕ είναι 379.844.
-Υπάρχουν άλλοι 195.590 επιχειρηματίες που έκλεισαν την επιχείρηση τους αδυνατούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους προς ΟΑΕΕ.
-Από τους ενεργούς επιχειρηματίες που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν οι 178.835 χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ.
-Το σύνολο σχεδόν αυτών που οφείλουν και οι οικογένειες τους δεν έχουν σήμερα υγειονομική περίθαλψη.
Δεν μπόρεσε ποτέ κανείς να καταλάβει πως ο Υπουργός Εργασίας καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, και στελέχη του ΟΑΕΕ σε αυτές τις δύσκολες μέρες που βιώνει ο κάθε Έλληνας παίρνουν με ελαφριά την καρδιά τέτοιες αποφάσεις;
Δεν μπόρεσε να καταλάβει κανείς μας πως αυτοί που ωθούν τους μικροεπαγγελματίες στο τέλμα και στην ανεργία είναι αυτοί που υποτίθεται προασπίζουν την ανάπτυξη και την συνεκτικότητα του έθνους μας .
Η διευκόλυνση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ είναι επιτακτική ανάγκη, τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.
Ο Έλληνας μικρομεσαίος επαγγελματίας, έμπορος και βιοτέχνης έχει ξεπεράσει τα όρια του και δεν αντέχει άλλο τις πολιτικές της φοβέρας και κυβερνητικής τρομοκρατίας !!!
Τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν προς την κατεύθυνση αυτή είναι τα ακόλουθα:
1. Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Για την εξασφάλιση των οφειλών ο ΟΑΕΕ διαθέτει κατά την άποψή μας επαρκή ένδικα μέτρα (αστικά και διοικητικά). Η οφειλή προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν είναι δυνατό να συνιστά ποινικό αδίκημα.
2. Η ρεαλιστική αλλά και πάγια ρύθμιση των οφειλών ώστε: (α) οι επιχειρηματίες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό αλλά και (β) να αυξηθούν τα έσοδα του οργανισμού. Κατά το σχεδιασμό αυτής της ρύθμισης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το 55% περίπου των ενεργών οφειλετών οφείλουν ποσά που κυμαίνονται μέχρι τα 10.000 ευρώ.
3. Η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ύφεση. Μάλιστα, έχουμε υπολογίσει ότι εάν όλοι οι ασφαλισμένοι για το έτος 2013 είχαν εγγραφεί στην πρώτη ασφαλιστική κλάση τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές για τον Οργανισμό θα ήταν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερα από όσα έχουν προϋπολογισθεί.
4. Πάγωμα του οφειλόμενου κεφαλαίου για μια πενταετία και ρύθμιση αυτού στις ειδικές κατηγορίες (ανέργων, ατόμων με ειδικές ανάγκες κτλ)
5. Συμπληρωματικά προς τα παραπάνω, αλλά απαραίτητα μέτρα είναι και τα εξής:
(α) Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΟΑΕΕ έτσι ώστε αφενός να ενδυναμωθεί η εισπρακτική του ικανότητα και αφετέρου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ως προς τις παροχές και τις υπηρεσίες που προσφέρει, τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους συνταξιούχους.
(β) Όλοι οι επιτηδευματίες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, όχι εξαιρέσεις πελατών, (βλέπε ενοικιαζόμενα).
(γ) Η αποδέσμευση της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα. Βασική μας θέση είναι ότι κάνεις Έλληνας πολίτης να μην αποκλείεται από την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
(δ) Υπερήλικες που αδυνατούν να πάρουν σύνταξη.
(ε) Η ενεργοποίηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και ειδικότερα του λογαριασμού ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Που πήγαν τα χρήματα (δικαιούχοι 2407- αποδόθηκαν 1.410.000).
Τέλος καλούμε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να πάρει άμεσα αποφάσεις για την υγειονομική περίθαλψη των χιλιάδων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών που σήμερα λόγω των οφειλών δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή και στην αναγκαία ανθρωπιστική στήριξη που κάθε σύγχρονο κράτος θα πρέπει να δίνει στους πολίτες του.
Με εκτίμηση
Απόστολος Αθανασός
Πρόεδρος Συλλόγου Εστίασης & Διασκέδασης Ν. Μαγνησίας
Αντιπρόεδρος ΠΟΕΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: