Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Στο 1% της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ το 95% των κερδών!

Το 95% των κερδών που παράχθηκαν από το 2009 και μετά έχει σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή οικονομικών του Berkeley, Emanuel Saez, μαζευτεί στα χέρια του 1% της οικονομικής ελίτ.
Αυτό το στατιστικό 95% κρύβει ότι τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση δεν ήταν καλή ούτε για τους φτωχούς αλλά ούτε και για τους πλούσιους, αφού τα εισοδήματα έχουν ελάχιστη αύξηση μόλις 0,1% ετησίως σε πραγματικούς όρους.
Το top 1% των εισοδημάτων αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς από ό, τι τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό γιατί η ίδια η χαλαρή αγορά εργασίας κρατά τους μισθούς σταθερούς, στερεί όμως από τις επιχειρήσεις την πελατειακή βάση που χρειάζονται για να επενδύσουν και να αναπτυχθούν.
Η λιτότητα δεν κάνει πιο πλούσιους τους πλούσιους, απλά οι μάζες χάνουν και κανένας δεν κερδίζει. Η λύση σ' αυτό το πρόβλημα είναι μία πολιτική που θα βοηθούσε τη μείωση των ανισοτήτων και θα επέτρεπε στην μακροπρόθεσμη τάση για ανισότητα του εισοδήματος να μειωθεί στο 58% των κερδών να προέρχονται από το top 1% αντί του 95% που είναι σήμερα, αναφέρει ο Emanuel Saez.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: